İhracat Haberleri

Mücevher ihracatında Ocak Ayı Artışı

Mücevher ihracatında Ocak Ayı Artışı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 94 artarak 274 milyon 583 bin 906 dolara yükseldi.

TİM Başkanı Gülle: Bundan sonra gün ihracatçıların günü olacak

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, Türkiye'nin büyümesinde ihracatın bundan sonra daha fazla pay alması için gerekli önlemlerin önünün açılmasını beklediklerini söyledi

İhracatçılara Türk Eximbank'tan "kur-faiz riski yönetimi" eğitimi

Türk Eximbank, ihracatçıları kur ve faiz riskine karşı korumak için kullanabilecekleri enstrüman ve alabilecekleri hizmetler hakkında bilgilendirmek amacıyla ihracatın yoğun olduğu 10 ili kapsayan eğitim seferberliği başlattı.

Otomotiv sektöründen eylülde 2,6 milyar dolar ihracat

Türkiye otomotiv sektörü 2,6 milyarlık ihracatla tarihinde en yüksek ikinci eylül performansına ulaştı.

163 ülkeye halı ihracatı

Türkiye'nin halı ihracatı 9 ayda yüzde 10 artış ile 1.8 milyar dolara yükseldi. 163 ülkeye halı ihracatı yapılırken, en çok halı ihraç edilen ülkeler ise 453 milyon dolar ile ABD ve 278 milyon dolar ile Suudi Arabistan oldu.1 milyar 222 milyon dolar halı ihracatı ile Gaziantep en çok halı ihracatı yapan kent olarak yine ilk sırada yer aldı.

Fındıkta ihracat yüzde 75 arttı

Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı Dursun Oğuz Gürsoy, "Sezonun ilk ayında (eylül) geçen yıla göre ihracatımız yaklaşık yüzde 75 artmış durumda. Bir ayda 46 bin ton civarında iç fındık ihracatı yapıldı. Bu hızla devam ettiğimiz takdirde bu sezon 310 bin ton fındık ihraç edilebilir. Fındığı işlenmiş formda, çikolata, pasta ve bisküvinin içinde satabilirsek ülkemize uzun dönemde 5-6 milyar dolar getiri sağlamamız mümkün olacaktır" açıklamasında bulundu.

Savunma ve havacılık sektörü ihracatta rekor tazeledi

Savunma ve havacılık sektörünün ihracatı, yılın 9 ayında 2018'in aynı dönemine göre yüzde 37,7 artarak 1,9 milyar dolar oldu.

Yeni rekor yolda

Türkiye'nin bu yılın ocak-eylül dönemindeki mobilya, kağıt ve orman ürünleri ihracatı geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 10 artarak 3 milyar 995 milyon 921 bin dolara yükseldi.

Rusya'ya en çok şeftali ihraç edildi

Türkiye'den yılın ocak-eylül döneminde Rusya Federasyonu'na gerçekleştirilen 505 bin 547 tonluk yaş meyve sebze ihracatından 412 milyon 651 bin 537 dolar gelir elde edildi.

İHBİR’den rekor ihracat

İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İHBİR) 2019 Eylül ayı ihracat raporunu açıkladı. Raporda yer alan verilere göre, 2018 yılında 150 milyon dolar olan ihracat, 2019 yılında 172 milyon dolara yükseldi. İHBİR Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Okutur, yüzde 13.3'lük yükselişiyle ihracatını en fazla artıran birlik olduklarını söyledi.

"Sanayi kenti" ihracatta artışta

Kocaeli'nin ocak-eylül dönemindeki ihracatı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9 artarak 11,2 milyar dolara yükseldi. İhracat artışında kimya sektörünün dış satımının yüzde 35 büyümesi etkili oldu.

İhracatın yarısından fazlasını 3 il sırtlıyor

Türkiye'nin yılın ocak-eylül dönemindeki ihracatının yüzde 56,19'luk kısmı İstanbul, Kocaeli ve Bursa'dan yapıldı.

Kuru kayısıdan 9 ayda 174 milyon dolar kazanç

Dünya kuru kayısı üretiminin yüzde 85'inin yapıldığı Malatya'dan ocak-eylül döneminde gerçekleştirilen 68 bin tonluk ihracat karşılığında 174 milyon dolar gelir elde edildi.

Kaliteli Türk narı ihraç edilecek

Geçen yıl yaklaşık 115 milyon dolarlık dış satımın yapıldığı narda 2019'da ise 125 milyon dolarlık ihracat hedeflendi.

Yumurta ihracatçılarından ABD hamlesi

ABD'ye yumurta ihracatı için uzun süredir çalışma yürüten ihracatçılar, bu pazara ilk yumurta sevkiyatını gerçekleştirdi.

Türk saatleri dünyanın dört bir yanında

Türkiye'nin saat ihracatı 2014'ten 2018'e yüzde 42 artarak 52 milyon 956 bin dolara ulaştı.

Su ürünleri ihracatı yeni üretim alanlarıyla artırılacak

Su ürünleri üretimi için yeni alanlar belirlenerek Türkiye'nin 1 milyar dolara yaklaşan sektör ihracatının artırılması hedefleniyor.

Turunçgil ihracatından "tatlı" gelir

Türkiye'den 2019-2020 sezonunun 1 Eylül-15 Ekim döneminde 132 bin 941 ton turunçgil ihraç edilerek, karşılığında 64 milyon 376 bin 581 dolar gelir elde edildi. Söz konusu dönemde ürün sıralamasında ise 36 milyon 660 bin 759 dolarlık pay ile limon ilk sırayı aldı.

Mobilya ihracatından 5 yılda 14,2 milyar dolar

Türkiye'nin mobilya ihracatı, 2014-2018 döneminde 14,2 milyar doları geçti. Bu dönemde en fazla satış yapılan ülke yaklaşık 2,4 milyar dolarla Irak olurken, bu ülkeyi 972 milyon dolarla Almanya ve 881 milyon dolarla Suudi Arabistan izledi.

Doğu Karadeniz'den en fazla mandarin ihraç edildi

Doğu Karadeniz'den 2019-2020 sezonunun 1 Eylül-15 Ekim döneminde 8 bin 742 tonluk turunçgil ihracatından 4 milyon 281 bin 576 dolar gelir elde edildi. Söz konusu dönemde ürün olarak 2 milyon 682 bin 748 dolarlık pay ile mandarin ilk sırayı aldı.

Çekici ihracatında "yeni rekor" yolda

Geçen yıl 914 milyon dolarla ihracat rekoru kıran Türkiye'nin çekici sektörü, dış satımdaki yükselişini 2019'un 9 ayında da sürdürdü.

Beyaz eşya ihracatı ilk 9 ayda yüzde 1 arttı

TÜRKBESD'in açıkladığı verilerine göre, beyaz eşya ihracatı bu yılın ilk 9 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1 arttı. Konuyla ilgili açıklama yapan TÜRKBESD Başkanı Can Dinçer, “Sektörümüz iç pazardaki daralmaya karşın yüzde 70 oranındaki güçlü ihracatı sayesinde üretim kapasitesini koruyor. Ancak uluslararası rekabet gücümüzü koruyabilmek için üretim ve Ar-Ge teşvikleri, vergi muafiyetleri gibi bazı düzenlemelere ihtiyaç var” dedi.

Halıcıların hedefi ihracatta Çin'i geçmek

Dünya makine halısı üretiminin yüzde 67'sini gerçekleştiren Türk halıcılar, toplam halı ihracatında birinci sırada olan Çin'i geçmek için ihracatı artırmayı hedefliyor.

DAİB'den 1 milyar 340 milyon dolarlık ihracat

Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği üyesi 17 ildeki firmalarca 9 ayda yapılan ihracat geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 4,76 artarak 1 milyar 340 milyon 406 bin dolar oldu.

İhraç edilen 100 araçtan 40'ı Kocaeli'den

Ford Otosan, Hyundai Assan, Honda Türkiye ve Anadolu Isuzu'nun tesislerine ev sahipliği yapan Kocaeli'de yılın 9 aylık döneminde 415 bin 425 araç üretim bandından indirildi.

TİM'in insani yardımlarının dağıtımı başladı

Türkiye İhracatçılar Meclisi tarafından Barış Pınarı Harekatı bölgesine yardım amacıyla başlatılan kampanya kapsamında toplanan 35 tır yardım malzemesinin bir kısmı Şanlıurfa'nın Akçakale ilçesi ile Kilis'te dağıtıldı.

Türk çayı 10,7 milyon dolar kazandırdı

Türkiye'den yılın ocak-eylül döneminde 103 ülkeye 3 bin 88 ton çay ihracatı karşılığında 10 milyon 771 bin 525 dolar gelir elde edildi.

Türk çimento sektörü, ihracatı ikiye katlayacak

TÇMB CEO İsmail Bulut "Geçen yıla göre ihracatımızı bu sene iki katına çıkartıp, 1 milyar doların üzerinde gelir elde etmeyi hedefliyoruz" dedi.

Konfeksiyon ihracatçıları Hollanda yolcusu

Egeli hazır giyim ihracatçıları en büyük 4. ihraç pazarları olan Hollanda’ya yönelik 2018 yılında gerçekleştirdikleri Sektörel Ticaret Heyetinden elde ettikleri olumlu dönüş sonrasında Hollanda’ya yönelik “Sektörel Ticaret Heyeti” organizasyonlarını geleneksel hale getirme kararı aldı.

Fındık ihracatı iki ayda 641 milyon dolar kazandırdı

Karadeniz İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı İlyas Edip Sevinç "Bir önceki sezona göre miktar bazında yüzde 72, değer bazında ise yüzde 106 artış gerçekleşti" dedi.

Fındık ihracatında yeni rota: Hindistan, Rusya, Meksika ve Brezilya

Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı İlyas Edip Sevinç, bu yılın sonunda yeni bir tanıtım kampanyasına başlayacaklarını, hedefte Hindistan, Rusya, Meksika ve Brezilya'nın olduğunu belirtti.

