Türkiye İş Bankası, uluslararası piyasalarda 750 milyon dolar tutarında 10 yıl vadeli ve beşinci yılda geri çağırma opsiyonu bulunan sermaye benzeri bir tahvil ihracı gerçekleştirdi. Faiz oranı yüzde 7.75 seviyesinde olan ihraç işlemine, 3.5 milyar doların üzerinde bir talep geldi. Bankanın iştiraki TSKB’nin de uluslararası piyasalarda gerçekleştirdiği 400 milyon dolar tutarında 5 yıl vadeli ve sabit faizli Eurotahvil ihracı ile birlikte Grup, Türkiye’ye 1 milyar 150 milyon dolarlık kaynak sağlıyor.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) 81 ildeki oda ve borsalara, üretimini yaptıkları gıda ürünlerinde taklit ve tağşiş yapan firmalar için disiplin değelendirmesi yapmaları için talimat gönderdi. Oda ve borsalar bünyesindeki disiplin kurulları, ürettikleri ürünlerde hile yapan, standartlara uymayan üretici ve satıcı firmalara önce uyarı daha sonra para cezası verebilecek.
Sömestr döneminin başlamasıyla birlikte milyonlarca öğrenci tatil sezonunu açtı. Sömestr döneminde, kayak merkezleri yüzde 100 dolulukla öne çıkarken, Turistik Doğu Ekspresi ve termal oteller de yoğun ilgi görüyor.
Yılın bu döneminde global siyaset ve ekonomi çevrelerinin dikkatlerini üzerine çeken Davos Zirvesi’nde, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın liderliğinde kurulan Türkevi, global yatırımcıların ilgi odağı oldu. İstanbul Uluslararası Finans Merkezi’nin bir maketinin de kurulduğu Türkevi’nde, bir hafta boyunca global yatırımcılarla gerçekleşecek ikili görüşmeler için Türk heyetinin randevuları daha zirve başlamadan doldu.
İstanbul’daki havalimanları arka arkaya ‘uyku kabinleri’ni devreye aldı. İlk olarak İstanbul Havalimanı dış hatlarda uçağını bekleyen yolcuların uyku kabinlerini (sleepod) saati 9 Euro’dan kullanılabileceği bilgisini paylaştı. Dün ise ‘uyku’ yarışına Sabiha Gökçen Havalimanı dahil oldu. Sabiha Gökçen’de uçak beklerken bir saatlik uyku için ödemeniz gereken ücret 7 Euro.
Zurich Grubu’nun yaptırdığı 2020 Küresel Risk Raporu’nun sonuçları açıklandı. Zurich Türkiye CEO’su Yılmaz Yıldız, ilk sırayı çevresel risklerin aldığını belirterek, “Yaşanan felaketler alarm zillerinin tüm dünya için çaldığını gösteriyor. Türkiye’nin de hazırlıklı olması gerekiyor. İklim değişikliği ve getireceği su krizleri bulunduğumuz coğrafyada önem kazanacak, su kaynaklarının kuruması tarım, gıda güvenliği için risk oluşturacak” dedi.
Tüm Oto Kiralama Kuruluşları Derneği (TOKKDER) Başkan Yardımcısı ve Garanti BBVA Filo Genel Müdürü Ayşegül Gülgör, araç kiralama sektöründe düzenlemeye ihtiyaç olduğunu söyledi.
İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, Hürriyet’in gündeme getirdiği taksi plakası konusu ile ilgili açıklamalarda bulundu. İBB’nin İstanbul’un ihtiyaçlarını gözettiğini söyleyen İmamoğlu, “Taksi plakası ihtiyacı konuşulan bir şey zaten. Elbette günü geldiğinde bundan önce yaptığımız gibi şefaf bir şekilde yapılacak” dedi.
