'Dünya ekonomilerine örnek olsun' diyerek duyuruldu: İşte tüm detayları: İsmini tatlıdan alıyor
Sözcü'den Nuray Tarhan'ın haberine göre birçok ülke, corona virüsü salgınının yarattığı karmaşadan ekonomilerini nasıl toparlayacağını düşünürken, Hollanda'nın başkenti Amsterdam “donut ekonomisi”ne geçiş yaptı.
Çünkü şehir sakinlerinin yaklaşık yüzde 20'si kiralarını ödedikten sonra temel ihtiyaçlarını karşılayamaz hale gelirken, sosyal konut için yaklaşık 60 bin başvuru sahibinin sadece yüzde 12'sine yanıt verilebildi. Hal böyle olunca şehrin ekonomisine “tatlı” bir geçiş yapılması kararı alındı, Amsterdam Belediye Başkan Yardımcısı Marieke van Doorninck, bu modelin krizin etkilerinin üstesinden gelmelerine yardımcı olacağına inanıyor.
Oxford Üniversitesi Çevre Değişim Enstitüsü'nden Kate Raworth'un Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri'nden yola çıkarak geliştirdiği ekonomi modeli, insanlarla gezegenin dengeli bir şekilde yaşamasını öngörüyor. Raworth, modelin salgın sonrası birçok ülkeye de ilham vereceğini düşünüyor. “Hepimiz bu krizden nasıl çıkacağımızı düşünmeye başladığımızda, yaşadığımız yerleri nasıl yeniden tasarlayıp yaratacağımız konusunda bütüncül olmaya çalışalım” diyor.
SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK HEDEFLENİYOR
Dünya Ekonomik Forumu'nun hazırladığı bir raporda da, büyük ekonomilerin sürdürülebilirlik odaklı teşvik paketleri ve üretim modelleri ile tüketici davranışlarındaki olası değişikliklerin sürdürülebilirlik gündemini destekleyebileceğine dikkat çekiliyor ancak teşvik tedbirleri, yatırım kesintileri ve iklim taahhütlerindeki herhangi bir geri adımın ilerlemeyi durdurma riski taşıdığına da vurgu yapılıyor.
Donut modeli ne demek?
“Donut” modeli olarak adlandırılan bir ekonomik sistem geliştirildi. Bu modelde kapsayıcı ve sürdürülebilir kalkınmanın yer aldığı alan, çevresel temel ve sosyal tavan arasında yer almaktadır.
Kaynak: Sözcü
Yenicag / Ekonomi