Çin'e gıda ihracatı yüzde 86 arttı

Türkiye'den Çin'e yapılan 10 aylık gıda ürünleri ihracatı 205 milyon dolara yükseldi. Bu süreçte Çin'e gerçekleştirilen fındık ihracatı ise yüzde 107'lik artışla 71 milyon dolara ulaştı.

Çin'e gıda ihracatında hedef 1 milyar dolar

Türk gıda ürünlerini 2019 yılında yüzde 86 daha fazla tercih eden Çinliler, Çin Uluslararası İthalat Fuarı'nda Türk lezzetlerini tatmak için uzun kuyruklar oluşturdu.

Otomotivde ihracatı bir ayda yüzde 8 düştü

Otomotiv ana sanayi üretimi ekim ayında ticari araç üretimindeki daralmayı telafi eden otomobil üretimindeki artışın desteğiyle yüzde 0.7 yükselerek 132 bin 155 adet oldu.

"3 milyar 754 milyon lira vereceğiz"

Ticaret Bakanı Pekcan, "İhracatta devlet destekleri kapsamında yıl sonuna kadar ihracatçılarımıza 3 milyar 754 milyon lira destek vermeyi öngörüyoruz." dedi.

Türkiye'den 10 ayda 93 ülkeye Antep fıstığı ihraç edildi

Türkiye, yılın 10 ayında Antep fıstığı ihracatında 2018 yılı rakamlarını aşarak, 111 milyon 624 bin dolar gelir elde etti.

Türkiye'de hububat ve bakliyatta ihracat şampiyonu Güneydoğu Anadolu

Güneydoğu Anadolu Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği tarafından ekim ayında 199,8 milyon dolarlık ihracat yapıldı.

Tayvan'ın ihracatı 1.4 milyar dolar

Türkiye ile Tayvan arasındaki ekonomik işbirliğini güçlendirmek amacıyla hayata geçirilen Taiwan Business Day (Tayvan İş Günü) İstanbul’da düzenlendi.

2 ayda 1,9 milyon dolar kazandırdı

Türkiye'den 1 Eylül-1 Kasım döneminde 13 ülkeye 390 tonluk hamsi ihracatı gerçekleştirildi. Böylelikle hamsi tek başına 2 ayda 1,9 milyon dolar kazandırdı.

Kışın Niğde'den Gürcistan'a tarla çileği ihracatı

Kışın etkisini hissettirmeye başladığı son günlerde, yaz meyvesi çileğin son tarla hasadının yapıldığı Niğde'de toplanan ürünler, Gürcistan'a gönderiliyor.

Manisa'dan Çin'e 3 milyon dolarlık kuru üzüm ihracatı için anlaşma imzalandı

Firmanın yönetim kurulu üyesi Şemsettin Özgür "Çin'de ilk başta 30 bin tonluk bir pazar görüyoruz. Potansiyel çok büyük ve ilerisi çok açık" dedi.

Dış Ticaret açığında artış sürüyor!

Türkiye İstatistik Kurumu ile Ticaret Bakanlığı işbirliğiyle oluşturulan geçici dış ticaret verilerine göre; ihracat 2019 yılı Ekim ayında, 2018 yılının aynı ayına göre %0,1 azalarak 15 milyar 664 milyon dolar, ithalat %8 artarak 17 milyar 472 milyon dolar olarak gerçekleşti.

İhracatın yükünü "kara taşıtları" çekti

Türkiye'nin öncü sektörlerinden motorlu kara taşıtları, yılın 10 ayındaki 21,6 milyar dolarlık ihracatla ilk sırada yer aldı. Toplam ihracatın yıl sonunda geçen yıla göre yüzde 2,6 artarak 181,4 milyar dolara ulaşması bekleniyor.

İstanbul’dan on bir ayda 7 milyar dolarlık ihracat

İİB, 2019’un ilk onbir ayında bünyesinde bulunan yedi ihracatçı birliği ile yaklaşık 7 milyar dolar tutarında ihracat gerçekleştirdi.

Türkiye hayvansal üretimde

Tarım ve Orman Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdürü Zekeriyya Erdurmuş, Türkiye'nin hayvancılıkta yaklaşık 1 milyar 100 milyon dolarlık ihracatı, 610 milyon dolarlık da ithalatı bulunduğunu belirterek, "Hayvansal üretimde Türkiye 2019'da net ihracatçı bir ülke." dedi.

Narenciye ihracatından 560 milyon dolar gelir

Narenciyede ocak-kasım döneminde gerçekleştirilen 1 milyon 230 bin ton ihracat karşılığında 560 milyon dolar gelir elde edildi.

Narenciye ihracatında lider Rusya

Türkiye'den yılın ocak-kasım döneminde 74 ülkeye gerçekleştirilen 1 milyon 229 bin tonluk narenciye ihracatından 560 milyon 74 bin 790 dolar gelir elde edildi. Dış satımda 214 milyon 698 bin 494 dolarlık gelirle Rusya ilk sırada yer aldı.

İSO Türkiye İhracat İklimi Endeksi kasım ayında 50,1 oldu

Türkiye imalat sektörünün ana ihracat pazarlarındaki faaliyet koşullarını ölçen İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi, kasım ayında 50,1’e geriledi.

Bir ihracat ayıbı daha! Tonlarca nar geri geldi

Türkiye'den Rusya'ya ihraç edilen 18 ton narın, Akdeniz meyve sineği larvası içermesi nedeniyle üretici şirkete geri gönderildiği ortaya çıktı.

Buğday ve mahlut ithalatına tarife kontenjanı

Buğday ve mahlutun belirlenen tarife kontenjanı çerçevesinde yapılacak ithalatı için gümrük vergisi alınmayacak.

Türk otomotiv sektörü Hollanda ve İsrail pazarında gaza bastı

Otomotiv sektörünün ocak-kasım dönemde Hollanda'ya ihracatı yüzde 30,8, İsrail'e ihracatı yüzde 46,6 arttı.

54 ülkeye hava kargo ile ihracat yapıldı

Türkiye’nin taze meyve sebze ihracatında Rusya ve Avrupa pazarlarına bağımlılığını azaltmak isteyen ihracatçılar, özellikle Uzakdoğu ülkelerine ihracatta hava kargo nakliye fiyatlarında indirim istiyor. Türkiye’nin ürün deseni açısından son derece zengin olduğuna dikkati çeken Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcısı Birol Celep, bu ürün çeşitliliğinin sürdürülebilir bir ihracatla katma değerli hale geleceğine dikkati çekti.

Demir ve demir dışı sektöründe hedef Katar pazarı

İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB), alüminyum, döküm, yapı malzemeleri ve bağlantı elemanları sektörlerinden firmaların katılımıyla Katar-Kuveyt Sektörel Ticaret Heyeti gerçekleştirdi.

Elektronikte 11,2 milyar dolarlık ihracat

Türkiye, geçen yıl elektrik elektronik alanında 11 milyar 242 milyon 645 bin dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Bu sektörde en çok ihracat Avrupa Birliği, Orta Doğu ve Afrika ülkelerine yapıldı.

Otomotiv 14. kez ihracatın lider sektörü

Otomotiv sektörü, 2019 yılında ihracatı, bir önceki yıla göre yüzde 3.0 düşmesine karşın, üst üste 14. kez ihracatın "lider sektörü" oldu. Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) verilerine göre, otomotiv sektörünün ihracatı 2019 yılında 30.6 milyar dolara geriledi ve toplam ihracattaki payı da yüzde 16.5 olarak gerçekleşti. 

Güneydoğu, Orta Doğu'ya ihracattan kazanıyor

İhracatını 2019'da 8,9 milyar dolara yükselten Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin dış satımında yüzde 45,7'lik payla Orta Doğu ülkeleri ilk sırada yer aldı.

Türkiye'nin ihracatı 2019'da en fazla Orta Doğu'ya arttı

Geçen yıl ihracat artışında değer bazında 1,9 milyar dolarla Orta Doğu başı çekerken, oransal olarak en hızlı yükseliş yüzde 16,5 ile BDT ülkelerinde yaşandı.

Narenciye ihracatında hedef pazar Uzak Doğu

Ulusal Turunçgil Konseyi Başkanı Kemal Kaçmaz, geçen yıl 755 milyon dolarlık turunçgil ihracatı yapıldığını ve dış satımda Rusya Federasyonu'nun ilk sırada bulunduğunu belirterek, bu yıl geleneksel pazarların yanı sıra Çin, Malezya, Singapur ve Güney Kore gibi ülkelere ürün göndermeyi hedeflediklerini söyledi.

Batı Akdeniz mermerine Çin ve ABD ilgisi

Antalya, Isparta ve Burdur'u kapsayan Batı Akdeniz bölgesinden maden ve metaller sektöründe geçen yıl 500 milyon dolara yakın ihracat gerçekleştirildi.

Rusya'ya domates ihracatı 2019'da yüzde 186 arttı

Türkiye'den Rusya'ya yapılan domates ihracatı 2019 yılında bir önceki yıla göre yüzde 186 artarak 86 milyon 53 bin dolara yükseldi.

"Otomotiv üssü"nden dış pazara günde 1343 araç gönderildi

Otomotiv devleri TOFAŞ, OYAK Renault ve Karsan'a ev sahipliği yapan Bursa'da, 2019'da günde 1676 araç üretildi, bunların yüzde 80,13'lük kısmı olan 1343 adedi ihraç edildi.

Konya'dan AB ülkelerine günlük 25 ton süt gidiyor

Türkiye'de 1 milyon 315 bin ton süt üretimiyle ilk sırada yer alan Konya, Karapınar ilçesindeki tesislerinden günlük 25 ton sütü Avrupa Birliği ülkelerine gönderiyor.

Çorum’dan 200 bin dolarlık yumurta ihracatı

Türkiye’nin önemli yumurta üretim merkezlerinden biri olan Çorum’da 2019 yılında 200 bin dolarlık yumurta ihracatı gerçekleştirildi.

