Nisan ayında 920 bin kişi ilk kez ihtiyaç kredisi kullandı. İhtiyaç kredisi borcu 1 yılda 100 milyar lira arttı. Öte yandan Nisan ayı itibarı ile ihtiyaç kredisi borcu 312,6 milyar liraya ulaştı. İktidar pandemi süreci devam ederken 4 ayrı finansman paketi açıklamıştı.
Kamu bankaları (Ziraat, Halkbank, Vakıfbank) tarafından devreye alınan Cumhuriyet tarihinin en düşük kredi faizi paketi sonrası vatandaşın konuyla ilgili araştırmaları arttı. Kamu bankalarının hamlesi ile hem konut hem de otomobilde rekor seviyede kredi kullanılarak satışlarda adeta patlama yaşandı.
Uzun zaman sonra çift haneyi gören mevduat faizleriyle birlikte, kredi faizleri de kademe kademe yükseliyor. Kurdaki artıştan dolayı fonlama faizini yükseltmeye başlayan Merkez Bankası'ndan (MB) sonra bankalar da mevduat ve kredi faizlerini artırmaya başladı.
Faizini yüzde 8,25'te sabit bırakan Merkez Bankası , örtülü faiz artışına devam ediyor. 16 Temmuz'da yüzde 7,34'e kadar gerileyen Merkez'in fonlama faizi, dün yüzde 10 ile çift haneye yükseldi. Fonlama faiziyle birlikte vatandaşın ve işletmelerin kullandığı kredilerin faizleri de yukarı doğru gidiyor. İhtiyaç kredisinde yıllık ortalama faiz, 20 günde yüzde 11,48'den yüzde 17,74'e yükseldi.
Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Risk Merkezi verilerine göre, son bir yılda 287 bin kişi ilk defa ihtiyaç kredisi kullandı.
Politika faizini artırmayarak yüzde 10,25'te sabit bırakan Merkez Bankası'nın diğer kanalları kullanarak attığı para politikasını sıkılaştırma adımları, kredi faizleri üzerinde etkisini gösterdi.
© 2018 LİZKUR | Tüm Hakları Saklıdır