Türk Eximbank, ihracatçıları kur ve faiz riskine karşı korumak için kullanabilecekleri enstrüman ve alabilecekleri hizmetler hakkında bilgilendirmek amacıyla ihracatın yoğun olduğu 10 ili kapsayan eğitim seferberliği başlattı.
Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı Dursun Oğuz Gürsoy, "Sezonun ilk ayında (eylül) geçen yıla göre ihracatımız yaklaşık yüzde 75 artmış durumda. Bir ayda 46 bin ton civarında iç fındık ihracatı yapıldı. Bu hızla devam ettiğimiz takdirde bu sezon 310 bin ton fındık ihraç edilebilir. Fındığı işlenmiş formda, çikolata, pasta ve bisküvinin içinde satabilirsek ülkemize uzun dönemde 5-6 milyar dolar getiri sağlamamız mümkün olacaktır" açıklamasında bulundu.
Türkiye'den yılın ocak-eylül döneminde Rusya Federasyonu'na gerçekleştirilen 505 bin 547 tonluk yaş meyve sebze ihracatından 412 milyon 651 bin 537 dolar gelir elde edildi.
İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İHBİR) 2019 Eylül ayı ihracat raporunu açıkladı. Raporda yer alan verilere göre, 2018 yılında 150 milyon dolar olan ihracat, 2019 yılında 172 milyon dolara yükseldi. İHBİR Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Okutur, yüzde 13.3'lük yükselişiyle ihracatını en fazla artıran birlik olduklarını söyledi.
ABD'ye yumurta ihracatı için uzun süredir çalışma yürüten ihracatçılar, bu pazara ilk yumurta sevkiyatını gerçekleştirdi.
Türkiye İhracatçılar Meclisi tarafından Barış Pınarı Harekatı bölgesine yardım amacıyla başlatılan kampanya kapsamında toplanan 35 tır yardım malzemesinin bir kısmı Şanlıurfa'nın Akçakale ilçesi ile Kilis'te dağıtıldı.
Türkiye'den yılın ocak-eylül döneminde 103 ülkeye 3 bin 88 ton çay ihracatı karşılığında 10 milyon 771 bin 525 dolar gelir elde edildi.
Egeli hazır giyim ihracatçıları en büyük 4. ihraç pazarları olan Hollanda’ya yönelik 2018 yılında gerçekleştirdikleri Sektörel Ticaret Heyetinden elde ettikleri olumlu dönüş sonrasında Hollanda’ya yönelik “Sektörel Ticaret Heyeti” organizasyonlarını geleneksel hale getirme kararı aldı.
Türkiye'den yılın ocak-kasım döneminde 74 ülkeye gerçekleştirilen 1 milyon 229 bin tonluk narenciye ihracatından 560 milyon 74 bin 790 dolar gelir elde edildi. Dış satımda 214 milyon 698 bin 494 dolarlık gelirle Rusya ilk sırada yer aldı.
Türk halıcılar, 2020 yılının ilk ayına rekor bir rakamla başlayarak 221 milyon 658 bin dolarlık dış satım gerçekleştirdi.
Geçen yılı 13,5 milyar dolar ihracatla kapatan ve 2020’de 15,5 milyar dolarlık hedef belirleyen AKİB yeni yılın ilk ayında 1 milyar 190 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi.
Akdeniz Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği (ASHİB) Başkanı Ali Can Yamanyılmaz, Afrika'daki ticaret fırsatlarını Türk ihracatçısının lehine geliştirmek için Kenya, Gana, Tunus ve Güney Afrika’da lojistik merkezleri kurarak, hayvansal gıda, yaş meyve, sebze ve hububat, bakliyat ürünlerini pazarlayacaklarını bildirdi.
Türkiye genelinde bu yılın ilk 3 aylık döneminde 20 ülkeye yapılan hamsi ihracatından 2 milyon 490 bin 376 bin dolar gelir elde edilirken, geçen yıl aynı dönemde ise 1 milyon 857 bin 007 dolar gelir elde edilmişti. En fazla hamsi ihracatı 697 Bin 602 dolarla Belçika’ya yapılırken, ikinci sırayı 570 Bin 784 dolarla Fransa aldı.
Makine İhracatçıları Birliği (MAİB) yılın ilk 4 ayında toplam makine ihracatını 5,3 milyar dolar olarak açıkladı. İhracatı geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 10’un üzerinde azalan sektör Nisan ayında 957 milyon dolar ihracatta kaldı. MAİB’in Makine Federasyonu ve TOBB Makine Sektör Meclisi işbirliği ile yaptığı anket ise makine ihracatçısı firmaların salgın nedeniyle ciddi iş kaybına uğradığını ortaya koyuyor. Her 10 imalatçıdan 5’inin Mart ve Nisan aylarında dış sipariş alamadığını vurgulayan Makine İhracatçıları Birliği Başkanı Kutlu Karavelioğlu, “Her 10 firmadan 9’u da elinde gelecek üç aydan sonrası için iş olmadığını söylüyor. Kamu ve altyapı hizmetlerinin aksaksız sürebilmesi için açık kalması gereken makine sektörü, yüksek maliyetlere katlanarak verimsiz çalışmaya devam edecek. İyi başladığımız bir yılda frene basmak zorunda kaldık ama doğru hamlelerle yeniden hız kazanabiliriz” dedi.