Orkinos ihracatı 100 milyon dolara yaklaştı

Büyük bölümü Japonya'ya gönderilen orkinosta 2019 ihracatı, önceki yıla göre yüzde 53 artarak 97 milyon 400 bin dolara ulaştı.

Ekonomide çarklar yavaşladı, dış ticaret açığı azaldı

2019 yılında ihracat yüzde 2,1 artarken sanayi üretiminde yaşanan yavaşlamaya bağlı olarak ithalat yüzde 9,1 azaldı. Dış ticaret açığı 2019 yılında, bir önceki yıla göre %43,5 azalarak 55 milyar 126 milyon dolardan, 31 milyar 174 milyon dolara geriledi.

Elektrik ithalatı faturası 2019'da yüzde 28 azaldı

Geçen yıl en fazla elektrik ithal edilen ülke, 27 milyon 256 bin 807 dolarla Bulgaristan oldu.

Halıcılar 2020'ye rekorla başladı

Türk halıcılar, 2020 yılının ilk ayına rekor bir rakamla başlayarak 221 milyon 658 bin dolarlık dış satım gerçekleştirdi.

Ticarette demir yolunun payı yükseliyor

Türkiye son dönemde ihracatta Cumhuriyet tarihinin rekorlarını kırarken, bu performansta demir yolunun payı da giderek yükseliyor. Demir yoluyla yapılan ihracat 2019'da bir önceki yıla göre yüzde 33 artarak 967 milyon dolara çıktı.

Türkiye'nin elektrik tüketimi ocakta yüzde 3 arttı

Geçen ay günlük bazda en yüksek elektrik tüketimi 898 milyon 365 bin kilovatsaatle 8 Ocak'ta, en düşük tüketim ise 684 milyon 710 bin kilovatsaatle 1 Ocak'ta gerçekleşti.

AKİB’den 2020'ye rekor başlangıç

Geçen yılı 13,5 milyar dolar ihracatla kapatan ve 2020’de 15,5 milyar dolarlık hedef belirleyen AKİB yeni yılın ilk ayında 1 milyar 190 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi.

Otomotiv ihracatı yeni yıla rekorla başladı

Türkiye ihracatının lokomotifi otomotiv sektörü, yılın ilk ayında 2,5 milyar dolara yaklaşan dış satımla bugüne kadarki en yüksek ocak ayı ihracat rakamına ulaştı.

Cari açıkta rekor artış!

Cari denge Aralık’ta 2.8 milyar dolar açık verdi. Cari açık, bir önceki yılın aynı ayına göre 1 milyar 731 milyon artarken, artış oranı yüzde 162 oldu.12 aylık cari işlemler fazlası ise 1 milyar 674 milyon dolar oldu.

Domates ihracatta rekor kırdı

Domates, Türkiye’ye 40 milyon 116 bin dolarlık döviz kazandırırken, domates ihracatçıları en büyük ihraç pazarları Rusya’nın uçak krizi sonrasında koyduğu 150 bin ton kotanın kaldırılmasını talep ediyor.

Bakan Pekcan: Türkiye ekonomisinin olumlu seyri göstergelere de yansıyor

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, ihracatına artması için şahıs firmalarının da ihracat desteklerinden yararlanmasının gündeme geleceğini belirtti.

Akdeniz ihracatçıları Afrika pazarı için harekete geçti

Akdeniz Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği (ASHİB) Başkanı Ali Can Yamanyılmaz, Afrika'daki ticaret fırsatlarını Türk ihracatçısının lehine geliştirmek için Kenya, Gana, Tunus ve Güney Afrika’da lojistik merkezleri kurarak, hayvansal gıda, yaş meyve, sebze ve hububat, bakliyat ürünlerini pazarlayacaklarını bildirdi.

Dış ticaret istatistikleri açıklandı

Genel ticaret sistemine göre ihracat yüzde 6,4, ithalat yüzde 18,8 arttı.

1 milyon KOBİ’den 65 bini ihracat yapıyor

Anadolu’dan yeni başarı hikayeleri çıkarmak üzere bundan 10 ay önce KOBİ’lerin kendilerini yenilemeleri, yeni teknolojileri ve iletişim olanaklarını kullanarak büyümelerini sağlamak amacıyla “İşimi Yönetebiliyorum” projesi başlatıldı.

Bakan Pekcan: Ücretsiz eğitim vereceğiz

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan "Ticaret ve ihracat kültürünün tabana yayılması amacıyla Sanal Ticaret Akademisini açıyoruz. Vatandaşlarımıza ücretsiz eğitim vereceğiz" dedi.

Corona virüs, ihracatı da etkiledi

Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan corona virüs ülkeler arasındaki ticareti de etkiledi. Virüs salgını nedeniyle, birçok şirketin ticari faaliyetlerini askıya almasının ardından yılın ilk iki ayında ihracat önemli ölçüde düştü.

Züccaciye ihracatında hedef 6 milyar dolar

Züccaciyeciler Derneği (ZÜCDER) Başkanı Mesut Öksüz, sektör olarak 2019'da 5 milyar dolar ihracat yaptıklarını belirterek, 2020 hedeflerinin 6 milyar dolar olduğunu söyledi.

Su ürünlerinde 2023 hedefi 2 milyar dolarlık ihracat

Tarım ve Orman Bakanı Bakanı Bekir Pakdemirli, bu sezon geçen sezona göre 3 kat daha fazla hamsi yakalandığını belirterek, 2023 yılında su ürünleri ihracatını 1 milyardan 2 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.

En fazla hamsi ihracatı Belçika'ya

Türkiye genelinde bu yılın ilk 3 aylık döneminde 20 ülkeye yapılan hamsi ihracatından 2 milyon 490 bin 376 bin dolar gelir elde edilirken, geçen yıl aynı dönemde ise 1 milyon 857 bin 007 dolar gelir elde edilmişti. En fazla hamsi ihracatı 697 Bin 602 dolarla Belçika’ya yapılırken, ikinci sırayı 570 Bin 784 dolarla Fransa aldı.

Domates ihracatı ilk çeyrekte yüzde 10 arttı

Türkiye'den ilk üç ayda yapılan domates ihracatı geçen yılın ocak-mart dönemine göre yüzde 10 artarak 126 milyon 257 bin dolara yükseldi

TİM’den 40 talep, devletten 40 jet çözüm

Türkiye’nin koronavirüsle mücadelesine destek olmak amacıyla bünyesindeki 61 ihracatçı birliğiyle beraber “Bugüne kadar ihracatımız için ürettik. Şimdi sağlığımız için üretiyoruz” sloganıyla maske ve dezenfektan üretim seferberliği başlatan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Ekonomik İstikrar Kalkanı Paketi’nde karşılık bulan 40 çözüm önerisiyle de ihracatçılara destek oldu.

İhracatta "Sanal Ticaret Heyeti" atağı

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, dijital uygulamalara bir yenisini "sanal ticaret heyetleri" ile eklediklerini belirterek, "Pandeminin ticaretimizin geliştirilmesine engel olmasına izin vermeksizin, hız kesmeden sektörel ticaret heyetlerimizi sanal platformda gerçekleştireceğiz." ifadesini kullandı.

Dış ticaret rakamları açıklandı

Türkiye İstatistik Kurumu ile Ticaret Bakanlığı işbirliğiyle oluşturulan genel ticaret sistemi kapsamında üretilen geçici dış ticaret verilerine göre; ihracat 2020 yılı Mart ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre %17,8 azalarak 13 milyar 422 milyon dolar, ithalat %3,1 artarak 18 milyar 813 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Tropik meyvede 1 milyar dolarlık ihracat hedefi

ANTALYA’da, tropik meyve yetiştiriciliğinin bütün aşamalarında üreticiye hizmet veren firmanın ortağı Mustafa Ezici, Antalya’nın Alanya, Gazipaşa ve Serik, Mersin’in Anamur ve Erdemli ilçelerinde tropikal meyve ağaçlarının bölgeye adaptasyon sağlamasından dolayı yılda 1 milyar dolarlık meyve üretilip, dünyaya ihraç edebileceğini söyledi.

Irak'ın petrol gelirleri yarıya düştü

Irak'ın Nisan'da petrol ihracatından elde ettiği gelir, küresel piyasada petrol fiyatlarındaki ciddi düşüş nedeniyle yarı yarıya kadar azaldı.

BDT'ye ihracat arttı

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının ekonomik etkileri ve önemli ihraç pazarlarındaki talep daralmaları Türkiye'nin dış satımını olumsuz etkilerken, ocak-nisan döneminde Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) ülkelerine gerçekleştirilen ihracat arttı.

Makine sektörü Avrupa Birliği’nin açılışına şartlandı

Makine İhracatçıları Birliği (MAİB) yılın ilk 4 ayında toplam makine ihracatını 5,3 milyar dolar olarak açıkladı. İhracatı geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 10’un üzerinde azalan sektör Nisan ayında 957 milyon dolar ihracatta kaldı. MAİB’in Makine Federasyonu ve TOBB Makine Sektör Meclisi işbirliği ile yaptığı anket ise makine ihracatçısı firmaların salgın nedeniyle ciddi iş kaybına uğradığını ortaya koyuyor. Her 10 imalatçıdan 5’inin Mart ve Nisan aylarında dış sipariş alamadığını vurgulayan Makine İhracatçıları Birliği Başkanı Kutlu Karavelioğlu, “Her 10 firmadan 9’u da elinde gelecek üç aydan sonrası için iş olmadığını söylüyor. Kamu ve altyapı hizmetlerinin aksaksız sürebilmesi için açık kalması gereken makine sektörü, yüksek maliyetlere katlanarak verimsiz çalışmaya devam edecek. İyi başladığımız bir yılda frene basmak zorunda kaldık ama doğru hamlelerle yeniden hız kazanabiliriz” dedi.

