TÜRKİYE’DE otomotiv odaklı Ro-Ro limanı’nın inşası için, 2018 yılında Nippon Yusen Kaisha (NYK Line) ile 110 milyon dolarlık yatırım kararı alan OYAK, Japonya Uluslararası İşbirliği Bankası (JBIC) ve MUFG Bank’la kredi anlaşması imzaladı. OYAK Port finansmanı için imzalanan bu sözleşmenin, Japon şirketlerinin Türkiye’deki yatırımları ve ihracatı için fırsat yaratması bekleniyor.
Türkiye otomotiv sektörü 2,6 milyarlık ihracatla tarihinde en yüksek ikinci eylül performansına ulaştı.
Anlaşmalı otomotiv firmaları binek araçlarda Fiat, Honda, Hyundai, Renault Mais ve Toyota; ticari araçlarda ise Fiat, Ford, Isuzu, Karsan, Temsa, Otokar, BMC, Mercedes ve GAZ oldu.
Otomotiv ana sanayi üretimi ekim ayında ticari araç üretimindeki daralmayı telafi eden otomobil üretimindeki artışın desteğiyle yüzde 0.7 yükselerek 132 bin 155 adet oldu.
Almanya Rekabet Kurumu Federal Kartel Dairesi, çelik satın almak için kartel oluşturdukları gerekçesiyle BMW, Daimler ve Volkswagen'e toplamda 100 milyon avro para cezası verildiğini açıkladı.
Bursa'daki Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, mezuniyet sonrası istihdam garantisi verirken aynı zamanda öğrencilere kendi tasarladıkları üç boyutlu yazıcılarla üretim imkanı da sağlıyor.
Türkiye'de toplam otomotiv üretimi, yılın 11 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7 azalarak 1 milyon 325 bin 490 adet oldu.
Otomotiv sektörünün ocak-kasım dönemde Hollanda'ya ihracatı yüzde 30,8, İsrail'e ihracatı yüzde 46,6 arttı.
Bu yıla beklentilerin altında başlayan otomotiv sektörü, 2019'un sonlarına doğru faiz indirimleri ve firmaların özel kampanyalarıyla vites yükseltirken, bazı modellerin tükenmesi nedeniyle müşterilerin talebine karşılık verilemiyor.
Otomotiv sektörü, 2019 yılında ihracatı, bir önceki yıla göre yüzde 3.0 düşmesine karşın, üst üste 14. kez ihracatın "lider sektörü" oldu. Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) verilerine göre, otomotiv sektörünün ihracatı 2019 yılında 30.6 milyar dolara geriledi ve toplam ihracattaki payı da yüzde 16.5 olarak gerçekleşti.
Türkiye otomotiv pazarında geçen yıl satılan 387 bin 256 otomobilin 257 bin 454'ünü otomatik vites araçlar oluşturdu. 2019 yılında otomobil satış adetleri önceki yıl ile kıyaslandığında, otomatik şanzımanlı otomobil satışlarının payı yüzde 65,19'dan yüzde 66,48'e yükseldi.
Türkiye ihracatının lokomotifi otomotiv sektörü, yılın ilk ayında 2,5 milyar dolara yaklaşan dış satımla bugüne kadarki en yüksek ocak ayı ihracat rakamına ulaştı.
Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği (OYDER) Başkanı Murat Şahsuvaroğlu, işlerin mevcut durumundan oldukça memnun olduklarını belirterek, "Otomotiv sektörünün genel durumu; 'keşke daha fazla mal olsa da satsak, talebe yetişebilsek' şeklinde." dedi.
Türkiye'de faaliyet gösteren yerli ve ithal araç tedarikçileri, tüketicilerin sıfır araç taleplerini bu aydan başlamak üzere nisan ile birlikte daha güçlü karşılayacaklarını belirtiyor.
Türkiye otomotiv pazarında 2020 Şubat ayı sonunda otomatik şanzımanlı otomobil satış adetleri, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 113,75 artış gösterdi.