Bursa’nın ülke hedeflerine ulaşmada bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da en güçlü katkıyı yapan şehirlerden olacağını söyleyen Uludağ İhracatçı Birlikleri’nin (UİB) Koordinatör Başkanı Baran Çelik, ‘Türkiye için çalışmaya devam’ mesajı verdi. Çelik, “İhracatımızı artırmak ve ülkemize yeni yatırımcılar çekmek için yoğun emek harcamayı sürdüreceğiz” dedi.
Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği (DAİB) üyesi firmalarca ocak-nisan aylarında 189 ülkeye 546 milyon 797 bin dolarlık ihracat yapıldı.
Trabzon, yılın 4 aylık döneminde gerçekleştirilen ihracatta yüzde 28'lik dilimle Karadeniz illeri içinde ilk sırada yer aldı.
Türk sanayisinin merkez üssü Kocaeli'nin nisan ayında keskin bir düşüş yaşayan ihracatı, mayısta bir önceki aya göre yüzde 34 artış gösterdi.
Tarım ve hayvancılık sektöründe dünyada ilk kez düzenlenen AgriVirtual-Tarım ve Hayvancılık Makineleri Sanal Fuarı'nı 3 günde 100 bin kişi görüntülerken, stantlarda 45 bin kişi ağırlandı.
Türkiye'den ocak-mayıs döneminde yapılan baharat ihracatı, geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 5 artarak 76 milyon dolardan 80 milyon dolara çıktı.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), haziran ayı ihracat rakamlarını açıkladı. Türkiye’nin ihracatı 2020 yılı haziran ayında yüzde 15,8 artışla 13 milyar 469 milyon dolar oldu. Mayıs ayına göre yüzde 35,2 ile ihracatta rekor artış hızı elde edildi. Haziran’da 1.443 firma ihracat ailesine katılırken, 27 sektörün 24’ü ihracatta artış sağladı. Fındık ve Mamülleri, Hububat, Mücevher, Gemi ve Yat, Süs Bitkileri sektörleri ihracatlarını aylık bazda yüzde 50’nin üzerinde artırırken, en çok ihracat gerçekleştiren ilk 5 sektör Otomotiv, Kimyevi Maddeler, Hazırgiyim, Çelik ve Elektrik- Elektronik oldu.
İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği'nin (İHBİR) dijital ihracat sürecinin başlamasıyla birlikte gerçekleştirdiği "Kolombiya ve Şili Sanal Alım Heyeti sona erdi. İHBİR Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Okutur, Sanal heyet organizasyonumuz neticesinde 3 günde 200'ü aşkın görüşme gerçekleşti. Genel olarak üyelerimiz heyetlerden memnun kaldılar. Pandemi sürecinde başlayan sanal alım heyetlerini gerçekleştirmeye ve ülkemizin ihracatına güç katmaya devam edeceğiz dedi.
Türkiye otomotiv sektörünün haziran ihracatı, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının etkisiyle marttan itibaren yaşanan gerilemenin ardından yeniden 2 milyar doların üzerine çıktı.
Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) Covid-19 sonrası Haziran ayında başlayan yeni normal dönemde yüzde 6 artış yakalayıp, 893,4 milyon dolar ihracat gerçekleştirirken, 8 İhracatçı Birliğin 6’sı yüzde 177’ye varan oranlarda yükseliş başarısı gösterdi. AKİB Koordinatör Başkanı Huriye Yamanyılmaz, “Pandemi kaynaklı kayıplarımızı hızlıca telafi etmenin gayreti içindeyiz. 2020 yılını kayıpsız kapatmayı, hatta geçen yıl elde ettiğimiz rakamların üzerine çıkmayı hedefliyoruz. Haziranda elde ettiğimiz dikkat çekici artışlar bu hedefe ulaşabileceğimizin güçlü sinyallerini veriyor.” dedi.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), "İnovaTİM Liselerde Yapay Zeka, İnovasyon ve Girişimcilik" projesiyle Avrupa Komisyonu tarafından girişimciliğin ve KOBİ’lerin desteklenmesinde ulusal, bölgesel, yerel düzeydeki iyi uygulamaların ödüllendirildiği Avrupa Girişimciliği Teşvik Ödülleri (EEPA) kapsamında "Ulusal Şampiyon" seçilerek Türkiye'yi Avrupa Komisyonu’nda temsil etmeye hak kazandı.
Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Saffet Kalyoncu, Trabzon'dan haziranda yapılan ihracatta, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 50 oranında rekor artış olduğunu bildirdi.
Türkiye'den haziranda yapılan domates salçası ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık 3 kat arttı.
Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği tarafından yürütülen proje kapsamında yaş meyve ve sebze sektöründe faaliyet gösteren firmalara internet üzerinden satış eğitimi verildi.
Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği (DAİB) üyesi firmalarca ocak-haziran döneminde 841 milyon 869 bin dolarlık ihracat yapıldı.
Doğu Karadeniz'den Rusya Federasyonu'na, bu yılın 8 aylık döneminde şeftali ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 60 arttı ve 18 milyon 453 bin 667 dolarlık gelir elde edildi.
Akdeniz Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (AHKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Gürkan Tekin, ağustos ayında ihracatın zirvesine yerleşen Türk hazır giyim ve konfeksiyon sektörünün elde ettiği başarıda Covid-19 salgınından koruyan cerrahi maske, önlük ve tulum gibi ürünlerin başrol oynadığını belirtip, “Cerrahi maske ve koruyucu giysi ihracatında rekor artışlar yakalayan sektörümüz, bu ürünlerin dış satımında hibe şartının kaldırılmasını bekliyor. Bu sağlanırsa maske ve koruyucu giysi ihracatımızı üç katına çıkartabiliriz” dedi.
Türkiye'nin savunma ve havacılık sanayi sektörü, geçen ay en fazla ihracatı 77 milyon 167 bin dolarla Azerbaycan'a gerçekleştirdi.
Karadeniz Bölgesi'ndeki 18 ilden Rusya Federasyonu'na yılın ocak-ağustos döneminde 168,6 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirildi. Trabzon, yılın 9 aylık döneminde Rusya Federasyonu'na 99 milyon 621 bin 376 dolarlık ihracatla Karadeniz Bölgesi illeri arasında ilk sırada yer aldı.
Yılın 9 ayında 224 milyon dolar döviz girdisiyle Türkiye'den en çok dış satım yapılan meyve grubu kiraz ve vişne , 226 milyon dolarlık getirisiyle en çok ihraç edilen sebze ise domates oldu.
Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, Irak'ın temmuz ayından bu yana uyguladığı dönemsel taze domates ithalatı yasağının 2 gün önce sona erdiğini, son iki yılda olduğu gibi bu yıl da bu ülkeye 17 milyon dolarlık domates ihraç etmeyi hedeflediklerini açıkladı.
Türkiye İhracatçılar Meclisi Halı Sektör Kurulu Başkanı Salahattin Kaplan, 10 ayda 2 milyar 57 milyon 553 bin dolarlık halı ihracatı gerçekleştirildiğini açıkladı.
İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Mustafa Gültepe, özellikle ihracata çalışan firmaların kapasitelerinin yılbaşına kadar dolu olduğunu belirterek, "Önümüzdeki 2 ayda farkı kapatıp salgının tüm olumsuz etkilerine rağmen geçen yıl gerçekleştirdiğimiz 17,7 milyar dolarlık ihracat hacmini yakalayacağımıza inanıyorum." dedi.
Türkiye'den ocak-ekim döneminde 7 milyar 482 milyon 626 bin dolarlık binek otomobil ihracatı gerçekleştirilirken, 100'er milyon doların üzerinde satış yapılan ülke sayısı 16'ya yükseldi.
Türkiye'nin ev tekstili ihracatının önemli bölümünü karşılayan Denizli'deki firmalar, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) sonrasındaki normalleşme döneminde yurt dışı pazarlarda paylarını artırarak, sektörde 10 ayda 1,1 milyar dolarlık dış satıma ulaştı.
Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) heyetini kabul etti.
Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, 1 Ocak'tan bu yana yapılan ihracatla birliğin 54 yıllık tarihi boyunca ilk kez 1 milyar dolar sınırını aştığını açıkladı.
İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği (İDMİB) Başkanı Mustafa Şenocak, "Pandemi sürecinde anladık ki dijital dönüşüm şart. Web portalımızı oluşturduk, önümüzdeki dünlerde lansmanını yapacağız. Global piyasalardaki alıcılarla sektör firmalarımızı web üzerinde buluşturacağız." dedi.
Doğu Karadeniz'den geçen yıl Rusya Federasyonu başta olmak üzere 12 ülkeye 56 milyon 870 bin 414 dolarlık Karadeniz somonu ihraç edildi.
Trabzon'dan ABD'ye 2020'de yapılan ihracat yüzde 34 artarak 26 milyon 556 bin 427 dolara ulaştı.