Bu yıl 50. kez düzenlenen Davos Zirvesi’nin birinci gününde ABD Başkanı Donald Trump’ın konuşmasında iklim değişikliğine yeterince yer vermemesi çevreci aktivistler kadar katılımcılardan da eleştiri aldı. Trump’ın ABD’nin iklim değişikliği ile mücadele kapsamında 1 trilyon ağaç dikilmesini desteklediği yönündeki sözlerine zirvenin ilgi odağı 17 yaşındaki çevreci aktivist Greta Thunberg’in, “Boş sözler, boş vaatler” demesi dikkat çekti.
Tüketiciler alışveriş yaparken çoğu zaman aynı ürünü mağazadan almak yerine internetten alıyor. Nedeni ise fiyat. Çünkü birçok marka aynı ürünü mağazasında ve internette hayli farklı fiyatla satıyor. Peki ürün aynıyken fiyat nasıl değişiyor? Tüketicilerin kafasını karıştıran farklı fiyat uygulamasını sektör temsilcilerine sorduk. Üretici farkları mağaza giderleri ile açıklarken tüketici ‘Kandırılmış hissediyorum’ diyor.
Geçtiğimiz yıl Türkiye pazarına giriş yapan AliExpress, Türk KOBİ ve üreticilerini dünya pazarına açıyor. Türk ürünleri başta Rusya ve Avrupa dahil olmak üzere çok sayıda ülke pazarına ulaşıyor.
Daha çok ‘elit’ler toplantısı olarak algılanan ve hep çevre sorunlarına yeterince önem verilmemesinden şikâyet edilen Davos Zirvesi dün sona ererken, bu yıl ilk kez iklim değişikliğinin en öncelikli gündem olması dikkat çekti. Bazı katılımcıların özel jetlerle gelmesinin protesto edilmesiyle başlayan 50. Davos Zirvesi yine genç aktivistlerin çevre protestoları ile sona erdi. Gençlerin verdiği mesaj ise oldukça açık: ‘Uyanın, zaman kalmadı, çevre için hemen şimdi harekete geçin’
Dünya devlerinin yeniden üretime dönmeye başladığını belirten tekstil sektörü temsilcileri, desteklerin gözden geçirilmesini istiyor. Türkiye Tekstil Sanayi İşverenleri Sendikası Başkanı Ahmet Hamdi Topbaş, yeni dönem için, “Karlar geriye düştü. Herkes normal karlara alışacak” derken, sendikanın 2. Başkanı Nevzat Seyok, “ABD ve Kanada Türkiye’den ikinci el tekstil makinelerini almaya başladı” diye konuştu.
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın hazırladığı bu yıl devreye girecek olan ‘İç Turizmi Ölçme Sistemi’ tartışma yarattı. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy, sistemin özel hayatın gizliliğini ihlal edeceğini iddia eden CHP İzmir Milletvekili Bedri Serter’e “Kişiye özel bilgilerin alınması söz konusu değildir. Veriler, kişi bazlı değil, kümülatif veriler olup iç turizm hareketlerinin kaynağı, yönü ve süresi ile ilgili olacaktır” karşılığını verdi.
Savunma Sanayii Başkanlığı, hem suda, hem de karada hareket edebilen (amfibik) yeni yangın söndürme uçakları için harekete geçti.
Ticaret Bakanı Ruhsar Ruhsar Pekcan, Helal Akreditasyon Kurumu’na (HAK) 1 Ocak 2018-31 Aralık 2019 dönemi için toplam 15 milyon 710 bin 500 TL ödenek tahsis edildiğini belirterek, “Bu ödeneğin yüzde 72.99’luk kısmı olan 11 milyon 468 bin 457 TL’si harcanmıştır” dedi.
Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal, 2020’de sıkı bir para politikası duruşunun devam edeceğine ve yılsonu için yüzde 8.2 olarak belirlenen enflasyonun kademeli olarak hedeflere yakınsayacağını öngördüklerini söyledi. Koronavirüsüne ilişkin bir soru üzerine Uysal, “Yakından iziliyoruz. Gerektiğinde elimizdeki tüm ararçlarla adım atma imkanımız var” dedi.
