Image
2019-04-05 - 10:59

Ortalama tasarruf 251 lira 56 yaş üstünde ise 411 lira

Post

Axa Hayat ve Emeklilik İcra Kurulu Üyesi Olgun Küntay, Türkiye'de Bireysel Emeklilik Sistemi'nde (BES) ortalama birikim tutarının 251 lira 56 yaş üstü vatandaşların birikiminin ise aylık son 1 yılda yüzde 42 artarak 411 lira olduğunu belirterek "Tabii ki bundan yaş ilerledikçe gelir artışının etkisi büyük ancak 25 yaş altında finansal piyasalara duyduğunuz ilgi ile 45 yaş üstünde aynı olmuyor" dedi. Küntay BES'te kadınların ağırlığının yüzde 40, fon büyüklüğünde ağırlığının ise yüzde 45 olduğunu belirterek bunun ya sistemde kalma sürelerinin uzunluğundan veya doğru fon tercihi yapmalarından kaynaklandığını söyledi. Rahim Ak'ın haberi.

Axa Hayat ve Emeklilik İcra Kurulu Üyesi Olgun Küntay, Türkiye'de Bireysel Emeklilik Sistemi'nde ortalama 251 liralık bir tasarruf olduğun dile getirerek "Araştırmalara göre Türkiye'de tasarruf oranı yüzde 16. Tasarruf etmeyenlerin yüzde 86'sı gelir yetersizliği nedeniyle tasarruf edemediğini söylüyor. Buradan BES'i daha hızlı büyütmek için Türkiye ekonomisinin daha da gelişmesi gerektiği anlaşılıyor. Ancak tasarruf aracı olarak BES'i tercih edenlerin oranı yüzde 30. İkinci sırada yüzde 20 ile yastık altı döviz, Türk Lirası ve altın var. Yüzde 17 ile vadeli mevduat üçüncü sırada. 25 yaş altında ortalama 162 lira ödenirken 56 yaş üstünde 411 liraya ulaşıyor. 56 yaş üstünün daha fazla olmasının nedeni 56 yaşına kadar belli bir birikime ulaşanların bu birikimleri daha kolay bu kanala koyup daha avantajlı devlet katkısı almaları. Tabii ki bundan yaş ilerledikçe gelir artışının etkisi büyük ancak 25 yaş altında finansal piyasalara duyduğunuz ilgi ile 45 yaş üstünde aynı olmuyor" dedi.  

Olgun Küntay, BloombergHT Televizyonu'nda yayımlanan ve Türkiye Sigorta Birliği'nin sponsor kuruluş olduğu Varlık Yönetimi Programı'nda konuştu. 

KADINLAR DAHA FAZLA TASARRUF EDİYOR

Türkiye'de toplam çalışan sayısının 32 milyon ve bunun üçte biri olan 11 milyona yakın kadın çalışan sayısının olduğunu hatırlatan Küntay, BES'te katılımcıların yüzde 40.8'inin kadın olduğunu bunun kadın katılımcılarının oranının beklenenden daha fazla olduğu anlamına geldiğini söyledi. İşgücüne katılan kadın sayısı açısından BES ile tasarruf yapan kadınların oranının yüzde 27 erkeklerin oranının ise yüzde 21 olduğunu dile getiren Küntay, "Çünkü ev hanımlarından da yoğun bir katılım var bireysel emeklilik sistemine" dedi. Kadınların toplam katılım içinde yüzde 40 paya sahipken toplam fon büyüklüğü açısından yüzde 45 paya sahip olduğunun altını çizen Küntay bunun iki nedeninin olabileceğini belirterek , "Bunlardan ilki kadınların sistemde ortalama kalış sürelerinin daha yüksek olması ikincisi ise kadınların fon tercihlerinin daha doğru olabileceği" diye konuştu.

