Image
2020-10-07 - 12:30

Bir zamanların en gözde mesleğiydi. Şimdi kapı kapı iş arıyorlar

Post

Sözcü'de yer alan habere göre, korona virüsün ekonomik anlamda olumsuz etkilerini her yönden yaşıyorken, bundan en çok etkilenen sektörlerden biri de petrol şirketleri oldu. Şirketler 2020'nin ilk yarısında büyük zararlar açıkladı.

80 MİLYAR DOLAR ZARAR

2020'nin ilk yarısında 12 petrol devi, toplam 80 milyar dolar zarara imza attı. Bu zararın gerçekleşmesinin ardından, petrol şirketleri işlerini çeşitlendirme ve farklı sektörlere yatırım planlarını hızlandırdı. Kimi şirketler otomobil satmaya başladı, kimi şirket ise rüzgar enerjisine yatırıma ağırlık verdi.

PETROL FİYATI SON YILLARDAKİ ORTALAMANIN ALTINDA

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı yıl başında 66 dolarken, bu fiyat  nisanda 20 doların altına kadar gerilemişti. Daha sonra ekonomilerin yeniden açılmasıyla ve üretimin kısılmasıyla petrol fiyatları bir miktar yükseldi ancak bugün itibarıyla 41 dolarla son yıllardaki ortalamaların oldukça altında seyrediyor.

12 PETROL ŞİRKETİ İFLAS ETTİ

Dünyanın en büyük 12 petrol şirketi, petrol fiyatlarındaki ve talepteki çöküşün etkisiyle 2020’nin ilk yarısında toplam 80 milyar dolar zarar etti. Söz konusu 12 petrol devinin toplam geliri, bu dönemde yüzde 37 azalarak 395 milyar dolara geriledi.

Petrol devi BP ise , petrol talebinde artış döneminin sona erdiğini, bundan sonra talebin düşüşe geçeceği ve 2050’de bugünkü seviyelerin yarısına düşebileceği öngörüsünü paylaştı.

İŞ PORTFÖYLERİNİ ÇEŞİTLENDİRİYORLAR

Bu nedenle, petrol şirketleri, iş portföylerini çeşitlendirerek gelir kayıplarını telafi etmeye çalışıyor.

Bu kapsamda, BP CEO’su Bernard Looney, önümüzdeki 10 yılda yenilenebilir enerjiye yıllık 5 milyar dolarlık yatırım yapacaklarını ve 2030 yılına kadar 50 gigawatt’lık yenilenebilir enerji üretim kapasitesine ulaşmayı planladıklarını açıkladı.

ŞİRKET ZARAR AÇIKLAMIŞTI

Şirket, 2020’nin ikinci çeyreğinde 16,8 milyar dolarlık dev zarara imza atmıştı. Looney ayrıca, petrol ve gaz üretimlerini önümüzdeki 10 yılda toplamda yüzde 40 düşürmeyi planladıklarını da açıkladı.

YENİLENEBİLİR ENERJİ VE ENERJİ DIŞI SEKTÖRLERE YATIRIM

Enerji Endüstrileri Konseyi (EIC) tarafından yapılan bir araştırmaya göre, Britanya’da enerji şirketlerinin yüzde 49’u işlerinde çeşitlendirmeye gitti. Bu rakam, 2017’de yüzde 27, 2018’de yüzde 38 idi. Şirketlerin yüzde 26’sı, yenilenebilir enerji yatırımları yaptıklarını söylerken, yüzde 72’si altyapı ve ilaç gibi enerji dışı sektörlere yatırım yaptıklarını belirtti.


Yenicag / Ekonomi

Kur Alış Satış
Altın
...
- -
Ons
...
- -
Dolar
...
- -
Euro
...
- -
Euro/Dolar
...
- -
Dolar/Kg
...
- -
Euro/Kg
...
- -
Gümüş
...
- -
Alış Satış
Dolar
...
- -
Euro
...
- -
Sterlin
...
- -
Japon Yeni
...
- -
Kanada Doları
...
- -
Avustralya Doları
...
- -
Norveç Kronu
...
- -
Danimarka Kronu
...
- -
İsveç Kronu
...
- -
İsviçre Frangı
...
- -
Suudi Riyali
...
- -
Alış Satış
Çeyrek(Yeni)
...
- -
Çeyrek(Eski)
...
- -
Yarım(Yeni)
...
- -
Yarım(Eski)
...
- -
Tam(Yeni)
...
- -
Tam(Eski)
...
- -
Ata(Yeni)
...
- -
Ata(Eski)
...
- -
Ata5(Yeni)
...
- -
Ata5(Eski)
...
- -
Ata2.5
...
- -
Reşat
...
- -
Gremse(Yeni)
...
- -
Gremse(Eski)
...
- -

Kur Çevirici

Miktar


16:15 büyük