Geçen hafta yapılan yüzde 56’lık zamla gündeme gelen Avrasya Tüneli’yle ilgili olarak Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan açıklama yaptı. Bakan Turhan, “Geçiş ücretleri sözleşme kapsamında yılda iki defa güncellenerek uygulanıyor. İdarenin kontrolünde yapılıyor. Yüzde 56’lık zam güncelleme formülüne göre yapıldı” dedi.
Akdeniz’deki sondaj çalışmaları için önemli bir son dakika gelişmesi yaşandı. Şu ana kadar Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) güdümünde 2 gemiyle sürdürülen sondaj çalışması için bir gemi daha satın alındığı açıklandı. Sıfırı 600 milyon dolar olan 2012 model gemiyi, 37.5 milyon dolara açık arttırmadan satın alan TPAO, Sertao isimli gemiyle 11 bin 400 metre derinlikte 3 bin metrelik sondaj açabilecek.
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, herkesi heyecanlandıran Türkiye’nin Otomobili projesini ayrı bir dikkatle takip eden isimlerden biri. Nedenini sorunca oldukça ilginç bir cevap alıyoruz. Meğer Avdagiç, butik bir otomobil üreticisiymiş. Hem de yarış otomobili. Bu iş, Avdagiç’in baba mesleği. Avdagiç’in, otomotiv tedarik sanayiinde faaliyet gösteren aile şirketi Avitaş Motorsport, 2011 yılından bu yana Dünya Ralli ve Rallikros şampiyonalarına yarış otomobili üretiyor. Günün ilk yarısını aile şirketinde ikinci yarısını ve hatta hafta sonlarını İTO’da geçiren Avdagiç, MÜSİAD’ın da kurucularından. 1990 yılından bu yana iş dünyası örgütlerinde harcadığı yoğun mesaiyi, ‘Bosna-Hersek kökenli muhacir bir ailenin çocuğu olarak bize kucak açan Türkiye’ye vefa borcu’ şeklinde açıklıyor. İTO’nun 445 bin üyesiyle ülke ekonomisinin nabzını tutan önemli bir kurum olduğunu vurgulayan Avdagiç, İTO’nun bugünlerde ‘ekonomi dostu’ bir iş kanunu üzerinde çalıştığını söylüyor. Hazırlanan rapor Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na sunulacak. İTO’nun yılda 2.4 milyona yakın belge üreten dev bir yapı olduğunu söyleyen Avdagiç ile ülke ekonomisine ilişkin görüşlerinin yanı sıra Aliya İzetbegoviç’le kesişen, Yugoslavya’da başlayıp Türkiye’ye uzanan kişisel yaşamını da konuştuk.
Çin’i bir anda dünya gündemine taşıyan koronavirüs ticaretten turizme kadar birçok sektörü olumsuz etkiledi. Dünyada gezen Çinli turist sayısında büyük bir düşüş yaşanması beklenirken, Çin’e giden turist sayısı da neredeyse sıfırlandı. Ancak tüm Uzakdoğu ülkeleri bu salgından nasibini aldı. Türkiye’de Uzakdoğu ülkelerine yapılan rezervasyonlar durma noktasına gelirken, önceden yapılmış rezervasyonların da yüzde 30’u iptal edildi.
Çin’de ortaya çıkan ve dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgınının etkileri ticaret hayatında da görülmeye başladı. Türkiye ile Çin 2019’da yaklaşık 21 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaşırken, Türkiye’nin Çin’den yaptığı ithalat 2019’da 18.4 milar dolar, Türkiye’nin Çin’den ihracatı ise aynı yıl 2.6 milyar dolar oldu. 2020’nin ilk yıllarında ise koronavirüs sebebiyle ticaret büyük darbe aldı. Çin’de üretim tesislerinin durmuş olması, Çin’den gelen ürünlere karşı yaşanan korku sebebiyle birçok ülke bazı ürünlerde alımlarını azalttı ya da durdurdu. Türkiye için önemli bir ticari ortak olan Çin’den gelen ürünler arasında yedek parçadan kimyasal maddelere, ayakkabıdan plastiğe, elektronikten çeşitli gıda maddelerine kadar birçok ürün bulunuyor. Biz de bu sektörlerin önde gelene isimleri ile konuştuk. Virüsün Türkiye üzerindeki etkilerini araştırdık.
