Doğalgaza zam mı geliyor? Düzeltilmiş tüketim bedeli nedir?
CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, doğalgaza yakın zamanda yeni bir zam yapılabileceği iddiasında bulundu. Söz konusu iddia Meclis'e taşındı.
“AKP iktidara geldiğinde, Türkiye'nin enerji tüketiminde dışa bağımlılığı yüzde 68'di” diyen Tekin, geçen süre içerisinde bağımlılık oranının yüzde 80’e ulaştığını ifade ederek, "Daha önce doğalgazda indirim olacak mı soru önergeme ‘Türkiye doğalgazı olması gerekenden yüzde 59 daha ucuz kullanıyor’ şeklinde yanıtlayan sayın bakan, yeni yapılacak zamların sinyali vermişti zaten" diye konuştu.
Son iki yılda konutlarda kullanılan doğalgaza toplamda yüzde 65 zam yapıldığını kaydeden Tekin, “bu işten kazananlar hep yabancı ülkeler olurken, kaybeden halkımız oldu. Çalışana ve emeklilere sadaka zammı veren, asgari ücreti açlık sınırının altında tutan devlet, ısınmayı bile ‘lüks’ haline getirdi.” ifadelerini kullandı.
Tekin, açıklamalarının devamında şunları kaydetti:
Yurttaşlar yüksek faturaları nasıl ödeyeceğini bilmezken, yeni bir ‘güncelleme' ortaya çıktı. Şimdi de ‘soğuk hava’ bahane edilerek ‘düzeltilmiş tüketim bedeli’ adı altında yeni bir zam türü uygulanmaya başlandı.
Türkiye'nin doğalgaz ihtiyacının büyük bir bölümü, sorumlu kamu kuruluşu olan BOTAŞ tarafından, üreticilerle yapılan uzun vadeli anlaşmalar sonucunda ithal ediliyor. Rusya, Avrupa'daki herkese Türkiye'dekinden daha ucuza gaz satarken en pahalı gazı Türkiye'ye satmaya devam ediyor. Avrupa piyasalarında bin metreküp doğalgazın fiyatı ortalama 120 dolar seviyesindeyken, Türkiye bin metreküp doğalgazı yaklaşık 280 dolar seviyesinden alıyor. BOTAŞ, ısrarla abonelere fahiş fiyatla doğalgaz vermeye devam ediyor"
Söz konusu durumu Meclis'e taşıyan Tekin, soru önergesinde şu sorulara yer verdi:
Bütün dünyada doğalgaz fiyatları düşüyor. Bizde neden artıyor?
Türkiye doğalgaz ithalatını hangi fiyat üzerinden yapıyor?
İthal ettiğimiz doğalgaz Avrupa fiyatının neden üzerinde?
Türk Halkı neden daha yüksek fiyattan doğalgaz kullanmak zorunda kalıyor?
Üretici firmalarla ilgili kontrat süresi dolduktan sonra, olası yeni anlaşmalarda fiyatların düşme ihtimali bulunmakta mıdır?
Türkiye’nin doğalgazı, petrol fiyatlarına endeksli uzun dönemli kontratlarla eski usul anlaşmalarla tedarik ediyor olmasının gerekçesi nedir?
Doğalgaz şirketlerine tanınan geriye dönük zam yapma yetkisini iptal etmeyi düşünüyor musunuz?
Daha önce doğalgazda indirim olacak mı soruma ‘Türkiye doğalgazı olması gerekenden yüzde 59 daha ucuz kullanıyor’ demiştiniz. Bu yanıtınız, yeni yapılacak zamların sinyali niteliğinde midir?
Özel Tüketim Vergisi ile birlikte en yüksek KDV oranının doğalgaz gibi temel bir ihtiyaçtan karşılanmasının adil buluyor musunuz?
Ülkemizde 2019 yılı itibariyle faturasının ödeyemediği için gazı kesilen hane ve iş yeri sayısı kaçtır?
Yenicag / Ekonomi