Image
2019-11-04 - 09:00

Tarım ve çiftçiye ithalat darbesi

Post

Hükümet gıda enflasyonundaki yükselmeye karşı, TMO'ya ihalesiz, sınırsız tarım ürünü ithalatı yetkisi verdi. Toprak Mahsulleri Ofisi'ne, patates ve soğan dahil her türlü tarımsal ürünü İhale Kanunu'na tabi olmaksızın ithal etme yetkisi verilmesini öngören madde vergi paketine ilave edildi. Toprak Mahsulleri Ofisi'ne (TMO) her türlü tarımsal ürünü Kamu İhale Kanunu'na (KİK) tabi olmaksızın yurtiçinden veya yurtdışından satın alma yetkisi veriliyor. TMO bu ayrıcalıklı madde sayesinde soğan, patates ve domates de dahil her türlü tarımsal ürünü ihale yasasının hükümlerine uymaksızın dilediği anda ithal edebilecek. Konut alım satımından konaklamaya kadar birçok alanda vatandaşa ciddi vergi yükleri getiren yasa teklifi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülerek kabul edildi.

TMO'nun ihale mevzuatı dışına çıkarılma gerekçesi, "üretimin yetersiz olması nedeniyle ürün fiyatlarında meydana gelebilecek olağanüstü dalgalanmaların önlenmesi veya ürünlerde fiyat istikrarının sağlanması" diye ifade edildi.  TMO Genel Müdürü Ahmet Güldal, İhale Kanunu'na uyulması nedeniyle TMO'nun çok hızlı bir şekilde ihale açıp tarımsal ürün ithal edemediğini belirtirken, yeni düzenleme sayesinde çok daha kısa süre içinde tarımsal ürün ithal edebileceklerini söyledi.

İYİ Parti Milletvekili Durmuş Yılmaz da, TMO'nun yurt dışından tarımsal ürün ithal etmesine de böylesine hızlı ithalat yetkisi almasına da gerek olmadığını belirtirken, "Tarlalar boş duruyor, TMO ithalat yetkisi alıyor. Bakın tam ekim zamanı. Neye ihtiyacınız varsa, neyi ithal etmek istiyorsanız bugün ekin mayısta, haziranda biçin. İthalat yapmayın" dedi.

GÜRER: “ÇİFTÇİYE DESTEK VERİLMİYOR, KAYNAK DIŞ ALIMA GİDİYOR”

Tarım Kredi Kooperatifleri'nin uyguladığı yüksek faiz, çiftçiyi icralık etti. Tarım Kanunu'nun da bu güne kadar tam anlamıyla uygulanmadığını belirten CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ''AKP'nin 2006 yılında çıkarttığı Tarım Kanunu'nun en önemli maddelerinden biri, çiftçiye verilecek desteği düzenleyen 21. Madde, ancak, iktidar bugüne kadar bu maddeyi hiç uygulamadı. Kanun çıktı, madde kâğıt üzerinde kaldı. 21'inci madde, millî gelirin yüzde 1'inin çiftçiye verileceğini belirtiliyor. Bugüne kadar çiftçiye hiçbir zaman bu gelirin yüzde 1'i verilmedi. Verilen destek yüzde 0,5 oranını geçmedi. Dünya'da tarımın geliştiği ülkelerde, millî gelirin en az yüzde 1,4'ü çiftçiye veriliyor. Çiftçi bu desteği alsa, ülkemizin ithal ürüne ihtiyacı kalmayacak'' dedi. CHP'li Ömer Fethi Gürer, çiftçiye sağlanan desteklemelerin yetersiz olduğunu, zamanında verilmediğini ve gerçek ihtiyaç sahibi çiftçiye ulaşmadığını belirterek, ''Çiftçi için desteklemenin zamanı da önemlidir. Ekim zamanı; tohum, gübre, ilâç alırken, elektrik, mazot parası öderken çiftçi destek alırsa nefes alır. AKP, 2018 desteğini 2019 yılında verdi. Bir de 'müjde'  diye duyurdu. Bu nasıl müjde? Ekim zamanı ya da hasat zamanı alınmayıp, bir yıl sonra alınan destek çiftçiye destek midir? Halen ödenmeyen destekler var. Çiftçi ve besici için desteği ihtiyacı olduğu zaman verin'' dedi. Tarımdaki sıkıntıların, artık içinden çıkılmaz bir hal aldığını kaydeden CHP'li Gürer,şöyle devam etti ''Tarım Kredi Kooperatifleri'ne 2018'in ilk altı ayına kadar borcu bulunan ortak sayısı 11 bin 911 kişi, icra takibindeki ortak sayısı 7 bin 531 kişi, ertelenen hesap borcuna ortak sayısı 14 bin 287 kişi. Çiftçi, Tarım Kredi kooperatifi  ve bankalardan aldığı borçları ödeyemiyor. Borç batağına saplanıyor. Elinde avucunda ne varsa gidiyor. Bir şey ekemez duruma düşüyor. İktidara göre Tarım Kredi Kooperatifleri tarımsal üretici ya da çiftçi olmadığından, Türkiye Cumhuriyeti Ziraat Bankası Anonim Şirketi tarafından düşük faizli tarımsal kredi kullandırılacak kişiler arasında  sayılmıyor."


Yenicag / Ekonomi

Kur Alış Satış
Altın
...
- -
Ons
...
- -
Dolar
...
- -
Euro
...
- -
Euro/Dolar
...
- -
Dolar/Kg
...
- -
Euro/Kg
...
- -
Gümüş
...
- -
Alış Satış
Dolar
...
- -
Euro
...
- -
Sterlin
...
- -
Japon Yeni
...
- -
Kanada Doları
...
- -
Avustralya Doları
...
- -
Norveç Kronu
...
- -
Danimarka Kronu
...
- -
İsveç Kronu
...
- -
İsviçre Frangı
...
- -
Suudi Riyali
...
- -
Alış Satış
Çeyrek(Yeni)
...
- -
Çeyrek(Eski)
...
- -
Yarım(Yeni)
...
- -
Yarım(Eski)
...
- -
Tam(Yeni)
...
- -
Tam(Eski)
...
- -
Ata(Yeni)
...
- -
Ata(Eski)
...
- -
Ata5(Yeni)
...
- -
Ata5(Eski)
...
- -
Ata2.5
...
- -
Reşat
...
- -
Gremse(Yeni)
...
- -
Gremse(Eski)
...
- -

Kur Çevirici

Miktar


12:06 büyük