Türkiye'nin enerji ithalatı faturası düştü

Türkiye'nin enerji ithalatı faturası, ocak-mart döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9,6 azalarak 9 milyar 980 milyon dolar oldu.

Akdeniz’in ihracat şampiyonu: AHBİB

Akdeniz Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (AHBİB) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Arslan, nisan ayında geçen yılın eş değer dönemine göre yüzde 31 artış sağlayıp, 120,6 milyon dolar ihracat gerçekleştirdiklerini belirtti. İnsan hayatı kadar küresel ticareti de tehdit eden korona virüs (Covid-19)salgını döneminde tüm zorluklara rağmen AHBİB’in ihracatını artırmaya devam ettiğini kaydeden Arslan, 2020 Ocak-Nisan döneminde de yüzde 17 artış yakalayıp, Türkiye’ye 424,6 milyon dolar döviz kazandırdıklarını vurguladı.

Çimento ihracatı yılın ilk 4 ayında yüzde 37 arttı

Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği (TÇMB) yılın ilk 4 ayında çimento ihracatının yüzde 37 artarak 10,2 milyon tona, ihracat gelirinin ise yüzde 20 artışla 352 milyon dolara çıktığını bildirdi.

Kovid-19 makarnada ihracat artışına engel olmadı

Makarnada, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) önlemleri kapsamında iç piyasa talebine öncelik verilmesine rağmen, yılın ilk çeyreğinde, geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 12,23'lük ihracat artışı kaydedildi.

ABD'de ihracat fiyat endeksi nisanda rekor seviyede düştü

ABD'de ihracat fiyat endeksi, nisanda aylık yüzde 3,3 azalarak verinin ilk kez açıklanmaya başlandığı Aralık 1988'den bu yana en yüksek aylık düşüşünü gösterdi.

Çelik ihracatçılarından Avrupa'nın tutumuna eleştiri

Çelik İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Aslan "(AB'nin bazı çelik ürünlerinde damping yapılıp yapılmadığı soruşturması) Çelik sektörü olarak haksız uygulamalara karşı tüm hukuki haklarımızı kullanacağız” dedi.

Zeytine alternatif ürettiği kayısının yüzde 85'ini ihraç ediyor

Hatay’ın Altınözü ilçesinde zeytine alternatif olarak ilk kez üretilen kayısının yüzde 85'i ihraç ediliyor.

Türkiye için çalışmaya devam

Bursa’nın ülke hedeflerine ulaşmada bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da en güçlü katkıyı yapan şehirlerden olacağını söyleyen Uludağ İhracatçı Birlikleri’nin (UİB) Koordinatör Başkanı Baran Çelik, ‘Türkiye için çalışmaya devam’ mesajı verdi. Çelik, “İhracatımızı artırmak ve ülkemize yeni yatırımcılar çekmek için yoğun emek harcamayı sürdüreceğiz” dedi.

Doğu Anadolu'dan 546 milyon dolarlık ihracat

Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği (DAİB) üyesi firmalarca ocak-nisan aylarında 189 ülkeye 546 milyon 797 bin dolarlık ihracat yapıldı.

Karadeniz'de ihracatın lideri Trabzon

Trabzon, yılın 4 aylık döneminde gerçekleştirilen ihracatta yüzde 28'lik dilimle Karadeniz illeri içinde ilk sırada yer aldı.

İhracatta sert düşüş!

Mayıs 2019'da 16 milyar 803 milyon dolar olan ihracat, Mayıs 2020'de yüzde 40,9'luk düşüşle 9 milyar 964 milyon dolara geriledi.

Kocaeli'nin ihracatında yüzde 34'lük artış

Türk sanayisinin merkez üssü Kocaeli'nin nisan ayında keskin bir düşüş yaşayan ihracatı, mayısta bir önceki aya göre yüzde 34 artış gösterdi.

Demirden 3,1 milyar dolarlık ihracat

Demir ve demir dışı metaller sektörü bu yılın ocak-mayıs döneminde Türkiye’nin toplam ihracatından yüzde 5 pay alarak 3,1 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi.

Hububatçılar ihracatta rekora koşuyor

Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri Sektör Kurulu Toplantısı Mahsum Altunkaya Başkanlığında telekonferans sistemiyle gerçekleştirildi. TİM Başkanı İsmail Gülle’nin de katıldığı toplantıda sektörel sorunlar yanında pandemi süreci ve ihracat rakamları değerlendirildi.

Hollanda’ya lavanta ihracatı

BURDUR’un Karakent köyü yakınlarındaki Lisinia Doğa Proje Alanı’nda Burdur Gölü kenarındaki tarlalarda lavantalar açtı. Mor çiçekleriyle hayran bırakan Lisinia’nın lavantaları bu yıl ilk defa Hollanda’ya ihraç edilecek. Lisinia Doğa Proje Alanı Sorumlusu Öztürk Sarıca, "Yaptığımız çalışmalar çerçevesinde demet yapılarak büyük kısmı çiçekçiliğin baş ülkesi olan Hollanda’ya gidecek. Bu yıl için 30 bin demet lavanta göndereceğiz. Önümüzdeki yıllar için 100 bin demet sözü aldık" dedi.

Bakanlık verileri açıkladı: Korona salgını ile birlikte büyük değişim

Tarım ve Orman Bakanlığı, korona virüs salgınında sonra meyve ve sebze ürünlerine yatırımın arttığını açıkladı.

AgriVirtual sanal fuarını 100 bin kişi görüntüledi

Tarım ve hayvancılık sektöründe dünyada ilk kez düzenlenen AgriVirtual-Tarım ve Hayvancılık Makineleri Sanal Fuarı'nı 3 günde 100 bin kişi görüntülerken, stantlarda 45 bin kişi ağırlandı.

Küresel LNG ihracatı 11 yılda ikiye katlandı

Küresel enerji piyasasında sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) formunda gerçekleştirilen ihracat 2009-2019 dönemini kapsayan 11 yılda 249,7 milyar metreküpten 485,1 milyar metreküpe çıktı.

Baharat ihracatı 5 ayda 80 milyon dolara ulaştı

Türkiye'den ocak-mayıs döneminde yapılan baharat ihracatı, geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 5 artarak 76 milyon dolardan 80 milyon dolara çıktı.

Habur açılınca ihraç üretimi 3’e katlandı

TÜRKİYE’nin Orta Doğu’ya açılan kapısı olan Şırnak’ın Silopi ilçesindeki Habur Sınır Kapısı, normalleşme süreciyle yük taşımacılığına açıldı. Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Aziz Odabaşı, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki ihracatçıların 3 vardiya sistemiyle üretim yaptığını ve günde 2 bin TIR’ın Habur Sınır Kapısı’ndan geçiş yaptığını söyledi.

Doğu Avrupa’da yeni fırsatlar kapıda

Dış ticaret hacmi dikkate alındığında Doğu Avrupa ülkeleri Bulgaristan ve Romanya, Türkiye'nin en önemli ilk 20 ticaret ortağı arasında yer alıyor.

Muğla, en fazla ihracatı Yunanistan’a yaptı

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından 2020 yılı Mayıs ayı dış ticaret istatistikleri yayımlandı. Muğla Mayıs ayında en fazla ihracatı Yunanistan’a yaparken, en fazla ithalatı da Fas’tan yaptı.

İhracat yeni normale rekorla başladı

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), haziran ayı ihracat rakamlarını açıkladı. Türkiye’nin ihracatı 2020 yılı haziran ayında yüzde 15,8 artışla 13 milyar 469 milyon dolar oldu. Mayıs ayına göre yüzde 35,2 ile ihracatta rekor artış hızı elde edildi. Haziran’da 1.443 firma ihracat ailesine katılırken, 27 sektörün 24’ü ihracatta artış sağladı. Fındık ve Mamülleri, Hububat, Mücevher, Gemi ve Yat, Süs Bitkileri sektörleri ihracatlarını aylık bazda yüzde 50’nin üzerinde artırırken, en çok ihracat gerçekleştiren ilk 5 sektör Otomotiv, Kimyevi Maddeler, Hazırgiyim, Çelik ve Elektrik- Elektronik oldu.

İhracatta sanal rotamız Latin Amerika

İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği'nin (İHBİR) dijital ihracat sürecinin başlamasıyla birlikte gerçekleştirdiği "Kolombiya ve Şili Sanal Alım Heyeti sona erdi. İHBİR Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Okutur, Sanal heyet organizasyonumuz neticesinde 3 günde 200'ü aşkın görüşme gerçekleşti. Genel olarak üyelerimiz heyetlerden memnun kaldılar. Pandemi sürecinde başlayan sanal alım heyetlerini gerçekleştirmeye ve ülkemizin ihracatına güç katmaya devam edeceğiz dedi.

Türkiye’yi makarnaya boğdular, şimdi hedef Avrupa, Koronada en çok tüketilen gıdaydı

Türkiye Makarna Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Külahçıoğlu, makarna ihracatının yılın ilk yarısında yüzde 25 artarak 360 milyon doları aştığını belirterek, "İhracatta hedefimiz yüzde 10 artıştı. Şu andaki büyümemiz değer bazında yüzde 25 ve beklentimizin üzerinde." dedi.

Kovid 19 sürecinde 2 milyar doları aştı

Türkiye otomotiv sektörünün haziran ihracatı, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının etkisiyle marttan itibaren yaşanan gerilemenin ardından yeniden 2 milyar doların üzerine çıktı.

AKİB, yeni normale rekorlarla başladı

Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) Covid-19 sonrası Haziran ayında başlayan yeni normal dönemde yüzde 6 artış yakalayıp, 893,4 milyon dolar ihracat gerçekleştirirken, 8 İhracatçı Birliğin 6’sı yüzde 177’ye varan oranlarda yükseliş başarısı gösterdi. AKİB Koordinatör Başkanı Huriye Yamanyılmaz, “Pandemi kaynaklı kayıplarımızı hızlıca telafi etmenin gayreti içindeyiz. 2020 yılını kayıpsız kapatmayı, hatta geçen yıl elde ettiğimiz rakamların üzerine çıkmayı hedefliyoruz. Haziranda elde ettiğimiz dikkat çekici artışlar bu hedefe ulaşabileceğimizin güçlü sinyallerini veriyor.” dedi.

