GAP bölgesi ülkenin gıda üssü olacak
Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin sahip olduğu kaynaklar GAP kapsamında değerlendirilerek, bölgede yaşayan insanların gelir düzeyleri ve yaşam kalitelerinin yükseltilmesi için kullanılıyor. Ülke ekonomisine de büyük katkılar sunan GAP, her geçen yıl artan sulanabilir alanlarıyla bu hedefine emin adımlarla ilerliyor.
Adıyaman, Batman, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Mardin, Siirt, Şanlıurfa ve Şırnak'ın yer aldığı, ülkede işlenen tarım arazilerinin yüzde 11,4'ü ve su potansiyelinin yüzde 28'ine sahip bölgede, Türkiye'nin sulanabilir arazisinin yüzde 20'si bulunuyor.
Son yıllarda yürütülen sulama yatırımları sayesinde ürün çeşitliliği ve üretiminin her geçen gün arttığı bölge, olma yolunda ilerliyor. GAP Bölge Kalkınma İdaresi (GAPBKİ) Başkan Vekili Mehmet Açıkgöz, AA muhabirine, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin toprak ve su kaynakları açısından zengin olduğunu söyledi.
Bölgenin tarım için iyi bir potansiyele sahip olduğunu aktaran Açıkgöz, "İklimimiz tarıma çok müsait, bereketli topraklara sahibiz. Tabi bu bölgenin bir tarım geçmişi var. Güneydoğu Anadolu Bölgesi dünyada tarımın yapıldığı ilk yerlerden biri. Dolayısıyla bu bereketli toprakların bol suyun uygun iklimin değerlendirilmesine yönelik önemli bir potansiyeli sahibiz, bu potansiyelin değerlendirilmesine yönelik GAP İdaresi ve diğer kurumlar olarak birçok çalışma sergilemekteyiz." dedi.