Yaş kayısı ihracatında artış beklentisi
Türkiye'deki 17 milyon kayısı ağacından yaklaşık 8 milyonuna sahip ve "Dünyanın kayısı başkenti" olarak nitelendirilen kentte 50 bin civarında aile geçimini bu üründen sağlıyor.
"Antep baklavası" ve "Aydın inciri"nden sonra Türkiye'nin Avrupa Birliği nezdinde coğrafi işaret tesciline sahip üçüncü ürünü Malatya kayısısı, geçen yıl 110 ülkeye ihraç edildi. Geçen yıl 99 bin 666 ton ihracatından 253 milyon 500 bin gelir sağlandı.
Kentte üretilen kayısı yurt dışına yaş olarak da ihraç ediliyor. Geçen sezon yaklaşık 13 bin ton yaş kayısı ihracatı yapılan kentte, bu yıl ihracatta yüzde 50 artış bekleniyor.
Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, AA muhabirine, kentte hasat dönemiyle başlayan yaş kayısı ihracatının devam ettiğini söyledi. Malatya Ovası'nda hasadın başladığını, rakımı yüksek kesimlerde ise henüz hasada başlanmadığını aktaran Özcan, koronavirüse karşı alınan tedbirlere işçilerin uyduğunu, kayısının hasadından fabrikada işlenmesine ve yurt dışına gönderilmesine kadar özenli bir sürecin devam ettiğini belirtti.
"KALİTENİN AVANTAJLARINI KULLANMAYA ÇALIŞIYORUZ"