İYİ Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk, Türkiye sınırına kadar dayanan coronavirüs salgını için yeterli steril yüz maskesi olup olmadığını Sağlık ve Ticaret Bakanlıklarına sorarak Meclis gündemine taşıdı.
Vatandaş virüs önlemi için ileri düzey maske almaya koştu; hastane çalışanları, temizlikçileri tıbbi müdahale maskelerini kendileri için aldı, sağlık çalışanları maskesiz kaldı.
Türkiye’de de etkili olan koronavirüs salgını nedeniyle en çok ihtiyaç duyulan ürünlerden maskeye ilgi her geçen gün artıyor.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, yeni tip koronavirüs salgınına karşı KOBİ’lere kalkan olacak 3’lü koruma paketini açıkladı.
Koronavirüsü nedeniyle stokçuluk ve karaborsacılık kapsamında 2 bin 547 firmanın hesapları incelendi.
Corona (Covid-19) salgını ile mücadelede kişisel koruyucu donanımların önemi bir kez daha anlaşıldı.
Koronavirüs tedbirleri kapsamında PTT üzerinden 20 ila 65 yaş arası bireylere her hafta 5 maske dağıtılacağı duyurulmuştu. Ücretsiz maskelerin dağıtımı ile ilgili yeni bir adım atıldı.
Ayaydın-Miroglio Grubu koronavirüs salgını döneminde ek yatırım yaparak 3 katlı cerrahi maske üretimine geçti. Günde 75 bin maske üreten grup, nisan sonunda kapasitesini 2 katına çıkaracak. Günde 75 bin maske üreten grup bu kapasitesini 150 bine çıkarmayı hedefliyor.
Sağlık Bakanlığı, yurtdışı havayolu taşımacılığı yapan kargo şirketlerinin alacağı önlemleri açıkladı ve uyarılarda bulundu.
Maske üreticileri, “Türkiye’de maske üretimi ciddi boyutlara ulaştı, risk kalmadı. Türkiye’nin ihracatta atılım yapması gerekiyor. Günlük 1 milyon üretim kapasitemiz var. İhracat kısıtının bir an önce kaldırılması halinde 3-4 ay içinde Türkiye’ye 1 milyar dolarlık döviz getiririz” çağrısı yaptı. MAG Maske Genel Müdürü Ayhan Gökmen, “Birçok ülke maske ihracatı hazırlığı yaptı, geç kalırsak 1 milyar dolarlık ihracatı başkaları yapacak” dedi. Gökmen, devletin 1 lira tavan fiyat getirdiği maskelerin üretim maliyetinin ise 40 kuruş civarında olduğunu söyledi.
Cezaevinde erkek mahkûmlarla üretim yapan kadın girişimci Çiğdem Dursun, cezaevinde üretilen terlikleri İtalya’ya ihraç etti. Koronavirüs döneminde ihtiyaç duyulan ürünleri üretmek için harekete geçen Dursun, “Atölyede yeni kalıplar çıkarılması, işin öğrenilmesi zaman alır. Ancak maske çok hızla üretilmeye başlandı. Şimdi ustamız koruyucu önlük için de kalıpları hazırladı. Üretimimiz hiç durmadan devam ediyor” diye konuştu.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, vatandaşların parayla alacağı kumaş maskelere ilişkin standartları belirlediklerini söyledi.
Endonezya'nın bayrak taşıyıcı havayolu şirketi Garuda Indonesia, uçuş personeli için maske zorunluluğunu kaldırmaya hazırlanıyor. Sebebi ise yolcuların personelin 'gülen yüzlerini' görememesi.
Dünyanın en büyük sinema salonu zincirlerinden olan AMC, korona virüsü salgını sonrası 15 Temmuz’da kapılarını yeniden açacak. Şirket CEO’su Adam Aron, sinemalarında maske takmanın zorunlu olmayacağını söyledi.
Akdeniz Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (AHKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Gürkan Tekin, ağustos ayında ihracatın zirvesine yerleşen Türk hazır giyim ve konfeksiyon sektörünün elde ettiği başarıda Covid-19 salgınından koruyan cerrahi maske, önlük ve tulum gibi ürünlerin başrol oynadığını belirtip, “Cerrahi maske ve koruyucu giysi ihracatında rekor artışlar yakalayan sektörümüz, bu ürünlerin dış satımında hibe şartının kaldırılmasını bekliyor. Bu sağlanırsa maske ve koruyucu giysi ihracatımızı üç katına çıkartabiliriz” dedi.
© 2018 LİZKUR | Tüm Hakları Saklıdır