Depremlerle dayanıklı bina tartışmaları yeniden başlarken, Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Mithat Yenigün’den ‘Bizi iyi denetleyin’ çağrısı geldi. Geçen yıl yapılan mevzuat düzenlemesiyle müteahhitlerin sınıflara ayrıldığını hatırlatan Yenigün, “Birkaç yıla ise elemeler başlar. Ben diyorum ki, ‘Bizi iyi denetleyin ki yapabilen yapsın, geri kalanı dökülsün” dedi.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, usulsüz hurda satışı, yolsuzluğu, hırsızlığı gibi iddialarla ilgili 2019-2020 yılında toplam sekiz inceleme ve soruşturma yapıldığını belirterek, “Beşi tamamlanmış, üçünün ise halen soruşturma süreci devam etmektedir. İki adet konu Cumhuriyet Başsavcılığına intikal ettirilmiştir. 2010-2020 yılları arasında ‘hurda yolsuzluğu’ fiili nedeniyle bir personel aylıktan kesme, altı personel ise memuriyetten çıkarma cezası ile cezalandırılmıştır” dedi.
Yabancı dil okullarında kullanılan ‘Amerikan Kültür’ markası nedeniyle karşı karşıya gelen iki derneğin davasında karar çıktı. Mahkeme son kurulan derneğin kullandığı markayı iptal etti. Bu kararla birlikte, sayıları yüzü aşan dil kursu ve okuldaki tabelaların indirilmesi gündemde.
Türkiye’deki sivil toplum örgütlerinin gelişmesi için çalışan Türkiye Üçüncü Sektör Vakfı’nın hazırladığı (TÜSEV) “Türkiye’de Bireysel Bağışçılık ve Hayırseverlik 2019 Raporu” yayımlandı. Rapora göre, Türkiye’de bir yıl içinde yapılan tüm bireysel yardım ve bağışların toplamı 17.6 milyar TL olarak tahmin ediliyor.
En son Fenerbahçe HDI Erkek Voleybol takımının, forma kol sponsorluğunu üstlenmesiyle gündeme gelen Qnet, Türkiye’de hedef büyüttü.
Bankacılık yasasında yapılacak değişiklikle, internet üzerinden sahte bankacılık faaliyeti yürütenlerle mücadelede süreç hızlanıyor. BDDK Başkanı Mehmet Ali Akben, “Yeni düzenlemeyle sahtecilik faaliyeti yürütenlerle mücadelede süreç hızlanacak. Biz tespiti yapar yapmaz Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’na bildirip buna erişimin engellenmesini sağlamayı amaçlıyoruz” dedi.
Türk Telekom CEO’su Ümit Önal, 2019 yılını değerlendirdiği ve 2020 planlarını paylaştığı toplantıda, ortak altyapı tartışmalarına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Önal, "Hep ‘Türk Telekom altyapısını paylaşmıyor’ deniyor. Şimdi ben Hakkari’ye de gidiyorum, Van’a da gidiyorum, İstanbul’da Moda’ya da gidiyorum, Beşiktaş’a da gidiyorum. Sen Van’a gitmek istemeyeceksin. ‘Ben sadece Beşiktaş’a gitmek istiyorum, bana sadece orayı paylaş’ diyeceksin. Bu doğru bir yaklaşım değil” dedi.
Axa CEO’su Yavuz Ölken, Türkiye’nin gelişimine katkı sağlayacak olan yerli otomobil projesini yakından takip ettiklerini belirterek, “Bu önemli yatırımın öncelikle inşaat döneminden işletme dönemine kadar tüm risklere karşı teminat altına alınması gerekiyor. Bu aşamada sigorta çözüm ortağı olarak yer almaya hazırız” dedi.
