Doları ve euroyu önceden bilen Remzi Özdemir Merkez Bankası ne yaparsa doların düşeceğini açıkladı
Remzi Özdemir'in açıklamaları şu şekilde;
Merkez Bankası’nın tarihi toplantısına saatler kala faiz ile ilgili tahminler artıyor. Peki Merkez Bankası kaç puan arttırırsa dolar düşer?
Merkez Bankası’nın tarihinde ilk kez bir toplantısı bu kadar büyük önem taşıyor.
Bu toplantıdan çıkacak olan sonuçlar ile ilgili her kesimin büyük beklentileri var.
-Merkez Bankası öyle bir karar vermeli ki, yabancı yatırımcıları hayal kırıklığına uğratmamalı ve para girişi devam etmeli.
-Merkez Bankası’nın bu kararı aynı zamanda, bağımsızlık mesajı vermeli. Siyasetin gölgesinde kalan bir banka imajı vermemeli.
-AKP tabanı, yıllardır düşük faiz politikası söylemleri ile etki altına alınıyor. Buradan çıkacak sonuç bu tabana “neden?” sorgusu yaptırmamalı.
-Son olarak da daha düne kadar vatandaşımızı yüksek faize ezdirmeyeceğiz diye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı ikna edebilmeli.
Özetle Merkez Bankası’nın vereceği karardan mutlaka ne şiş ne kebap yanmalı.
Merkez Bankası’nın 450 baz puanlık faiz arttırımına kesin gözüyle bakılıyor.
DOLAR DÜŞER Mİ?
Buna gerekçe olarak da şu anda Merkez Bankası’nın fonlama faizinin 14.75 seviyesinde olması. En azından gayri resmi rakamın resmileştirilmesi olacak. Bunun altı piyasanın rahatsızlığı anlamına gelecek. Fonlama maliyetinin altındaki her rakamda dolara olan talep artacaktır. Ancak 375 ile 400 baz puan arasında bir karar, dövizi olumsuz etkiler ama öyle sert yükselişe neden olmaz.
450 PUAN YÜKSELTİRSE NE OLUR?
Merkez Bankası’nın beklentiler doğrultusunda 450 baz puan arttırması dolarda önemli bir düşüşe neden olmaz. Çünkü piyasa bu beklentiyi son bir haftada satın aldı. Dolar en fazla 7.40 seviyesine kadar geriler ve enflasyon oranında artmaya devam eder.
DAHA FAZLA FAİZ ARTIŞI NE OLUR?
Merkez Bankası’nın doların belini kırması yani 6 liraya kadar gerilemesi için en az 600 baz puan faiz artışı gerekiyor. Bu faiz artışına Cumhurbaşkanı’nın izin vermeyeceği bilindiği için bu beklenti fazla dile getirilmiyor.
Yenicag / Ekonomi