Pandemi sürecinde geldiler, aynı bölgeden 500’den fazla konut aldılar: İstanbul’da Çin mahallesi
Türkiye'de emlak piyasası konuşulmaya devam ederken, sürpriz bir gelişme yaşandı.
Milliyet gazetesi yazarı Songül Hatısaru bugünkü köşesinde, "Gayrimenkulde oluk oluk Çin hareketi" başlıklı dikkat çeken bir yazı kaleme aldı.
Yatırım danışmanı Hakan Bucak'la bir röportaj gerçekleştiren Hatısaru, yabancıların Türkiye'deki emlak yatırımlarında Çinlilerin ön plana çıktığını belirtirken, Bucak da, “Oluk oluk geliyorlar, 5 yıl sonra da burada üretime başlayacaklar” dedi.
Hatısaru'ya Çinlilerin pandemi döneminde 500 konut aldığını aktaran Bucak, "Basın Ekspres, Bağcılar, Avcılar, Maslak bölgesi ile ilgililer" diye belirtti.
Bucak, Çinliler için, "İpekyolu projesi yatırım iştahlarını artırdı" derken, "Türkiye’nin vatandaşlık vermesi cazibesini artırıyor" diye belirtti.
Songül Hatısaru'nun Hakan Bucak'la yaptığı röportaj şu şekilde:
"-Danışmanlığını yaptığınız yabancılardan gayrimenkul talebi var mı?
Pandemiye rağmen ilgi çok. Mesaimizin büyük bölümünü Çinlilere proje anlatmakla geçiriyoruz. Çin’de konut fiyatları çok arttı. Pekin’de, Şangay’da 20 metrekarelik bir evin fiyatı 1 milyon dolar. Çinliler gayrimenkulü, biz Türkler gibi çok önemli bir tasarruf ve teminat aracı olarak görüyor. Kendi ülkelerinde çok pahalı olduğu için de yurtdışında alıyorlar. Öte yandan İpekyolu projesi yatırım iştahlarını artırdı. Portekiz, Yunanistan, Pakistan’a yatırım yaptılar. Şimdi Türkiye’ye de yapıyorlar. Türkiye’nin vatandaşlık vermesi cazibesini artırıyor. Çin, çifte vatandaşlığa izin vermediği için kimse vatandaşlık aldığını deklare etmiyor ama.
HER PROJEDELER
-Yükselen, rekabetçi kurun etkisi var mı peki?
Önemli bir avantaj tabii, üstelik gayrimenkul fiyatlarımız onlar için çok uygun. Ama fiyata bakmıyorlar bile asıl vatandaşlığı çok önemsiyorlar. Çinliler uzun vadeli düşünür, önümüzdeki dönemde Türkiye’de şirketlerini kurup, buradan Avrupa ve Ortadoğu pazarına açılmak istiyorlar. Çevre ülkeleri izlemek için Türkiye’yi adeta bir gözetleme kulesi olarak seçtiklerini görüyorum.
Burada gayrimenkul alıp lokal hayatı öğreniyorlar. Çinliler, Halep, Kerkük, Musul gibi şehirlerin yapılanması için 250 milyar dolar ayırdı. Bunu Çin’den yönetmeleri zor ve maliyetli. 5 yıl sonra şirketler açıp üretime de başlayacaklar. Kapılar bir açılsın, sermaye hareketliliği başlasın oluk oluk gelecekler.
Amerika’ya kızgınlar, aralarındaki hesap kolay kapanmaz. Artık İngiltere, Hindistan, Pakistan ilgi alanlarında. Yakında bu ülkelerde hızla şirket aldıklarını duyacağız. Akıllı bir pazarlama stratejisi ile biz de çekebiliriz onları. Son yollarda Türkiye Çin’de çok tanınır oldu. Türk yılı ve Pekin Expo’sundaki tanıtım faaliyetleri büyük etki yarattı. Daha çok tanıtım yaparak bu ilgiyi yatırıma çevirmeliyiz.
-Hangi semtlerle ilgililer?
İçinde rezidans, ticaret ve sosyal tesisi olan projeleri seviyorlar. Uzun kulelerin hepsini seviyorlar. Ama mutlaka metroya, metrobüse şehrin ana arterlerine yakın yerleri istiyorlar. Bu anlamda Basın Ekspres, Bağcılar, Avcılar, Maslak bölgesi ile ilgililer. Çin’de çalıştığımız 700-800 acente var. Bunlara yönettiğimiz gayrimenkul portföylerindeki konutları pazarlıyoruz. Satış gerçekleştiğinde vatandaşlık başvurularından, vergi muafiyetine kadar her konuda yardımcı oluyoruz. İlişkimiz hep sürüyor; lokalleşmelerine ücretsiz yardımcı oluyor, çocuğunun gideceği okuldan, kuaföre kadar sorularını yanıtlıyoruz.
-Bu yıl kaç konut aldılar?
Pandemiye rağmen 500 konutu buldu alımları. Hacim olarak aylık tapu devirli 100 adet. Ancak vadeli alımlar tahminim aylık 250-300 arasında. Bu da yılda ortalama 4 bin konut eder. İstatistiklere sadece tapu devri yapılan satışlar yansıyor. Bizde ortalama her projede ayda 5 ila 7 arasında Çinli satışı gerçekleşir. Liman kentlerine, İzmir ve Mersin’e de ilgileri var.
BEYAZ YAKALI ARAPLAR
-Araplarda ilgi arttı mı?
Bu yıl İranlılar çok alım yaptı. Körfezde yaşayan beyaz yakalılardan da talep var. Dubai’de, Katar’da yaşayan Libyalı, Pakistanlı, Filipinli expatlar... Ortadoğu’daki ekonominin farkındalar, kendi ülkelerine dönmek istemiyorlar. Katar, Kuveyt, Dubai, vatandaşlık vermiyor. Türkiye 250 bin dolarla konut alana veriyor."
Trilyoner emlakçı Antalya'da ölü bulundu: Damlayan kan vahşeti ortaya çıkardı
Konutta kredi faizi yüzde 94'e yükseldi
Resmi gazetede yayımlandı: Konut satışları ve kiralamada yeni dönem
Şehirde boş ev bulmak neredeyse imkânsız! Kiralar yüzde 300 arttı
Yenicag / Ekonomi