Image
2019-10-06 - 09:00

İşte AKP iktidarının 17 senelik ekonomi bilançosu

Post

Serkan TALAN / YENİÇAĞ

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin Kızılcahamam kampının açılışında yaptığı konuşmada “Türkiye'ye bu güne kadar ne yapıldıysa AK Parti yaptı. Bundan sonra da ne yapılacaksa Ak Parti yapacaktır” ifadelerini kullandı. Ancak Türkiye Varlık Fonu’na devredilen son kamu varlıkları bu açıklamanın tam tersini gösteriyor.

AKP 17 senede en çok inşaat sektörü üzerinden ekonomiye katkı ararken, yüksek faiz, işsizlik ve enflasyon AKP’nin eserlerinin ne olduğunu gözler önüne serdi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bağlı Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın verilerine göre, 2003-2018 yılları arasında gerçekleşen özelleştirmelerin tutarı 70 milyar doların üzerine çıktı. 1986-2003 yılları arasında yapılan özelleştirmenin toplam tutarı ise 8,2 milyar dolar seviyesinde kalmıştı. 14 yılda toplanan yaklaşık 70 milyar doların büyük bir kısmı ise dış borca, faizlere ve yol yapan şirketlere verilen hazine garantilerine gitti.

Hazine’nin nakit harcamaları 2019 yılının Ocak-Ağustos döneminde yaklaşık yüzde 25 seviyesinde artarak 679,7 milyar TL oldu. Bunun 611 milyar TL’si faiz dışı harcama ve 68 milyar TL’si faiz ödemesinden oluşuyor.

EN BÜYÜK ŞİRKETLER VARLIK FONU’NA AKTARILDI

Son dönemde ekonomiyle ilgili en büyük tartışma konusu ise Türkiye Varlık Fonu oldu.

Türkiye Varlık Fonu Yönetimi Anonim Şirketi adıyla 26 Ağustos 2016 tarihinde Başbakanlığa bağlı olarak kurulan Fon, 24 Haziran 2018'de yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından 10 Temmuz'da yayımlanan 1 No'lu Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Cumhurbaşkanlığına bağlanan kurumlar arasında yer almıştı. Başkanlık sistemi yürürlüğe girdikten sonra yayınlanan Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle birlikte ise fonun başına Cumhurbaşkanı Erdoğan gelirken, başkanvekili ise Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak olmuştu.

Hükümet yetkilileri, Fon'un amacını, küresel ekonomik dalgalanmalar ve dışarıdan müdahaleler karşısında Türkiye ekonomisinin gücünü artırmak ve otoyollar, köprüler, havalimanları, nükleer santraller gibi altyapı projelerine kamu borcunu arttırmadan finansman garantisi sağlamak olarak açıklamıştı.

Ancak son dönemde ise Varlık Fonu’nun batma tehlikesinde olan inşaat şirketlerini kurtarma misyonunu üstlenmesi büyük tartışma yarattı. Son olarak, yapımı yılan hikayesine dönen İstanbul Finans Merkezi’ne ortak olan Varlık Fonu, inşaatı bitirmek için harekete geçti. İstanbul Finans Merkezi’nin yapımını iktidara yakın şirketler üstlenmiş, ancak büyük krize giren bu şirketler inşaatı bitirememişti.

Varlık Fonu’nun portföyünde Türk Telekom, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı, Türk Hava Yolları, BOTAŞ ve Türksat gibi önemli kuruluşlar yer alıyor.


Yenicag / Ekonomi

Kur Alış Satış
Altın
...
- -
Ons
...
- -
Dolar
...
- -
Euro
...
- -
Euro/Dolar
...
- -
Dolar/Kg
...
- -
Euro/Kg
...
- -
Gümüş
...
- -
Alış Satış
Dolar
...
- -
Euro
...
- -
Sterlin
...
- -
Japon Yeni
...
- -
Kanada Doları
...
- -
Avustralya Doları
...
- -
Norveç Kronu
...
- -
Danimarka Kronu
...
- -
İsveç Kronu
...
- -
İsviçre Frangı
...
- -
Suudi Riyali
...
- -
Alış Satış
Çeyrek(Yeni)
...
- -
Çeyrek(Eski)
...
- -
Yarım(Yeni)
...
- -
Yarım(Eski)
...
- -
Tam(Yeni)
...
- -
Tam(Eski)
...
- -
Ata(Yeni)
...
- -
Ata(Eski)
...
- -
Ata5(Yeni)
...
- -
Ata5(Eski)
...
- -
Ata2.5
...
- -
Reşat
...
- -
Gremse(Yeni)
...
- -
Gremse(Eski)
...
- -

Kur Çevirici

Miktar


22:34 büyük