Image
2019-04-25 - 09:20

Krediyle büyüme modelini terk edin

Post

Uluslararası Finans Enstitüsü Baş Ekonomisti Robin Brooks, Türkiye'nin dünyada terkedilen kredi kaynaklı büyümede gelişmekte olan ülkeler içinde lider olduğunu belirterek, “Kamu bankaları bu yıl daha fazla likidite sağlamak için liradaki oynaklığı artırma pahasına ülkeyi yeni bir maceraya sürüklüyor” iddiasında bulundu.

Twitter hesabından sık sık konuyla ilgili paylaşımlarda bulunan Brooks, 2017 yılında hükümetin kurduğu Kredi Garanti Fonu'yla geçen yaz yaşanan kredi krizine zemin hazırladığını öne sürerek, “Türkiye'nin kredi bağımlı büyümesini milli gelirde ani yükseliş ve düşüşlere yol açtığı için eleştiriyoruz. Türkiye bu modeli bir an önce terketmeli” ifadesine yer verdi. Krediye bağımlı büyümenin Rusya, Endonezya, Kolombiya ve Brezilya gibi ülkelerde de görüldüğünü ancak Türkiye'deki kadar olmadığını vurgulayan Brooks, “2009 yılında Çin'deki kredi patlamasının ölçeği daha büyük olduğu için küresel aktiviteyi destekledi ancak aynı zamanda dünyayı içinde bulunduğumuz ‘genişleme ve daralma döngüsü'ne soktu” sözlerine yer verdi. Küresel piyasaların Türkiye'deki kredi büyümesini fonlayabilecek durumda olmadığına dikkat çeken Brooks, mart sonunda Türkiye'deki finansal piyasalarda ikinci bir ani duruş yaşandığını, ekonomideki küçülmenin ikinci çeyrekte de devam edeceğini ifade etti.

Kamu bankaları kredilerle yeni batık krediler yaratıyor

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, kamu bankalarının kredi hacmi 28 Aralık-12 Nisan döneminde tam 98.8 milyar TL arttı. 28 Aralık-12 Nisan döneminde bankaların TL üzerinden açtığı kredilerdeki artış, kamu bankalarında 63.3 milyar TL olurken, yerli özel bankalarda 3.1 milyar TL oldu. Yabancı bankalarda ise 4 milyar TL azaldı. Kamu bankalarında 3 aylık dönemde kur etkisinden arındırılmış kredi büyüme hızı 12 Nisan haftasında yıllık yüzde 44.6 oldu. Hükümetin “Kredi hacmini artırın” baskısına rağmen yerli ve yabancı özel bankalarda kredi hacmi artışı ise 40 milyar TL'de kaldı. Son 3 aylık kur etkisinden arındırılmış kredi büyüme hızı da yıllık yüzde 3. Merkez Bankası'nın anketi, yeni kredilerin büyük kısmının borçların yeniden yapılandırılması için kullanıldığını gösteriyor. ABD Merkez Bankası eski ekonomisti Erkin Şahinöz de sık sık kamu bankalarının yeni yatırım ya da tüketim için değil eski batıkları kurtarmak için kredi verdiğine, yeni batık krediler yaratıldığına dikkat çekiyor.

kaynak: sozcu.com.tr

Kur Alış Satış
Altın
...
- -
Ons
...
- -
Dolar
...
- -
Euro
...
- -
Euro/Dolar
...
- -
Dolar/Kg
...
- -
Euro/Kg
...
- -
Gümüş
...
- -
Alış Satış
Dolar
...
- -
Euro
...
- -
Sterlin
...
- -
Japon Yeni
...
- -
Kanada Doları
...
- -
Avustralya Doları
...
- -
Norveç Kronu
...
- -
Danimarka Kronu
...
- -
İsveç Kronu
...
- -
İsviçre Frangı
...
- -
Suudi Riyali
...
- -
Alış Satış
Çeyrek(Yeni)
...
- -
Çeyrek(Eski)
...
- -
Yarım(Yeni)
...
- -
Yarım(Eski)
...
- -
Tam(Yeni)
...
- -
Tam(Eski)
...
- -
Ata(Yeni)
...
- -
Ata(Eski)
...
- -
Ata5(Yeni)
...
- -
Ata5(Eski)
...
- -
Ata2.5
...
- -
Reşat
...
- -
Gremse(Yeni)
...
- -
Gremse(Eski)
...
- -

Kur Çevirici

Miktar


13:41 büyük