DEİK önümüzdeki dönemde etkin lobicilik yapmak için tüm iş dünyasını seferber edecek. DEİK Başkanı Nail Olpak “Lobicilik siyasilere yükleniyor. İş dünyasına da görev düşüyor. Öncelikli hedefimiz ABD, AB ve Rusya ile ticari ilişkileri geliştirmek, yeni ülkelerde de güçlenmek” diyor. Türkiye ekonomisiyle ilgili de, 2020’de yatırımların artacağını söyleyen Olpak, bunun istihdama yansımasının 2022’yi bulacağını vurguluyor.
Mersin, Adana, Antalya gibi illerde narenciye bahçesi sahibi birçok üreticiyi dolandıran şahıslar bölgenin kâbusu olmuş durumda. Şebeke üyeleri, bin bir emekle üretilen kivi, nar, portakal, limon gibi tonlarca ürünü kamyonlara yükledikten sonra sırra kadem basıyor. Bu kişiler hakkında 20’ye yakın dava açılmış. Bir bölgede deşifre olduktan sonra başka bir yere geçen şebeke üyelerine çok sayıda ithalatçı da malını kaptırmış durumda.
Yerli otomobili destekleyecek ve katkı sunacak tüm donanıma sahip olduklarını belirten Coşkunöz Holding CEO’su Erdem Acay, “Daima ‘yüksek katma değere’ odaklanıyor, Ar-Ge ve inovasyona ciddi yatırımlar yapıyoruz. Başta tasarım, sanal testler, mühendislik ve üretim dahil görünür parçalar olmak üzere, tüm gövde sac parçaları ve şasi parçalarını üretmeye talibiz” dedi.
Yerli otomobil fabrikasının Gemlik’e kurulacak olmasından büyük memnuniyet duyduklarını ifade eden Gemlik Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Paşa Ağdemir, “Gemlik mevcut limanları, sanayi tesisleri, serbest bölgesi, gümrük hizmetleri ve tüm altyapısıyla Bursa’nın dünyaya açılan kapısıdır. 13 milyar dolar ihracat hacmi Gemlik Gümrüğü ülkemizin en önemli lokasyonlarından bir tanesidir” dedi.
Kredi Garanti Fonu’yla ilgili son verileri TBMM’de açıklayan Kredi Garanti Fonu Genel Müdürü İsmet Gergerli, “Ortalama kredi 448 bin lira olurken, vade 36.6 ay oldu. Selektif bir kullanım söz konusu” dedi. AK Parti Denizli Milletvekili Nilgün Ök de kredi kullanılan firmalardaki istihdam artışının 250 bin olduğunu belirtti.
Mobil uygulamalarının dilini de değiştirdiklerini söyleyen Burcu Civelek Yüce, “Mesafeleri, formaliteleri kaldırdık. Daha samimi ve içten, müşteri ile onun dilinden konuşan, hayata dair bir bankacılık dili yarattık. Bu dili daha da geliştirme yolunda adımlar atıyoruz” dedi.
Borçelik Genel Müdür Çakır, TOGG Tesisi’ne yakın mesafede olmanın büyük avantaj getirdiğini söyledi
Akaryakıt sektörü fatura kaçakçılığının önlenmesi için, akaryakıttaki KDV’nin ÖTV’ye dahil olmasını istiyor.
Koronavirüsün Türkiye’de de görülmesinin ardından önlem almak isteyen vatandaşlar kolonya ve dezenfektan ürünlere yoğun talep gösterdi. Üreticiler kolonyada 3.5 kat, dezenfektan ürünlerinde ise 15 kat fazla taleple karşılaştıklarını belirtti. E-ticaret siteleri tarihi bir taleple karşılaştıklarını söylerken toptancılar ise “Haftada 2 koli kolonya satarken sadece bugün 100 koli sattım. Fiyatlar en az yüzde 50 arttı” dedi.
