Türkiye'de iflaslar yüzde 5 artacak
Küresel ekonomide 2019 yılında iflas sayısı yüzde 9 artarken, ilk üç çeyrekte cirosu 50 milyon Euro'nun üzerinde olan 248 şirket iflas bayrağını çekti. Özelikle ticaret savaşlarına ilişkin beklentiler ve jeopolitik kaygılar ile 2020 yılında da iflas eden şirket sayısında yüzde 6'lık artış beklenirken, her 5 ülkeden 4'ünde iflas bayrağının çekilmesi bekleniyor. Ekonomik krizin ortasında yer alan ve 2019'u konkordato serisi ile kapatan Türkiye'de ise 2020 yılında iflas sayısının yüzde 5 oranında artması bekleniyor.
Rapora göre, her iki ülkeden birinin 2020 yılında, kriz öncesi zamana göre iflaslarda daha fazla artış kaydetmesi beklenirken, perakende inşaat ve hizmetler sektörü en stresli sektörler olarak öne çıktı. 2019 yılına bakıldığında ise 104 şirket ile Batı Avrupa, 64 şirket ile Asya ve 51 şirket ile Kuzey Amerika en çok iflasın yaşandığı ülkeler oldu. 2019 yılında Batı Avrupa'nın tamamı büyük ihtimalle 2014 yılından beri ilk kez iflaslarda artış sergilerken, 2020 yılında bu durumun devam etmesi bekleniyor. Öte yandan Çin ile süregelen ticari gerginlik nedeniyle ABD'nin de büyük çaplı 10 iflastan 4'ünü bünyesinde barındırması bekleniyor.
TÜSİAD: BÜYÜMEYE İÇ TALEP ÖNCÜ
TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi ve Ekonomi ve Finans Yuvarlak Masası Başkanı Barış Oran, "Bazı kırılganlıklar devam etmekle beraber, ekonomi belli bir dengeye oturdu. 2019'un ikinci yarısından başlayarak ekonomimiz, öncelikle tüketici güvenindeki toparlanmaya istinaden hareketlendi" dedi. Koç Üniversitesi ve TÜSİAD ortaklığı ile oluşturulan Ekonomik
Araştırma Forumu (EAF) tarafından "2020 Yılında Türkiye Ekonomisi" başlıklı bir konferans düzenlendi. TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi ve Ekonomi ve Finans Yuvarlak
Masası Başkanı Barış Oran"Türkiye yeniden iç talebin öncülük ettiği bir büyümeye geçiş yaptı. Bugün talepte canlanmanın işaretlerini açıkça hissediyoruz.
Ekonomik açıdan 2020 yılının 2019'dan daha olumlu bir seyir izleyeceğine inanıyoruz"dedi.
Yenicag / Ekonomi