Mobilya ihracatında hedef ABD pazarı

Türkiye Mobilya Sanayicileri Derneği (MOSDER) Başkanı Mustafa Balcı, mobilya ihracatında yeni hedef pazarlarının Amerika ülkeleri ve ABD olduğunu bildirdi.

Normalleşme ihracatta zirve yaptırdı

Doğu Anadolu İhracatçılar Birliğinin (DAİB) haziran ayı ihracatı, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınında normalleşme sürecine geçilmesiyle geçen yıla göre yüzde 64,80 artarak 164 milyon 936 bin dolara çıktı.

TİM, Türkiye'yi Avrupa'da temsil edecek

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), "İnovaTİM Liselerde Yapay Zeka, İnovasyon ve Girişimcilik" projesiyle Avrupa Komisyonu tarafından girişimciliğin ve KOBİ’lerin desteklenmesinde ulusal, bölgesel, yerel düzeydeki iyi uygulamaların ödüllendirildiği Avrupa Girişimciliği Teşvik Ödülleri (EEPA) kapsamında "Ulusal Şampiyon" seçilerek Türkiye'yi Avrupa Komisyonu’nda temsil etmeye hak kazandı.

Yaş kayısı ihracatında artış beklentisi

Dünya kuru kayısı üretiminin yüzde 85'inin yapıldığı Malatya'da yaş kayısı ihracatında bir önceki sezona göre yüzde 50 artış bekleniyor.

Otomotiv ihracatı hızlandı

Kovid-19 salgını nedeniyle nisan ve mayısta düşen binek otomobil ihracatı haziran ayıyla yükselişe geçti. Geçen ay 785 milyon 25 bin dolarlık binek otomobil ihraç edilirken en fazla dış satım 154 milyon 870 bin dolarla Fransa'ya yapıldı.

Trabzon'un haziran ayı ihracatı yüzde 50 arttı

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Saffet Kalyoncu, Trabzon'dan haziranda yapılan ihracatta, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 50 oranında rekor artış olduğunu bildirdi.

Rusya'ya sebze-meyve ihracatı arttı

Türkiye'den ocak-haziran döneminde Rusya Federasyonu'na 397 milyon 171 bin 987 dolar karşılığı 507 bin 143 ton yaş meyve sebze satıldı.

Flaş rapor yayınlandı: Türkiye için tarihi fırsat: Tam 500 milyon dolar

İstanbul Ticaret Üniversitesi akademisyenleri tarafından hazırlanan raporda masaya yatırıldı. Raporda, Türkiye’nin korona virüs salgını sürecinin ardından 500 milyon dolarlık bir pastayı kapabileceği belirtildi.

20 Avrupa ülkesine ihracat arttı

Türkiye'nin ihracatı, geçen ay 2019'un aynı dönemine göre AB üyesi 27 ülkenin 20'sine artarken, yüzde 230,34 ile en fazla ihracat artışı Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nde kaydedildi.

Domates ihracatı 2020'nin ilk yarısında yüzde 8 arttı

Türkiye'den ilk altı ayda yapılan domates ihracatı geçen yılın ocak-haziran dönemine göre değerde yüzde 8 artarak 192 milyon 955 bin dolara yükseldi.

Bakan Pakdemirli: 163 bin küçükbaş hayvan ihraç ettik

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, "2019 yılında Katar, Sudan, Irak ve Lübnan olmak üzere 4 ülkeye 163 bin küçükbaş hayvan ihraç ettik. Yani artık ithal etmiyoruz" dedi.

Domates salçasında ihracat 3 kat arttı

Türkiye'den haziranda yapılan domates salçası ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık 3 kat arttı.

Meyve sebze ihracatçısına "internetten satış" eğitimi

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği tarafından yürütülen proje kapsamında yaş meyve ve sebze sektöründe faaliyet gösteren firmalara internet üzerinden satış eğitimi verildi.

Ege'den bitkisel yağ ihracatında yüzde 350'lik artış

Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Terci, haziran ayında bitkisel yağ ihracatında rekor artış kaydettiklerini belirterek, "Birliğimizin ihracatında bitkisel yağlar yüzde 50'den fazla pay alarak bir önceki döneme göre yüzde 350 arttı ve 27 milyon dolara ulaştı." ifadesini kullandı.

6 ayda 841,9 milyon dolarlık ihracat

Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği (DAİB) üyesi firmalarca ocak-haziran döneminde 841 milyon 869 bin dolarlık ihracat yapıldı.

İhracata haziran dopingi

Türkiye’nin ihracatı, haziranda yüzde 15.7 arttı.

Otomotiv sektörünü pandemi durdurmadı

Türkiye otomotiv sektörü, pandemiye rağmen hem satışlarda hem de ihracatta ilk şoku atlatmasının ardından güçlü bir performans gösterdi.

Limon ihracatında ön izin şartı kaldırıldı

Limon ihracatında Tarım ve Orman Bakanlığından ön izin alınması şartı kaldırıldı.

Düzce'den AB ülkelerine fındık ihracatı sürüyor

Düzce'den Avrupa Birliği (AB) ülkelerine, 7 ayda 14 bin 585 ton iç fındık ihracat edildi.

İstanbul'dan 236 noktaya ihracat

İstanbul'daki ihracatçılar ocak-temmuz döneminde 236 noktaya ihracat gerçekleştirdi.

Rusya'ya narenciye ihracatı iki kata yakın arttı

Rusya'ya narenciye ihracatı, yılın 7 ayında geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 48 artışla 119 milyon 340 bin dolar oldu.

İlk yedi aylık otomotiv üretimi açıklandı

Ocak-Temmuz döneminde toplam üretim bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 27 azalarak 636 bin 757 adet, otomobil üretimi yüzde 24 azalarak 440 bin 103 adet oldu. Traktör üretimiyle birlikte toplam üretim 653 bin 592 adete ulaştı. Aynı dönemde toplam ihracat, bir önceki yılın aynı dönemine göre adet bazında yüzde 36 azalarak 480 bin 425 adet olarak gerçekleşti.

Deri sektöründe 803 milyon dolarlık ihracat

En fazla ihracat Almanya, Rusya, İtalya, Irak, İspanya, Fransa, İngiltere, Hollanda, Romanya ve ABD'ye yapıldı. İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mustafa Şenocak "Bugünkü şartlar doğrultusunda 2020 ihracat hedefini yaklaşık 1,4 ile 1,5 milyar dolar aralığında belirledik" dedi.

Hazır giyim sektörü liderliği kaptı

İhracatta Ağustos ayının lideri 1 milyar 545 milyon dolar ile hazır giyim sektörü oldu.

Türkiye'nin 8 aylık ihracatına tarım sektörü damgası

Kovid-19 nedeniyle birçok sektörün dış satım rakamlarında düşüş görülürken, yılın 8 ayında ihracatta artış yakalayan 7 sektörden 5'inin tarımla ilişkili olması dikkati çekti.

İhracata tarım dopingi

Türkiye yılın ilk 8 ayında toplamda 102 milyar 478 milyon 277 bin dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Toplam ihracatta geçen yıla göre bir miktar düşüş yaşansa da 7 sektör ihracatını arttırmayı başardı. Bu sektörlerden 5’inin tarımla bağlantısı olması ise dikkat çekti. Yılın ilk 8 ayında, 2019’un aynı dönemine göre Türkiye’nin tarım ihracatı yüzde 4.5 artarak 14 milyar 915 milyon 740 bin dolara yükseldi.

İnşaat malzemesinde iki rekor birden

Türkiye İMSAD tarafından hazırlanan İnşaat Malzemeleri Sanayi Dış Ticaret Endeksi temmuz ayı sonuçlarına göre; inşaat malzemeleri sanayisi, ihracatta biri aylık biri de yıllık olmak üzere iki rekor kırdı

Rusya'ya şeftali ihracatı yüzde 60 arttı

Doğu Karadeniz'den Rusya Federasyonu'na, bu yılın 8 aylık döneminde şeftali ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 60 arttı ve 18 milyon 453 bin 667 dolarlık gelir elde edildi.

17 milyon dolarlık maske, önlük, tulum ihracatı

Akdeniz Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (AHKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Gürkan Tekin, ağustos ayında ihracatın zirvesine yerleşen Türk hazır giyim ve konfeksiyon sektörünün elde ettiği başarıda Covid-19 salgınından koruyan cerrahi maske, önlük ve tulum gibi ürünlerin başrol oynadığını belirtip, “Cerrahi maske ve koruyucu giysi ihracatında rekor artışlar yakalayan sektörümüz, bu ürünlerin dış satımında hibe şartının kaldırılmasını bekliyor. Bu sağlanırsa maske ve koruyucu giysi ihracatımızı üç katına çıkartabiliriz” dedi.

Türkiye komşularına 10,8 milyar dolarlık ihracat yaptı

Türkiye, bu yılın ocak-eylül döneminde komşuları İran, Yunanistan, Irak, Gürcistan, Suriye ve Bulgaristan'a 10,8 milyar dolarlık ihracat yaptı.

Rusya’nın petrol gelirleri yüzde 40 azaldı

Rusya Federal Gümrük Servisi verilerine göre, Rusya’nın petrol ihracatı geliri ocak-ağustos döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 40 azalarak 49 milyar dolara geriledi. Petrol ve doğal gaz ihracat tutarı Rusya'da federal bütçenin yaklaşık yüzde 40'ını oluşturuyor.

Almanya'da ihracat artışını 4. aya taşıdı

Almanya'da ihracat ağustosta yüzde 2,4 yükselerek art arda 4 ay artış kaydetmiş oldu.

