Ali Ekber Yıldırım tarımda saklanan gerçeği açıkladı. Süt fiyatları bu sebepten artıyor
Dünya gazetesi yazarı Ali Ekber Yıldırım, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Türkiye’de yem hammedde fiyatlarında yaşanan artışa rağmen çiğ süt fiyatlarının artmadığına dikkat çekti. Yıldırım’ın Türkiye Yem Sanayicileri Birliği’nin açıkladığı verilerle ilgili yaptığı paylaşımda süt yemi fiyatlarının yüzde 63 ve besi fiyatlarının ise yüzde 60 artmasına rağmen, üreticiden alınan çiğ süt fiyatlarını ise hiç artmadığı görüldü.
Yıldırım, söz konusu verilerin utanç tablosu olduğunu belirterek, şu ifadeleri kullandı:
“Son 1 yılda yem hammaddelerinde (çoğu ithal) fiyat artışı ortalama yüzde 77 - Süt yeminde % 63 - Besi yeminde % 60 - Dolardaki artış yüzde 46 - Çiğ süt fiyatındaki artış (0)sıfır.
“SÜT FİYATI ARTMAYINCA ENFLASYON DÜŞTÜ MÜ”
Öte yandan Ali Ekber Yıldırım, Dünya gazetesindeki köşe yazısında süt fiyatlarının artmamasına dikkat çekerek, söz konusu kararın Gıda Komitesi tarafından “Enflasyonu arttırır” gerekçesiyle alındığını söyledi.
Ali Ekber Yıldırım’ın “Süt fiyatı artmayınca enflasyon düştü mü” başlıklı yazısının ilgili bölümü şöyle:
En somut örneğini çiğ sütte yaşıyoruz. Yaklaşık 1 yıldır çiğ süt fiyatı sabit tutuluyor. Gıda Komitesi tarafından belirlenen ve Ulusal Süt Konseyi tarafından açıklanan litre başına 1 lira 30 kuruşluk çiğ süt fiyatı 15 Kasım 2019’dan bu yana aynı. Çiftçinin ürettiği çiğ süte zam yapılmıyor. Ama yem başta olmak üzere birçok girdinin fiyatı yüzde 50'den daha fazla arttı. Üretici para kazanamadığı için süt ineklerini kestiriyor.
Gıda Komitesi’nin geçen ay yapılan son toplantısında “enflasyonu artırır” gerekçesi ile çiğ süt fiyatının yıl-sonuna kadar artırılmaması kararlaştırıldı. Peki, enflasyon düştü mü? Elbette düşmedi. Ama süt inekleri kesilince hayvan varlığı azalacak ve yine ithalat yapılacak. İthalatla enflasyon kısa süreliğine düşse de orta ve uzun vadede enflasyonun önemli nedenlerinden birisidir.
ABD seçimleri bitmeden Dolar Euro ve altında rekor geldi! Peki şimdi ne olacak?
İstanbul'da deprem riski ne durumda? Jeolog Şener Üşümezsoy anlattı
Bebeklerde en sık görülen hastalıklar
Pandemi Sürecinde ÖZEL RAMİ Hastanesinde Neler Yaşandı ?
Deri kuruluğu nedir? Deri kuruluğu nasıl oluşur?
Yenicag / Ekonomi