Türkiye ihracatının 15 yıldır üst üste lider sektörü olan otomotiv endüstrisinde 2020 yılının şampiyon firmaları belli oldu.
Mücevher, geçen ay yüzde 13,4'lük yükselişle en fazla ihracat artışı kaydeden sektör oldu.
Otomotiv ve tekstil başta olmak üzere birçok alanda önemli üretimin yapıldığı Bursa'dan 2021'in ilk ayında 158 ülke, serbest bölge ve özerk bölgeye ürün gönderildi.
Otomotiv sanayisinin üretimi geçen ay 2020'nin aynı dönemine göre yüzde 3 azalarak 106 bin 176 adet, otomobil üretimi de yüzde 9 düşerek 68 bin 777 adet olarak gerçekleşti.
Türkiye, geçen ay miktar bazında en fazla ihracat artışını en büyük pazarı olan Almanya'da kaydetti. Almanya'ya yapılan ihracat geçen ay 2020'nin aynı dönemine göre 164 milyon 11 bin dolar artarak 1 milyar 359 milyon 318 bin dolar oldu.
Hazır giyim ve konfeksiyon sektörü, bu yılın ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11,6 artışla 4 milyar 707 milyon 223 bin dolar, geçen ay ise yüzde 38,7 artışla 1 milyar 677 milyon 874 bin dolarlık ihracat gerçekleştirirken, ilk çeyrekte maske ve koruyucu giysi ihracatı, ülkeye 138,1 milyon dolarlık döviz kazandırdı.
Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, Birlik üyelerinin bu yılın ilk 3 ayında Avrupa Birliği (AB) ülkelerine yaptığı ihracatın yıllık bazda yüzde 13 artışla 1 milyar 681 milyon dolara yükseldiğini bildirdi.
Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, Birlik üyelerinin bu yılın ilk 3 ayında Avrupa Birliği (AB) ülkelerine yaptığı ihracatın yıllık bazda yüzde 13 artışla 1 milyar 681 milyon dolara yükseldiğini bildirdi.
Türkiye'den yılın dört ayında yapılan 742 milyon 827 bin 33 dolarlık fındık ihracatının 294 milyon 658 bin 77 dolarlık kısmını, Trabzon merkezli firmalar gerçekleştirdi.
Otomotiv endüstrisi, nisan ayında 2 milyar 465 milyon 647 bin dolarla en fazla ihracat gerçekleştirilen sektör oldu.
Güneydoğu Anadolu Bölgesi, aylık bazdaki ihracatını yeni tip koronavirüse (Kovid-19) rağmen ikinci kez 1 milyar doların üzerine çıkarmanın sevincini yaşıyor.
Güneydoğu Anadolu İhracatçılar Birlikleri (GAİB) verilerinden derlenen bilgiye göre, tarım üretiminin yoğun yapıldığı Şanlıurfa, Mardin, Diyarbakır, Gaziantep, Kahramanmaraş, Malatya, Adıyaman ve Kilis’in bağlı olduğu GAİB üyesi firmalar, yılın ilk yarısında 168 ülke ve serbest bölgeye 1 milyon 875 bin 285 ton ürün gönderdi. Böylelikle ülkeye 1 milyar 214 milyon 635 bin dolar döviz kazandıran bölge ihracatçıları, değerde yüzde 18,1 ve miktarda ise 8 büyüme kaydetti.
Türkiye İhracatçılar Meclisi 28. Olağan Genel Kurulu ve İhracatın Şampiyonları Ödül Töreni'nde açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Amacımız uzak...
Türkiye'de geçen yıl en çok ihracat yapan 1.000 firmanın yüzde 57,5'i Marmara Bölgesi'nden listeye girdi. İstanbul 426 şirketle zirvede yer aldığı listedeki firmalar arasında birinciliği 4,9 milyar dolarla Ford Otomotiv alırken, Toyota 3,6 milyar dolarlık ve Oyak-Renault 2,3 milyar dolarlık dış satıma imza attı.
Ege İhracatçı Birlikleri (EİB), ‘Milyon Kadına Mentor Programı’na kurumsal katkı sağlamaya başladığını duyurdu.
Bundan 4 yıl kadar önce kurulan Hizmet İhracatçıları Birliği (HİB), geçen yıl yapılan 57 milyar dolarlık ihracatı, 3 yıl içinde iki katına yakın arttırmayı...
TİM tarafından hükümete aktarılan yeni talepler çözüme kavuşuyor. TBMM’ye sunulan kanun teklifinde fuar alanlarındaki ilan ve reklam vergisinden muaf olması...
Türkiye 2022’nin ilk 4 ayında ihracatta rekor kırmayı başardı. Türkiye’nin, ihracatta 2022 yılının ilk dört ayında da güçlü performansını devam ettirdiğini...
© 2018 LİZKUR | Tüm Hakları Saklıdır