Mehmet Y. Yılmaz: “Belli ki ‘müteahhitleri kurtarın’ emri verilmiş”
T24 yazarı Mehmet Y. Yılmaz, Türkiye Varlık Fonu’nun İstanbul Finans Merkezi’ne ortak olmasını köşesine taşıdı. İktidarın, kendine yakın müteahhitleri kurtarmak için harekete geçtiğini belirten Yılmaz, Şimdi müteahhitlerin tamamlayamayıp yarım bıraktığı, alışveriş merkezi, ofis ve rezidans binalarını 1 milyar 670 milyon liraya satın almak, bunun neresine sığıyor? Belli ki “müteahhitleri kurtarın” emri verilmiş, bu iş olmuş” ifadelerini kullandı.
T24 yazarı Mehmet Y. Yılmaz’ın “Yandaş müteahhit kurtarma fonu” başlıklı yazısının ilgili bölümü şöyle:
“Türkiye Varlık Fonu, İstanbul Finans Merkezi projesine ortak olduğunu açıkladı.
Genel Müdür Zafer Sönmez, “Projenin yaklaşık 465 bin metrekarelik kısmını proje, hafriyat, arsa bedelleri ve bugüne kadar tamamlanan inşaat maliyetleri dahil olmak üzere 1,67 milyar TL karşılığında devralacağız” dedi.
Genel Müdür bunu stratejik bir yatırım olarak görüyor.
Evet, bence de stratejik bir adım!
Ancak İstanbul Finans Merkezi müteahhitleri açısından bakınca, bunun stratejik bir adım olduğunu söyleyebiliriz.
Bu işin “Türkçe meali”, yandaş müteahhit kurtarmadır, başka bir şey değil.
Nitekim Genel Müdür, “inşaatların bir an önce başlayabilmesi için” yapılacak işlerden söz ediyor.
Bunun Türkçe meali de şu: Müteahhitler yarım bırakmışlardı, biz aldık, şimdi kamu kaynaklarıyla bu işi tamamlamanın yollarını arıyoruz.
Varlık Fonu kurulurken Türk halkına ne denmişti, hatırlayanınız var mı?
Ben hatırlatayım:
“Sermaye piyasalarında araç çeşitliliği ve derinliğine katkı sağlamak, yurt içinde kamuya ait varlıkları ekonomiye kazandırmak, dış kaynak temin etmek, stratejik, büyük ölçekli yatırımlara iştirak etmek. Otoyollar, Kanal İstanbul, üçüncü köprü ve havalimanı, nükleer santral gibi dev projelere kamu borcunu arttırmadan finansman sağlamak.”
Şimdi müteahhitlerin tamamlayamayıp yarım bıraktığı, alışveriş merkezi, ofis ve rezidans binalarını 1 milyar 670 milyon liraya satın almak, bunun neresine sığıyor?
Belli ki “müteahhitleri kurtarın” emri verilmiş, bu iş olmuş.
Hangi müteahhitlerin bu yolla kurtarıldığını da bir zahmet açıklamazlar tabii.
Geçenlerde de BDDK, bankalara verdiği bir talimatla, inşaat ve enerji sektöründeki 46 milyar liralık kredinin “takipteki alacaklar” listesine yazılmasını istemişti.
Öyle görünüyor ki kamu kaynakları, yandaş müteahhitleri kurtarmak için seferber ediliyor.”
Yenicag / Ekonomi