Koronavirüs ile birlikte fahiş fiyat artışı gözlenen ürünlerin başında el dezenfektanları yer alıyor. 25 Şubat günü 42 liraya alınan 1 litrelik ürün, bugünlerde 50 mililitre olarak 90 liraya satılıyor. Fiyat artışı yüzde 4 bin 185. İstanbul’da bir avukat, litresini 42 liraya aldığı ürüne yapılan fahiş zam üzerine iki bakanlığa şikâyette bulundu. Tedarikçiler ise “Talebe yetişemiyoruz, üretim için hammadde sıkıntımız var, maliyetlerimiz arttı” diyor.
Koronavirüsün Türkiye’de görülmesiyle birlikte vatandaşlar markete koştu. Raflar boşalırken insanların oluşturduğu yoğun görüntüler ortaya çıktı. Alışverişi abartanlar da göze çarptı. Market arabalarını sonuna kadar dolduranlar olduğunu söyleyen çalışanlar, “2 aylık ihtiyacını alanları gördüm. Bazıları ürünlerin markalarına dahi bakmıyordu. Garip bir yarış içine girmişlerdi” diye konuştu.
Marketlerde yaşanan yoğunluk sonrası ürün tedarikinde bir sıkıntı olmayacağı ifade edildi. Gıda Perakendecileri Derneği açıklama yaparak korkulacak bir durum olmadığını, gerekli önlemleri aldıklarını söyledi. Reis Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Reis de “Artan talebi karşılayabilecek kapasitemiz var. Kimsenin korkmasına gerek yok” ifadelerini kullandı.
Yarışmanın jüri üyelerinden Prof. Dr. Erdem Görgün ile Doç. Dr. Selnur Uçaroğlu, Bursa OSB’nin çevreci çalışmalarına, BOSİAD Çevre Yarışması’nın ayrı bir değer kattığını belirtti.
Dünya genelinde 110 bin kişiden fazla insana bulaşan koronavirüsü, 2020 yılında dünya ekonomisindeki büyüme tahminlerinin düşürülmesine neden oldu.
Koronavirüsün Türkiye’de görülmesinin ardından vatandaşlar marketlere ve e-ticaret sitelerine akın etti. Bunu fırsata çevirmek isteyen bazı satıcılar ise ürünleri 2-3 kat daha yüksek fiyattan satışa çıkardı. Vatandaşlar fahiş fiyatlara isyan ederken bu satıcılar hakkında işlem yapılmasını istedi. e-ticaret siteleri ise “Fiyatlara karışamıyoruz ama tespit ettiğimiz fahiş fiyatlı ürünleri satıştan çektirdik” dedi.
Bursa Organize Sanayi Bölgemiz ile birlikte ‘Çevreci Üretim Temiz Gelecek’ sloganıyla gerçekleştirdiğimiz ‘Çevreye Duyarlı Sanayi Tesisi Yarışması’, geçen 5 yıllık süreçte bir marka haline geldi.
Kirletmeden üretmenin geleceğimiz için gerekli ve de mümkün olduğuna dikkat çekmek için farkındalık yaratan projeler üreten Bursa OSB ile BOSİAD, bu kapsamda gerçekleştirerek bir marka haline getirdiği Çevreye Duyarlı Sanayi Tesisi Yarışması’nın bu yıl 5’incisini düzenliyor.
IMF, koronavirüs için kredi kapasitesini aktif hale getirmeye hazır olduğunu açıkladı.
Havayollarının gelir kaybı tahmin edilenlerin 3-4 katına sadece son 20 gün içinde çıktı. Koronavirüse karşı havayollarının aldığı önlemler maliyetleri birkaç kat etkiledi. Uçağa binmeyen yolcu sayısı her geçen gün artıyor. İş gezilerinden sportif gezilere kadar her şey iptal. Turizmin havayolu kanadında bütün damarlar tıkandı. Herkes iki ay sonrasını bekliyor.