Koronavirüs otomotiv sektörünün her alanında etkisini arttırmaya devam ediyor. Sıfır otomobil satışları Türkiye’de de gerilerken, ikinci elde düşen talebe paralel olarak fiyatlar yüzde 5 azaldı. Özellikle Avrupa ülkelerinde virüsün sert etkisiyle otomotiv ihracatında da mart ayında yüzde 28.5’lik gerileme yaşandı.
Koronavirüsün ilk ortaya çıktığı ülke olan Çin’de toparlanma sinyalleri ile birlikte otomotiv sektörü de olumlu yönde ilerliyor.
Rekabet Kurulu, otomotiv firmaları Tofaş Türk, Ford ve Doğuş'a soruşturma açtı.
Türk otomotiv üreticilerinin büyük kısmının gerekli tedbirleri alarak nisan ayında üretim faaliyetlerine tekrar başlayacağını duyurması, otomotiv sanayisinde çarkların yeniden dönmeye başlayacağına işaret etti.
Otomotiv sektörü bugün itibarıyla faaliyete geçen 6 fabrikayla birlikte toplam kapasitenin yüzde 15’ine karşılık gelen üretim ile hayata dönüş için ilk adımı attı. Ay başına kadar çalışan fabrikaların oranı yüzde 50’nin üzerine çıkacak. Sektör, iç pazar ve ihracatta normalleşme hedefi olan haziran ayına umutlu adımlarla ilerliyor.
Otomotiv sektörü pandemi sonrası normalleşme adımlarında umut verici gelişmeler yaşanırken firmalar tek tek üretime dönüyor.
Ford Motor Company, koronavirüs nedeniyle ikinci çeyrekte 5 milyar dolar zarar öngörüyor.
Şirketin, yılın üç ayında 2019'ın aynı dönemine göre özel kalemler hariç karı yüzde 81,4 azalışla 0,9 milyar avroya düştü.
Türkiye'de lokomotif sektörler olarak değerlendirilen inşaat ve otomotiv sektöründe önemli bir yere sahip olan Ayaz Grup, özellikle tatil bölgelerinde yaptığı yeni yatırımlarla ön plana çıkıyor.
Kamu bankası olan Vakıfbank, Halkbank ve Ziraat Bankası’nın başlattığı kredi kampanyasında iki kredi paketi daha devreye girdi. Taşıt ve çeyiz kredileri için başvurular bugün şubelerden yapılabilecek.
Kamu bankası olan Vakıfbank, Halkbank ve Ziraat Bankası’nın başlattığı kredi kampanyasında iki kredi paketi daha devreye girdi. Taşıt ve çeyiz kredileri için başvurular bugün şubelerden yapılabilecek.
Türkiye otomotiv sektörünün haziran ihracatı, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının etkisiyle marttan itibaren yaşanan gerilemenin ardından yeniden 2 milyar doların üzerine çıktı.
Kovid-19 salgını nedeniyle nisan ve mayısta düşen binek otomobil ihracatı haziran ayıyla yükselişe geçti. Geçen ay 785 milyon 25 bin dolarlık binek otomobil ihraç edilirken en fazla dış satım 154 milyon 870 bin dolarla Fransa'ya yapıldı.
Otomotiv üretimi, bu yılın ilk yarısında 2019'un aynı dönemine göre yüzde 29 azalarak 518 bin 727 adet, toplam otomotiv ihracatı da adet bazında yüzde 37 azalarak 402 bin 179 adet oldu.
Otomotiv pazarı bu yılın ilk yarısında 2019'un aynı dönemine göre yüzde 30,4 büyüyen Türkiye, Avrupa'da bu dönemde satışlarını artıran tek ülke oldu.
Türkiye otomotiv sektörü, pandemiye rağmen hem satışlarda hem de ihracatta ilk şoku atlatmasının ardından güçlü bir performans gösterdi.
