Türkiye turizmde Çin'e alternatif destinasyon olarak tekliflere girdi
AA muhabirinin, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü verilerinden derlediği bilgilere göre, 2018'de 247 olan Türkiye limanlarına yanaşan kruvaziyer sayısı, geçen yıl 344'e yükseldi. En çok kruvaziyer ağustos ve temmuz aylarında geldi. Ağustosta 67, temmuzda ise 59 kruvaziyer gemisi ülke kıyılarına yanaştı.
Kruvaziyerle geçen yıl toplam 300 bin 896 yolcu taşındı. Bunların 35 bin 289'unu gelen, 44 bin 235'ini giden ve 221 bin 372'sini ise transit yolcular oluşturdu. En çok kruvaziyer gelen liman 197 ile Kuşadası olurken, en az gemi yanaşan liman ise 1 gemiyle Yalova olarak kayıtlara geçti. Türkiye, geçen yıl yeniden yükseliş ivmesi yakalayan kruvaziyer turizminde, Çin'deki sonrası alternatif destinasyon olarak öne çıkan turlar arasında yerini aldı.
Seyahat firması HIS Travel'ın Genel Müdür Yardımcısı Merve Özkök, "Felaket senaryoları üreterek, yapacak bir şey yok" diyerek beklemenin sektör açısından faydasının olmayacağının altını çizdi. Özkök, "Bu pazar boşluğunda Türkiye'yi daha iyi tanıtabilir, farklı pazarlardan daha çok turistin, daha çok kongre turizminin (MICE grubunun) buraya gelmesini sağlayabiliriz. El birliğiyle bu global krizi, turizmde bir fırsata çevirebiliriz. Bizler HIS olarak, şu an
birçok farklı ülkede kampanyalarımızı artırdık. Farklı pazar arayışlarımızı hızlandırdık. Ürünlerimizi ve fiyatlarımızı yeni pazarlara göre güncelledik. Hedefimiz yüzde 20 büyümeydi bu sene, biz bunu yüzde 30'larda tamamlamak üzere çalışıyoruz." değerlendirmesinde bulundu. Özkök, Avrupa'dan Çin'e gidecek birkaç MICE grubu için Türkiye'nin alternatif destinasyon olarak tekliflere girdiğini dile getirerek, özel ilgi turları için de Türkiye'nin ön plana çıkmaya başladığını belirtti.