EV HANIMLARI İKİNCİ SIRADA

Bireysel emeklilik sistemine katılanlar içinde en büyük paya sahip kesimin yüzde 25.3 ile serbest çalışanlar olduğu ikinci büyük dilimin ise yüzde 17.1 ile ev hanımları olduğunu anlatan Küntay şunları kaydetti: "Altın günleri yerine BES günleri bile  düzenleniyor. Sigorta şirketlerinin satış organizasyonları bu çeşit organizasyonlar yapıyorlar. Sonra yüzde 15.6 ile işçiler geliyor ardından memurlar ve öğretmenler diye devam ediyor. Fon büyüklüğü açısından ise gelir düzeyi yüksek gurupların daha yüksek katkı payı ödediği görülüyor. Örneğin doktor ve bankacıların fon büyüklüğü oranı katılım oranından daha yüksek"dedi.

Vatandaşın BES'e katılırken tercih ettiği fonların doğru fonlar olduğunu dile getiren Küntay önceleri bono tahvil fonlarının tercih edilme oranı yüzde 60-65'e ulaşırken şimdi faizdeki düşüş ile birlikte ağırlığının yüzde 21.5'e kadar indiğini vurguladı. Küntay, "Esnek fonların tercih edilme oranı ise artıyor. İşveren katkılı fonlarda esnek fonların tercih edilme oranı daha yüksek. Genel ortalama yüzde 35'ken işveren katkılıda yüzde 45'e yükseliyor. İşveren olarak çalışanlar adına bir fon seçildiğinde daha çok uzmanlar tarafından yönetilen ve getirisi enflasyonun üstünde olan bu fonlar tercih ediliyor" dedi. 

5 MİLYON ÇALIŞAN TUTULDU

Hem gönüllü BES hem de otomatik BES'te toplamda 11.8 milyon katılımcı biriktiğini anlatan Küntay, 98.9 milyar liralık fon büyüklüğüne ulaştığını ifade ederek, "Yıllık yüzde 15-20 aralığında bir büyümeye sahibiz. 15 yıl önce böyle bir sisteme sahip olmadığımızı düşünürsek geldiğimiz nokta önemli ama milli gelire kıyasla yüzde 2-2.5'lik büyüklüğe denk geliyor. OECD ortalamasının yüzde 50 olduğunu düşünürsek daha gidilecek yol var" dedi. 

BES'te önemli bir başarı sağlandığını ifade eden Küntay, otomatik BES'te 10 milyon kişinin ayrılma hakkını tercih ettiğini ancak 5 milyon kişinin de sistemde kalmayı tercih ettiğini kaydetti. Küntay özellikle otomatik BES'in başlama tarihi ile birlikte ekonominin de durgunluk dönemi olduğunu vurguladı. 

kaynak: haberturk.com

Kur Alış Satış
Altın
...
- -
Ons
...
- -
Dolar
...
- -
Euro
...
- -
Euro/Dolar
...
- -
Dolar/Kg
...
- -
Euro/Kg
...
- -
Gümüş
...
- -
Alış Satış
Dolar
...
- -
Euro
...
- -
Sterlin
...
- -
Japon Yeni
...
- -
Kanada Doları
...
- -
Avustralya Doları
...
- -
Norveç Kronu
...
- -
Danimarka Kronu
...
- -
İsveç Kronu
...
- -
İsviçre Frangı
...
- -
Suudi Riyali
...
- -
Alış Satış
Çeyrek(Yeni)
...
- -
Çeyrek(Eski)
...
- -
Yarım(Yeni)
...
- -
Yarım(Eski)
...
- -
Tam(Yeni)
...
- -
Tam(Eski)
...
- -
Ata(Yeni)
...
- -
Ata(Eski)
...
- -
Ata5(Yeni)
...
- -
Ata5(Eski)
...
- -
Ata2.5
...
- -
Reşat
...
- -
Gremse(Yeni)
...
- -
Gremse(Eski)
...
- -

Kur Çevirici

Miktar


13:54 büyük