Türkiye'de temmuz ayı sonu itibarıyla en fazla satılan otomobil markası Renault oldu. En çok satılan hafif ticari araç markası da Ford olarak kayıtlara geçti.
Ocak-Temmuz döneminde toplam üretim bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 27 azalarak 636 bin 757 adet, otomobil üretimi yüzde 24 azalarak 440 bin 103 adet oldu. Traktör üretimiyle birlikte toplam üretim 653 bin 592 adete ulaştı. Aynı dönemde toplam ihracat, bir önceki yılın aynı dönemine göre adet bazında yüzde 36 azalarak 480 bin 425 adet olarak gerçekleşti.
Motor silindir hacmi 1600 ile 2000 arasında olan araçlarda yüzde 60 olan ÖTV oranı yüzde 80'e çıktı. 2000 motor üstü araçlarda yüzde 100 ile yüzde 160 arasında olan ÖTV oranı yüzde 130 ile yüzde 220'ye çıkarıldı.
Otomotiv sektöründe geçtiğimiz günlerde yapılan ÖTV zammı ile birlikte otomobil vergisi yüzde 227’ye yükselerek açık ara dünya rekoru kırıldı.
Türkiye’de bu yılın ocak-eylül döneminde satılan 388 bin 690 otomobilden 269 bin 798’i otomatik şanzımanlı olarak kayıtlara geçti
Geçtiğimiz günlerde Türkiye'de fabrika kurmaktan vazgeçen Volkswagen şimdi de kamyon fabrikası MAN ile gündemde... Şirketin Almanya ve Avusturya’da kapatılan fabrikalarını Türkiye’ye taşıma kararı aldığı belirtiliyor.
İstihdam, üretim, ihracat, yan sanayi ve yedek parça gibi farklı kanallar üzerinden ekonominin önemli alanlarından birini oluşturan otomotiv sektörü, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınında gösterdiği performansla ülke ekonomisinin lokomotifi olmaya devam ediyor.
Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, bu yıl otomotiv ihracatındaki ilk toparlanmanın eylülde görüldüğünü belirterek, "Bu bize pozitif sinyaller veriyor. Bundan sonra otomotiv sektörümüzün ana ve yan sanayiyle beraber ihracatında ciddi artışlar bekliyoruz." ifadelerini kullandı.
Türkiye'de otomatik vites otomobil satışları bu yılın ocak-ekim dönemiyle geçen yılın aynı dönemi kıyaslandığında yüzde 76,3 arttı.
Türkiye'den ocak-ekim döneminde 7 milyar 482 milyon 626 bin dolarlık binek otomobil ihracatı gerçekleştirilirken, 100'er milyon doların üzerinde satış yapılan ülke sayısı 16'ya yükseldi.
"Otomotiv şehri Sakarya", yılın 10 ayında 152 bin 883 aracı yurt dışına satarak ülke ekonomisine 3 milyar 68 milyon 863 bin dolar döviz kazandırdı.
Türkiye'nin otomotiv endüstrisi, geçen ay gerçekleştirdiği 2,7 milyar dolar dış satımla 2020'nin aylık bazda ikinci en yüksek ihracat rakamına ulaştı.
Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği (OYDER) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Şahsuvaroğlu, araç bulunurluğu noktasında herhangi bir kapatma veya salgının başka bir şekliyle karşılaşılmaması halinde 2020'deki sıkıntıların yaşanmayacağını belirterek, "(2021'de) Satışların aynı enerjide devam etmesi için kampanyaların ağırlıkta olduğu, satışların kampanyalarla süslendiği bir seneyi hep birlikte yaşayabiliriz." dedi.