Halı ihracatçılarından yeni rekor

Dünya ekonomisini ve bütün sektörleri etkileyen pandemi sürecinde halı sektörü hızlı bir toparlanmaya girerek Haziran itibarıyla eski günlerine dönmeye başladı. Eylül ihracat rakamlarına göre, halı sektörü tarihindeki en yüksek aylık ihracatını gerçekleştirerek yeni bir rekor daha kırdı.

Türk kozmetik sektörü Çin pazarında büyüyecek

Ticaret Bakan Yardımcısı Gonca Yılmaz Batur "Pazar Araştırması ile amacımız, dünyanın en büyük kozmetik ithalatçısı ve en büyük ikinci kozmetik pazarı olan Çin’e kozmetik ihracatımızın potansiyelini yakalamasıdır." ifadelerini kullandı.

9 ayda 620 milyon dolarlık deri ayakkabı ihraç ettik

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla mücadele tüm hızıyla devam ederken, Türkiye'nin deri ve deri mamulleri ihracatının yüzde 62,8'ini sırtlayan deri ayakkabı sektörü yılın 9 ayında 620 milyon dolarlık dış satıma imza attı.

9 ayda 620 milyon dolara ulaştı

Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin verilerine göre deri ayakkabı ihracatının 9 ayda 620 milyon 122 bin dolar düzeyinde gerçekleşti.

Hazır giyim ve konfeksiyon ihracatında yükseliş trendi sürüyor

Otomotiv endüstrisinin ardından Türkiye'nin ihracatına en fazla katkıyı veren ve geçen ay yaklaşık 1,8 milyar dolarlık dış satıma imza atan hazır giyim ve konfeksiyon sektörünün ihracat yükselişi devam ediyor.

Azerbaycan, Türkiye’nin savunma ve havacılık sanayi ihracatında ilk sırada

Türkiye'nin savunma ve havacılık sanayi sektörü, geçen ay en fazla ihracatı 77 milyon 167 bin dolarla Azerbaycan'a gerçekleştirdi.

Kovid'e rağmen 110 milyar dolara yakın ihracat gerçekleşti

Türkiye İstatistik Kurumu verilerinden derlenen bilgilere göre, 9 aylık dönemde 109 milyar 18 milyon dolarlık dış satım yapıldı.

Bal ihracatından 18 milyon dolarlık tatlı gelir!

Türkiye'den yılın 9 ayında 45 ülkeye 18 milyon 196 bin 233 dolarlık bal satıldı.

Karadeniz Bölgesi'nden Rusya'ya en çok ihracat yapan iller açıklandı

Karadeniz Bölgesi'ndeki 18 ilden Rusya Federasyonu'na yılın ocak-ağustos döneminde 168,6 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirildi. Trabzon, yılın 9 aylık döneminde Rusya Federasyonu'na 99 milyon 621 bin 376 dolarlık ihracatla Karadeniz Bölgesi illeri arasında ilk sırada yer aldı.

Türkiye açık ara dünya lideri olacak!

Türkiye, dünya kuru üzüm ihracatının yüzde 36’sını tek başına yapmayı hedefliyor

Türkiye’nin yaş meyve ve sebze ihracatında ilk sıralarda yer alan ürünler belli oldu

Yılın 9 ayında 224 milyon dolar döviz girdisiyle Türkiye'den en çok dış satım yapılan meyve grubu kiraz ve vişne , 226 milyon dolarlık getirisiyle en çok ihraç edilen sebze ise domates oldu.

Yasak kalktı. Irak'a domates ihracatı yeniden başladı

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, Irak'ın temmuz ayından bu yana uyguladığı dönemsel taze domates ithalatı yasağının 2 gün önce sona erdiğini, son iki yılda olduğu gibi bu yıl da bu ülkeye 17 milyon dolarlık domates ihraç etmeyi hedeflediklerini açıkladı.

Tarım bitince defne yaprakları yeni geçim kaynakları oldu. Dikenler içinden toplayıp sırtlarında indiriyorlar. Dünyanın birçok ülkesine ihraç ediliyor

Antalya'nın Manavgat ilçesinde 627 hektar alanda yapılan hasatında toplam rekoltenin yaklaşık 2 bin ton olması bekleniyor. Defne dallarını alan firma temsilcisi Mehmet İnal, "Avrupalı firmalar bizden defne yapraklarını kurutulmuş olarak 10'ar kiloluk paketlerde alıyor, kendi ülkelerinde işleyip, Türkiye'de marketlere kendi markaları altında gram gram satıyorlar." dedi.

ABD'deki yapılarda Türk çimentosu imzası

Türk çimento sektörünün bu yılın ocak-eylül döneminde yaptığı 923 milyon dolarlık çimento ihracatının yüzde 18'i ABD'ye gerçekleştirildi.

Türkiye’nin yılın 10 ayındaki halı ihracat rakamları açıklandı

Türkiye İhracatçılar Meclisi Halı Sektör Kurulu Başkanı Salahattin Kaplan, 10 ayda 2 milyar 57 milyon 553 bin dolarlık halı ihracatı gerçekleştirildiğini açıkladı.

Türkiye'den Balkanlara 10 ayda 10 milyar doları aşkın ihracat

Türk şirketleri, yılın 10 ayında Balkan ülkelerine 10 milyar 213,6 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Söz konusu dönemde en fazla ihracat gerçekleştirilen Balkan ülkesi 3 milyar 47,6 milyon dolarla Romanya olurken, Kovid-19'un tüm olumsuz etkilerine rağmen dış satım hacminde Sırbistan'a yüzde 5,6'lık ve Kosova'ya yüzde 2,6'lık yükseliş yaşandı.

Ticaret Bakanlığı'nın dış ticaret eğitimleri devam ediyor

Ticaret Bakanlığı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) koordinasyonunda Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) Genel Sekreterliğinin uzaktan eğitim organizasyonuyla, Türkiye'nin kuzeybatı illerinde yerleşik iş çevrelerine yönelik olarak 26-27 Kasım'da Dış Ticaret Bilgilendirme Seminerleri gerçekleştirilecek.

Hazır giyimde ihracat hedefi 2019'u yakalamak

İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Mustafa Gültepe, özellikle ihracata çalışan firmaların kapasitelerinin yılbaşına kadar dolu olduğunu belirterek, "Önümüzdeki 2 ayda farkı kapatıp salgının tüm olumsuz etkilerine rağmen geçen yıl gerçekleştirdiğimiz 17,7 milyar dolarlık ihracat hacmini yakalayacağımıza inanıyorum." dedi.

Binek otomobil ihracatında ülke sayısı yükseldi

Türkiye'den ocak-ekim döneminde 7 milyar 482 milyon 626 bin dolarlık binek otomobil ihracatı gerçekleştirilirken, 100'er milyon doların üzerinde satış yapılan ülke sayısı 16'ya yükseldi.

Tekstil ihracatı 10 ayda milyar doları aştı

Türkiye'nin ev tekstili ihracatının önemli bölümünü karşılayan Denizli'deki firmalar, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) sonrasındaki normalleşme döneminde yurt dışı pazarlarda paylarını artırarak, sektörde 10 ayda 1,1 milyar dolarlık dış satıma ulaştı.

Su ürünlerinde yeni yetiştiricilik alanları belirlendi

Su ürünlerinde, 2023 yılı için 2 milyar dolarlık ihracat hedefine yeni yetiştiricilik alanlarıyla üretim arttırılarak ulaşılacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ihracatçılarla buluştu

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) heyetini kabul etti.

Süs bitkileri ihracatı salgında arttı

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını sürecinde süs bitkileri sektörü, her geçen gün artan talep sayesinde yıl sonuna kadar 100 milyon dolar ihracat yapmayı hedefliyor.

Doğal taş ihracatçıları Vietnam'a odaklandı

Ticaret Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay, "Bizim Vietnam'a sadece 339 milyon dolarlık bir ihracatımız var. Onların ithalatında 31. sıradayız. Bizim Vietnam'dan ithalatımız ise 1,5 milyar dolar. Bu pazara daha fazla çalışmamız lazım." dedi.

Ekonomiye 3 milyarlık katkı

"Otomotiv şehri Sakarya", yılın 10 ayında 152 bin 883 aracı yurt dışına satarak ülke ekonomisine 3 milyar 68 milyon 863 bin dolar döviz kazandırdı.

Bir ilk gerçekleşiyor, İstanbul’dan Çin’e 9 bin kilometrelik yolculuk

Marmaray'dan geçerek Bakü-Tiflis-Kars demir yolu hattı ve Hazar Geçişli Doğu-Batı Orta Koridor üzerinden Çin'e ulaşacak ihracat treninin 8 bin 693 kilometre yol alıp, 2 kıta, 2 deniz ve 5 ülke geçerek yükünü Çin'e 12 günde ulaştıracağı belirtildi.

Otomotiv sektöründen kasımda 2,7 milyar dolarlık ihracat

Türkiye'nin otomotiv endüstrisi, geçen ay gerçekleştirdiği 2,7 milyar dolar dış satımla 2020'nin aylık bazda ikinci en yüksek ihracat rakamına ulaştı.

Ege'den yapılan yaş meyve sebze ihracatı rekor kırdı

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, 1 Ocak'tan bu yana yapılan ihracatla birliğin 54 yıllık tarihi boyunca ilk kez 1 milyar dolar sınırını aştığını açıkladı.

Irak'a elektrik ihracatı yarın başlıyor

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), Aksa Aksen Enerji Ticareti AŞ'nin Irak'a 150 megavata kadar elektrik ihracatı yapması için tedarik lisansının tadil edilmesine karar verdi. Buna göre, Irak'a elektrik ihracatı 28 Aralık itibarıyla başlayacak ve 1 Kasım 2021'e kadar sürecek.

Askeri ürünlerle 23 ülkeye ihracat

Toplamda 1.300 kişiye istihdam sağlayan Öztiryakiler, ABD ordusu dahil 23 ülkeye askeri lojistik ürün temin ettiğini açıkladı.

