Koronavirüsün etkisini arttırmasıyla hükümet de sıkı tedbirleri devreye aldı. İstihdamın korunması için kısa çalışma ödeneği başlatıldı. 29 sivil toplum kuruluşu ve sendika ortak açıklama yaparak işletmelere kısa çalışma ödeneğinden faydalanma çağrısında bulundu.
Torba yasa teklifi taslağıyla getirilmesi planlanan işten çıkarma yasağı düzenlemesi karşısında, işçi ve işveren kesimi temsilcileri önceliğin kısa çalışma ödeneğinde olması gerektiğini belirtiyor.
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk; "Kısa Çalışma Ödeneği'nde süreci hızlandırıyoruz. Kısa çalışma ödemelerinin hızlı bir şekilde yapılması için uygunluk tespitinin tamamlanmasını beklemeyerek, işverenlerimizin beyanı doğrultusunda ödemeleri gerçekleştirileceğiz" dedi.
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Kısa Çalışma Ödeneği hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Selçuk, “3 milyonu aşkın sigortalımız için 270 bine yakın firmamız Kısa Çalışma Ödeneği’ne başvurdu.” dedi.
Kısa çalışma ödeneğinin, Nisan dönemine ilişkin ödemeler yarın yapılacak. Başvurusu henüz olumlu sonuçlandırılmamış olanlarda ödemeler gecikebilir. Ödemeler çalışanların İŞKUR’a bildirilen IBAN numaralarına yapılacak, IBAN bildirilmemişse PTT Bank aracılığı ile ödenecek.
İş Kanunu’na eklenen geçici madde uyarınca, üç aylık işten çıkarma yasağı döneminde işveren işçilerini ücretsiz izne çıkartabilir. Ancak işveren bu hakkını kullanırken işçileri arasında ayrımcılık yapamaz. Öte yandan sigortası yatırılmayan işçi, iş akdini feshedip kıdem tazminatını alabilir.
Kovid-19 salgını döneminde İşsizlik Sigortası Fonundan; kısa çalışma ödeneği, nakdi ücret desteği ve işsizlik maaşı ödemeleri gerçekleştirildi. Fondan yapılan ödemeler artarken, kısa çalışma ve ücretsiz izin uygulaması nedeniyle fonun prim gelirleri yüzde 40 oranında azaldı. Fondan yapılan harcamalardaki artış dolayısıyla prim artışı gündeme geldi.
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, haziran ayı işsizlik ve kısa çalışma ödemelerinin öne çekildiğini, 29 Haziran Pazartesi'den itibaren hesaplara yatırılacağını açıkladı.
Kısa çalışma ödeneğinden yararlanma koşullarını kolaylaştıran düzenleme 30 Haziran’da sona erecek. Yeni bir düzenleme ya da süre uzatımı yapılmazsa kısa çalışma ödeneği uygulamasında korona öncesi dönemin kurallarına geri dönülecek. Mayıs ayı itibarıyla 3 milyon 91 bin çalışan kısa çalışma ödeneğinden ücretini alıyor.
Kısa çalışma ödeneğinden yararlanma koşullarını kolaylaştıran düzenleme 30 Haziran’da sona erecek. Yeni bir düzenleme ya da süre uzatımı yapılmazsa kısa çalışma ödeneği uygulamasında korona öncesi dönemin kurallarına geri dönülecek. Mayıs ayı itibarıyla 3 milyon 91 bin çalışan kısa çalışma ödeneğinden ücretini alıyor.
Normalleşmenin başladığı haziran ayında kısa çalışma kapsamındaki çalışan sayısı 961 bin kişi düştü.
Mini istihdam paketiyle, kısa çalışmadan normale dönen işverenlere prim desteği gelirken, işten çıkarma yasağının 1 yıl daha uzatılabilmesi için yetki alınıyor.
AKP’nin ekonomik alanda düzenlemeler içeren 10 maddelik torba teklifi TBMM Başkanlığı'na sunuldu. Sunulan taslağa göre, normalleşme sürecinde çalıştıkları işyerinde haftalık normal çalışma sürelerine dönülmesi halinde sigortalı ve işveren paylarının tamamının üç ay süreyle İşsizlik Sigortası Fonu'ndan karşılanacak.
Korona virüs salgını nedeniyle işyerlerinin bir bölümünde kısa çalışmaya gidildi. Kısa çalışmaya gidilen işyerlerinde eğer faaliyet tamamen durmuşsa kısa çalışma ödeneği alan çalışanlar için emeklilik priminin yatmadığı belirtildi.
Cumhurbaşkanı kararıyla Ağustos ayının sonuna kadar uzatılan Kısa Çalışma Ödeneğinin yıl sonuna kadar uzatılması işçi konfederasyonları tarafından talep edildi.
“Kısa Çalışma Ödeneğinin hem Aralık sonuna kadar hem de daha uzun vadelerde uzatabilecek kadar bizim fonumuz var” diyen Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Karşılıklı mahsuplaşılacak şekilde verilecek. SGK primlerini bizle mahsuplaşacaklar, 6 ay ötelediğimizin 3 ayını biz karşılıyor gibi olacağız SGK olarak” ifadelerini kullandı.
Çalışma hayatıyla ilgili düzenlemelerin yer aldığı torba yasa kanunu cuma günü meclise sunuldu. Bu yasanın içerisinde yer alan önemli maddelerinden biri de kısa çalışma ödeneği olacak. Milyonlarca çalışanı ilgilendiren kısa çalışma ödeneğinin uzatılması gündemde.
Kısa çalışma ödeneği ve işten çıkarma yasağı 2 ay daha uzatıldı. Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararıyla işten çıkarma yasağı 17 Kasım'dan itibaren 2 ay daha uzatıldı. Kısa çalışma ödeneği uygulamasında ise daha önce uzatılan süre 30 Ekim'de sona eriyordu.
Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını sürecinde Kısa Çalışma Ödeneği kapsamında 480 bin 659 işletmede 3,5 milyonu aşkın çalışana toplam 20 milyar lirayı aşkın ödeme yapıldı.
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Kısa Çalışma Ödeneğinde yeni başvuruların bugün itibarıyla alınmaya başlandığını bildirdi.
17 Kasım’da yapılan kabine toplantısından sonra artan koronavirüs vakalarını durdurmak için bazı işletmeler kapatılmıştı. Kısıtlamalardan etkilenen işyerleri için de 1 Aralık itibariyle yeniden kısa çalışmaya başvurma hakkı getirilmişti. Bu sınırlamaların etkisi ise, İşsizlik Sigortası Fonu’nun aralık ayı raporuna yansıdı.
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk “Ocak ayına ilişkin işsizlik ve kısa çalışma ödeneği ödemelerini 5 Şubat’ta hesaplara yatırıyoruz” dedi.
© 2018 LİZKUR | Tüm Hakları Saklıdır