Pandemi koşulları altında otomotiv sektörü beklentilerin üzerinde bir yıl geçirdi. Liderler ödüllerini aldı. Türkiye otomotiv sektörü büyürken, Avrupa’da daralma dikkat çekti. 2021 yılının ise geçtiğimiz yılın bir miktar altında olacağı öngörülüyor. Yıl sonu toplam pazar tahmini 700 bin seviyelerinde…
Türkiye otomotiv endüstrisi, Covid-19 pandemisine rağmen 2020 yılında sektörel bazda üst üste 15. ihracat şampiyonluğuna ulaştı.
Gelişen teknolojiler, yenilikler, sıfır araç üretimi, Türkiye’nin Otomobili’nin evi, otomotiv yan sanayisinin merkezi… Bursa, otomotiv sanayisinin en güçlü şehirlerinden bir tanesi konumunda yer almaya devam ediyor. 2020 yılında üretilen ve ihraç edilen her iki otomobilden birinde bu şehrin imzası var. Üretim ve ihracat rakamları ile Türkiye ekonomisine katkı yapıyor.
Otomotiv sektöründe son yıllarda en çok konuşulan gelişmelerin başında elektrikli ve otonom araçlar yer alıyor.
Türkiye ihracatının 15 yıldır üst üste lider sektörü olan otomotiv endüstrisinde 2020 yılının şampiyon firmaları belli oldu.
Türkiye'de bu yılın ilk çeyreğinde binek ve hafif ticari olmak üzere toplam otomotiv pazarında en fazla satışı sırasıyla Fiat, Volkswagen ve Renault gerçekleştirdi.
Otomotiv endüstrisi, nisan ayında 2 milyar 465 milyon 647 bin dolarla en fazla ihracat gerçekleştirilen sektör oldu.
Türkiye'nin otomotiv üretimi, yılın ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 23 artarak 639 bin 661 adet olarak gerçekleşti.
Vatandaş, devletin sıfır kilometre araç fiyatlarının düşürülmesi için yaptığı ÖTV indirimini fiyatlarına yansıtmayan, sıfır araçları galericilere satan veya...
Türkiye'de geçen yıl en çok ihracat yapan 1.000 firmanın yüzde 57,5'i Marmara Bölgesi'nden listeye girdi. İstanbul 426 şirketle zirvede yer aldığı listedeki firmalar arasında birinciliği 4,9 milyar dolarla Ford Otomotiv alırken, Toyota 3,6 milyar dolarlık ve Oyak-Renault 2,3 milyar dolarlık dış satıma imza attı.
Otomobil alımında uygulanacak matrah limitlerinin değiştirilmesine yönelik Cumhurbaşkanı Kararı Resmi Gazete’de yayımlandı.
Geçtiğimiz sene 30 milyar dolar ihracat gerçekleştirerek Türkiye’nin ihracat sıralamasında ilk sırada olmaya devam eden otomotiv sektörünün çatı...
İstanbul’a gelen Citroen CEO’su Vincent Cobée, Türkiye pazarına uygun bir model üzerinde çalıştıklarını ve modelin dünya lansmanını haziran ayında burada...
Kordsa, Avrupa’da süper lüks otomotiv sektörü ve motor sporlarına karbon fiber dokuma ve prepreg sağlayan İtalyan Microtex Composites şirketinin çoğunluk...
Çin’in aldığı karantina önlemleri nedeniyle Şangay’da otomotiv sektörüne tedarik parçaları üreten fabrikalar üretim yapamazken, limana yanaşamayan yüzlerce...
Otomotiv markaları direksiyonları adeta yeniden icat etmeye başladı. İlk kez Tesla’nın seri üretim bir modelde satışa çıkardığı kelebek tasarımlı direksiyon,...
Otomotiv sektöründe yaşanan çip, tedarik ve lojistik sıkıntıları nedeniyle fabrikaların yeteri kadar araç üretememesi tüm dünyada satışları düşürmeye devam...
Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği verilerine göre otomotiv endüstrisinin nisan ayı ihracatı yüzde 11,5 artış ile 2,7 milyar dolar oldu. Aylık...
© 2018 LİZKUR | Tüm Hakları Saklıdır