İhracata Çin modeli

Tüm dünyanın pandemi sonrası artması beklenen talebi kapma yarışına girdiğini ifade eden Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı İsmail Gülle, Türk ihracatçısının dünyaya daha fazla mal satabilmesi için lojistik merkezlerin hızla açılması gerektiğini söyledi. Çin’in agresif ticaretinde lojistik merkezlerin önemine işaret eden Gülle, bu çerçevede ABD’de mobilya, Gana’da çelik lojistik merkezi açma hazırlıklarının başladığını duyurdu.

Deri sektörü, dijital ihracata yöneldi

İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği (İDMİB) Başkanı Mustafa Şenocak, "Pandemi sürecinde anladık ki dijital dönüşüm şart. Web portalımızı oluşturduk, önümüzdeki dünlerde lansmanını yapacağız. Global piyasalardaki alıcılarla sektör firmalarımızı web üzerinde buluşturacağız." dedi.

Limanlarda ihracat arttı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Denizcilik Genel Müdürlüğü tarafından, limanlarda gerçekleşen 2020 Aralık ayı Konteyner İstatistikleri ve Yük İstatistiklerine ait veriler açıklandı. 2020 yılı Aralık ayında limanlarda elleçlenen konteyner miktarı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 9 artarak 1 milyon 54 bin 248 TEU olarak gerçekleşirken, Aralık ayında limanlar elleçlenen yük miktarı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 7 artarak 44 milyon 326 bin 500 ton olarak gerçekleşti. Böylelikle, Aralık ayı 2020 yılında limanlarda en fazla yük elleçlemesinin gerçekleştiği ay oldu.

Somona en çok Rusya rağbet gösterdi

Doğu Karadeniz'den geçen yıl Rusya Federasyonu başta olmak üzere 12 ülkeye 56 milyon 870 bin 414 dolarlık Karadeniz somonu ihraç edildi.

Hedef dünyada ilk 10

Türkiye’nin ihracattaki lokomotif sektörlerinden biri olan yapı malzemeleri sektörü toplam ihracata verdiği katkıyı 2020’de de sürdürdü. Üretim ve istihdam odaklı çalışan sektör, pandemi yılında 21.8 milyar dolar ihracat gerçekleştirdi. İlk beş ihracat pazarı ABD, İsrail, Almanya, Irak ve İngiltere oldu.

Gıda ihracatı ilk kez 20 milyar doları aşacak

Küresel gıda ihracatında birçok ülke 2020'yi kayıpla kapatırken, Türkiye'nin geçen yıl yıldızı parlayan sektörlerinin yer aldığı gıdada ihracat, 11 ayda 18,55 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Trabzon'dan ABD'ye ihracat yüzde 34 arttı

Trabzon'dan ABD'ye 2020'de yapılan ihracat yüzde 34 artarak 26 milyon 556 bin 427 dolara ulaştı.

Otomotivde 2020 yılının ihracat şampiyonları belli oldu

Türkiye ihracatının 15 yıldır üst üste lider sektörü olan otomotiv endüstrisinde 2020 yılının şampiyon firmaları belli oldu.

En fazla ihracat artışına mücevher sektörü imza attı

Mücevher, geçen ay yüzde 13,4'lük yükselişle en fazla ihracat artışı kaydeden sektör oldu.

2021'in ilk ayında 158 ülkeye ihracat

Otomotiv ve tekstil başta olmak üzere birçok alanda önemli üretimin yapıldığı Bursa'dan 2021'in ilk ayında 158 ülke, serbest bölge ve özerk bölgeye ürün gönderildi.

İSO Türkiye İhracat İklimi Endeksi ocakta 49,9 oldu

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi, ocakta 49,9 olarak gerçekleşti.

Çiçekçiler rekor kırıyor! Sadece Sevgililer Günü için 7 milyon dolar kazandılar

Tüm dünyada çiçek kültürü yaygınlaşmaya devam ediyor. Türkiye'de de üretimi yapılan çiçekler yurt dışına ihraç ediliyor. Hem çiçekçiler hem de ihracatçılar rekor denecek paralar kazanmaya başladı.

Otomotiv sanayisinin üretimi azaldı

Otomotiv sanayisinin üretimi geçen ay 2020'nin aynı dönemine göre yüzde 3 azalarak 106 bin 176 adet, otomobil üretimi de yüzde 9 düşerek 68 bin 777 adet olarak gerçekleşti.

Birleşik Krallık'a en fazla ihracatı otomotiv endüstrisi yaptı

Türkiye ile Birleşik Krallık arasında 2020 sonunda imzalanan Serbest Ticaret Anlaşması (STA) ile ihracatın bu yıl hızla ivme kazanması beklenirken, geçen ay Birleşik Krallık'a en fazla ihracatı 200 milyon 677 bin dolarla otomotiv endüstrisi yaptı.

Zeytinyağı ihracatında yüzde 30’luk artış

Ege İhracatçı Birlikleri’nden yapılan açıklamaya göre, Birliğin Ticaret Bakanlığı desteğiyle yürüttüğü Turquality Projesi kapsamında Türk zeytinyağı, ABD’de gıda sektöründeki bazı ithalatçılarla otel ve restoranların satın alma direktörlerine tanıtıldı.

Meslek liseleri ihracata başladı

Meslek liseleri artık yurtdışına da ihracat yapmaya başladı. Bu kapsamda, 6 mesleki ve teknik Anadolu lisesinin ürünleri, Bulgaristan, Hollanda, İngiltere, Çekya, Belçika ve Fransa’ya ihraç edildi.

Meslek liseleri ihracata başladı

Meslek liseleri artık yurtdışına da ihracat yapmaya başladı. Bu kapsamda, 6 mesleki ve teknik Anadolu lisesinin ürünleri, Bulgaristan, Hollanda, İngiltere, Çekya, Belçika ve Fransa’ya ihraç edildi.

En fazla ihracat artışı Almanya'ya yapıldı

Türkiye, geçen ay miktar bazında en fazla ihracat artışını en büyük pazarı olan Almanya'da kaydetti. Almanya'ya yapılan ihracat geçen ay 2020'nin aynı dönemine göre 164 milyon 11 bin dolar artarak 1 milyar 359 milyon 318 bin dolar oldu.

Döviz girişine maskeli destek

Hazır giyim ve konfeksiyon sektörü, bu yılın ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11,6 artışla 4 milyar 707 milyon 223 bin dolar, geçen ay ise yüzde 38,7 artışla 1 milyar 677 milyon 874 bin dolarlık ihracat gerçekleştirirken, ilk çeyrekte maske ve koruyucu giysi ihracatı, ülkeye 138,1 milyon dolarlık döviz kazandırdı.

En fazla ihracat Almanya'ya yapıldı

Almanya, yüzde 9,34'lük pay ile bu yılın ilk çeyreğinde Türkiye'nin en fazla ihracat yaptığı ülke oldu.

İhracatta son 7 ayın 6'sında rekor kırıldı

TİM Başkanı Gülle "Sadece martta değil ekim ve aralıkta da tüm zamanların ihracat rekorunu kırmıştık. Ocak, şubat ve eylülde de o ayların en yüksek rakamlarına ulaştık" dedi.

Elektrik-elektronik sektöründen ilk çeyrekte 3,2 milyar dolarlık ihracat

Elektrik-elektronik sektörünün bu yılın ilk çeyreğinde gerçekleştirdiği ihracat 2020'nin aynı dönemine kıyasla yüzde 28,1 artarak 3 milyar 219 milyon dolar oldu.

İnşaat malzemeleri ihracatı 2 milyar dolara yaklaştı

İnşaat malzemeleri sanayi üretimi ocakta geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 17,8 artarken, ihracat yüzde 3,7 yükselişle 1,82 milyar dolara ulaştı.

Tarihin en yüksek ihracatı

Tarım sektörü, tarihin en yüksek ilk çeyrek ihracatını gerçekleştirdi. Türkiye'nin tarım ihracatı, ilk 3 ayda geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10,1 artarak 6 milyar 621 milyon 84 bin dolara çıktı.

AB'ye dış satımı yılın ilk çeyreğinde yüzde 13 arttı

Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, Birlik üyelerinin bu yılın ilk 3 ayında Avrupa Birliği (AB) ülkelerine yaptığı ihracatın yıllık bazda yüzde 13 artışla 1 milyar 681 milyon dolara yükseldiğini bildirdi.

AB'ye dış satımı yılın ilk çeyreğinde yüzde 13 arttı

Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, Birlik üyelerinin bu yılın ilk 3 ayında Avrupa Birliği (AB) ülkelerine yaptığı ihracatın yıllık bazda yüzde 13 artışla 1 milyar 681 milyon dolara yükseldiğini bildirdi.

Fındık ihracatının yüzde 40'ı Trabzon'dan yapıldı

Türkiye'den yılın dört ayında yapılan 742 milyon 827 bin 33 dolarlık fındık ihracatının 294 milyon 658 bin 77 dolarlık kısmını, Trabzon merkezli firmalar gerçekleştirdi.

En fazla ihracat otomotiv endüstrisinde gerçekleşti

Otomotiv endüstrisi, nisan ayında 2 milyar 465 milyon 647 bin dolarla en fazla ihracat gerçekleştirilen sektör oldu.

Gıda ihracatında yeni pazarlar açıldı

Türkiye Dondurulmuş Gıda Sanayii Derneği Başkanı Murat Bayizit, organik tarımın gelişmesiyle üretimde önemli bir mesafe kateden sektörün Güney Amerika ve Uzak Doğu başta olmak üzere yeni pazarlara açıldığını söyledi.

Türkiye'nin AB ülkelerine ihracatı Nisan'da ikiye katlandı

Yılın ilk dört ayında AB ülkelerine, geçen yılın aynı dönemine göre, yüzde 35 artışla 26 milyar 860 milyon 583 bin dolarlık ihracat yapıldı.

Güneydoğu'nun ihracatı 1 milyar doların üstünde

Güneydoğu Anadolu Bölgesi, aylık bazdaki ihracatını yeni tip koronavirüse (Kovid-19) rağmen ikinci kez 1 milyar doların üzerine çıkarmanın sevincini yaşıyor.

Türkiye'nin su ürünleri ihracatı yeni rekora koşuyor

Yılın ilk yarısında yüzde 42 artışla 649 milyon dolarlık ihracata ulaşan su ürünleri sektörü, 2 yıldır üst üste kırdığı rekorlara yenilerini eklemeyi hedefliyor.

Otomotiv üretimi yüzde 23 arttı

Türkiye'nin otomotiv üretimi, yılın ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 23 artarak 639 bin 661 adet olarak gerçekleşti.

Su ürünleri ihracatı yüzde 169 arttı

Doğu Karadeniz’den yılın ilk 6 ayında yapılan su ürünleri ihracatı yüzde 169 yükseldi. Bölgeden ocak-haziran döneminde 12 ülkeye 8 bin 737 ton su ürünü ihraç edilerek 44 milyon 680 bin dolar gelir sağlandı. En fazla dış satım yapılan ülkeler, Rusya Federasyonu, Vietnam, Japonya, Gürcistan ve Almanya oldu.

İlk 6 ayda hububattan 1.2 milyar dolar geldi

Güneydoğu Anadolu İhracatçılar Birlikleri (GAİB) verilerinden derlenen bilgiye göre, tarım üretiminin yoğun yapıldığı Şanlıurfa, Mardin, Diyarbakır, Gaziantep, Kahramanmaraş, Malatya, Adıyaman ve Kilis’in bağlı olduğu GAİB üyesi firmalar, yılın ilk yarısında 168 ülke ve serbest bölgeye 1 milyon 875 bin 285 ton ürün gönderdi. Böylelikle ülkeye 1 milyar 214 milyon 635 bin dolar döviz kazandıran bölge ihracatçıları, değerde yüzde 18,1 ve miktarda ise 8 büyüme kaydetti.

2 milyar dolarlık mobilya ihracatı

Türkiye’nin mobilya ihracatı yılın ilk yarısında 2020'nin aynı dönemine göre yüzde 35 artarak 2 milyar doları aştı.

Erdoğan'dan ihracatçılara müjde: Yeni bir mekanizma kuruyoruz

Türkiye İhracatçılar Meclisi 28. Olağan Genel Kurulu ve İhracatın Şampiyonları Ödül Töreni'nde açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Amacımız uzak...

En fazla ihracat yapan 1000 firmanın 426'sı İstanbul'dan

Türkiye'de geçen yıl en çok ihracat yapan 1.000 firmanın yüzde 57,5'i Marmara Bölgesi'nden listeye girdi. İstanbul 426 şirketle zirvede yer aldığı listedeki firmalar arasında birinciliği 4,9 milyar dolarla Ford Otomotiv alırken, Toyota 3,6 milyar dolarlık ve Oyak-Renault 2,3 milyar dolarlık dış satıma imza attı.

32 ülkeye yerli kutu

Süt, peynir, yoğurt, meyve suyu kutularından, sanayi ürünleri ambalajlarına kadar üretim yapan Dizayn Pack, ürünlerini 3 kıtada 32 ülkeye ihraç ediyor. 15...

MIP’te kapasite 3 katına çıkıyor

Çukurovalı sanayicilerin dünyaya açılan ithalat ve ihracat kapısı Mersin Uluslararası Limanı’nda (MIP) mevcut kapasite arttırılıyor. MIP Genel Müdürü Johan...

Beyaz eşya ihracatı 2021’de yüzde 18 arttı

Beyaz eşya sektörü 2021’de ihracatını yüzde 18 artırdı. İhracat adedi 25 milyon 927 bin 342 olarak gerçekleşti.

Ege’den 28 milyar dolarlık ihracat

Türkiye’nin 2021 yılında 225 milyar dolarlık ihracatla cumhuriyet tarihinin ihracat rekorunu kırdığını ifade eden Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör...

Toplumsal cinsiyet eşitliğine destek

Ege İhracatçı Birlikleri (EİB), ‘Milyon Kadına Mentor Programı’na kurumsal katkı sağlamaya başladığını duyurdu.

Hizmet ihracatında hedef 110 milyar dolar

Bundan 4 yıl kadar önce kurulan Hizmet İhracatçıları Birliği (HİB), geçen yıl yapılan 57 milyar dolarlık ihracatı, 3 yıl içinde iki katına yakın arttırmayı...

Ticaret Bakanlığı'ndan canlı hayvan ihracatı ile ilgili haberlere yalanlama

Ticaret Bakanlığı Katar’a 2,5 milyon küçükbaş canlı hayvan ihracatı yapıldığına ilişkin medyada yer alan iddiaların kesinlikle gerçeği yansıtmadığını açıkladı.

Bakan Nebati'den kur ve enflasyon mesajı

Hazine ve Maliye Bakanı Nurettin Nebati, kur korumalı mevduat hesabı ile döviz kurunda stabilizasyon sağlandığını belirtirken; Kur korumalı mevduat hesabında...

Bakan Muş açıkladı! İhracatta tarihi rekor

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, mart ayına ait dış ticaret rakamlarını açıkladı. Mart ayında ihracat yüzde 19.8 oranında artarak 22.7 milyar liraya çıktı ve...

Tesla'da işler yolunda! Çin'e otomobil yetiştiremiyorlar

Dünyanın en büyük elektrikli otomobil üreticisi Tesla Çin'deki taleplere yetişemiyor. Şirketin Çin'deki fabrikası iç talebi karşılamaktan sadece 60 otomobil...

100 ülkeye hijyen ihracatı

Ailesinin kurulu düzenini devam ettirmek yerine risk alarak tek başına Diyarbakır’dan İstanbul’a gelen Zafer Kutanoğlu, 2008’de kurduğu Aksan Kozmetik ile...

Çip krizi üretimi 8 yıl geriye attı

Çip, tedarik ve hammadde gibi sorunlar Türkiye’nin otomotiv üretimini 8 yıl geriye götürdü. İlk çeyrekte toplam üretim 302 bin olurken, üretilen otomobil...

Bakan Muş açıkladı! Cumhuriyet tarihinde bir ilk

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Cumhuriyet tarihinde bir günde yapılan en yüksek ihracat rakamına ulaşıldığını söyledi.

Hükümetten ihracatçıya destek paketi

TİM tarafından hükümete aktarılan yeni talepler çözüme kavuşuyor. TBMM’ye sunulan kanun teklifinde fuar alanlarındaki ilan ve reklam vergisinden muaf olması...

Gıda sektörü palm yağına kilitlendi

Endonezya’nın iç pazarı önceliklendirerek geçtiğimiz günlerde palm yağı ihracatına getirdiği yasağın ardından, küresel piyasada palm yağı fiyatlarında önemli...

Ev tekstilinde hedef 5 milyar dolar ihracat

Türk tekstilinin dünya pazarlarındaki payını artırma çalışmalarına önem veren Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB), pandemi nedeniyle verilen aradan...

Tavuk eti ihracatında önemli fırsat kapıda

ABD Tarım Bakanlığı raporuna göre, Rusya-Ukrayna savaşı sonrası küresel tavuk eti ihracatında Ukrayna’nın yarattığı boşluğu, Türkiye ve Brezilya’nın...

Bakan Varank açıkladı! 2 milyar dolarlık gemi ihracatı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Yalova'nın Altınova ilçesindeki tersaneler bölgesinde bulunan SANMAR Tersanesi'ni ziyaret etti. Denize açılarak...

‘Dört dörtlük’ ihracat

Türkiye 2022’nin ilk 4 ayında ihracatta rekor kırmayı başardı. Türkiye’nin, ihracatta 2022 yılının ilk dört ayında da güçlü performansını devam ettirdiğini...

Ev tekstili sektörüne fuar dopingi

İtalya’nın Como kentinde eşzamanlı olarak düzenlenen ve ev tekstili sektöründe dünyanın önde gelen fuarları arasında gösterilen Proposte Fuarı ve...

Bakan Nebati: 250 milyar dolarlık ihracat hedefine adım adım ilerliyoruz

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, ekonomi modelinin meyvelerini vermeye devam ettiğini ve 250 milyar dolarlık ihracat hedefine el birliğiyle ve adım...

Otomotiv ihracatı nisanda yükseldi

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği verilerine göre otomotiv endüstrisinin nisan ayı ihracatı yüzde 11,5 artış ile 2,7 milyar dolar oldu. Aylık...

Antalya’dan 33 ülkeye ‘anneler günü’ çiçeği

Turizm kenti ve aynı zamanda kesme çiçek merkezi Antalya’dan dünyanın 33 farklı ülkesine Anneler Günü için çiçek ihraç edildi.

Kur Alış Satış
Altın
...
- -
Ons
...
- -
Dolar
...
- -
Euro
...
- -
Euro/Dolar
...
- -
Dolar/Kg
...
- -
Euro/Kg
...
- -
Gümüş
...
- -
Alış Satış
Dolar
...
- -
Euro
...
- -
Sterlin
...
- -
Japon Yeni
...
- -
Kanada Doları
...
- -
Avustralya Doları
...
- -
Norveç Kronu
...
- -
Danimarka Kronu
...
- -
İsveç Kronu
...
- -
İsviçre Frangı
...
- -
Suudi Riyali
...
- -
Alış Satış
Çeyrek(Yeni)
...
- -
Çeyrek(Eski)
...
- -
Yarım(Yeni)
...
- -
Yarım(Eski)
...
- -
Tam(Yeni)
...
- -
Tam(Eski)
...
- -
Ata(Yeni)
...
- -
Ata(Eski)
...
- -
Ata5(Yeni)
...
- -
Ata5(Eski)
...
- -
Ata2.5
...
- -
Reşat
...
- -
Gremse(Yeni)
...
- -
Gremse(Eski)
...
- -

Kur Çevirici

Miktar


17:13 büyük