Çanakkale Belediyesi Atık Su Arıtma Tesisi içine yapılan ve geçtiğimiz yıl 20 Ocak 2019 tarihinde faaliyete geçirilen Güneş Enerji Santralı’ndan 950 bin lira kazanç elde etti. Belediye, AB’den 4.3 milyon lira hibe alarak yola çıkmıştı.
Eyüp Sabri Tuncer’in 3’üncü kuşak temsilcisi Engin Tuncer, “Etil alkol ihtiyacımız arttı. Şeker fabrikalarındaki melastan alkol ihtiyacımızı karşılıyoruz. Artan talebe karşı günde 45 ton alkol kullanarak 60 ton kolonya üretiyoruz. Yeterli alkol bulursak 100 ton kolonya da üretme kapasitemiz var” diye konuştu.
Vatandaş virüs önlemi için ileri düzey maske almaya koştu; hastane çalışanları, temizlikçileri tıbbi müdahale maskelerini kendileri için aldı, sağlık çalışanları maskesiz kaldı.
Koronavirüs'ün tüm dünyada hızla yayılması ve Türkiye’de de etkisini arttırması üzerine hem kurumlar hem de vatandaşlar virüsten korunmak için yeni önlemler almaya devam ediyor.
20 saniye boyunca musluğun açık kalması durumunda 2 litreye yakın suyun boşa akacağını söyleyen uzmanlar koronavirüsle mücadele ederken suyumuzu idareli kullanmamızı, evde kaldığımız sürece elektrik, doğalgaz ve internetten de tasarruf yapmamız gerektiğini hatırlatıyor.
Koronavirüs salgını sonrasında çok sayıda mağaza kapanma kararı aldı. Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel, “Dükkân sahibi Ayşe Teyze, ‘Sizden 2 ay kira almayacağım’ diyor. Bu bize umut veriyor. Biz de bu süreçte çalışanlarımızı mağdur etmeyeceğiz. Bir kısmı e-ticarete yöneldi” dedi. AYD Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Altaş da, “Bu süreçte sadece gıda ve hijyen mağazalarından kira alması için resmi talepte bulunduk” dedi.
Sağlık Bakanlığı’nın ‘Türkiye’de koronavirüsü görülmüştür’ açıklamasını yaptığı 10 Mart sonrası hane halkı alışveriş davranışlarında belirgin değişimler gözlendi.
Koronavirüse karşı önlemler her geçen gün artıyor. Önceki gün de pazar, manav ve marketlerde sebze ve meyvelerin seçilerek alınmaması başta olmak üzere birçok tedbir açıklandı. Biz de yasağın ilk günü alışverişe çıktık. Pazarda da markette de seçerek alışveriş sürüyor. Pazar esnafı “Burası pazar, seçmeden olmaz. Yapma desem vatandaş döner gider” diyor.
Türkiye’nin Ulusal Deprem Strateji ve Eylem Planı çerçevesinde hazırlıkları yürütülen “Ulaşım ve Dağıtım Tesisleri İçin Deprem Yönetmeliği”ne son şekli verildi.
Dünya Turizm Forumu Enstitüsü (World Tourism Forum Institute) Başkanı Bulut Bağcı, küresel turizm pazarının yıllık 1.7 trilyon dolar olduğunu belirterek, koronavirüs nedeniyle bu yıl 1 trilyon dolarlık kayıp beklediklerini ve sektörde 50 milyon çalışanın işini kaybetmekle karşı karşıya olduğunu söyledi.
Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği (AYD) Başkanı Hüseyin Altaş, koronavirüs nedeniyle Türkiye’de yaklaşık 100 AVM'nin kapanma kararı aldığını açıkladı.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “Teknopark yönetici şirketlerine, kuluçka firmalarından ve teknoparklarda yer alan restoran ve kafe gibi ticari işletmelerden 2 ay boyunca kira almamaları hususunda talimat gönderdik” dedi.
İstanbul Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü dün sabah kripto para operasyonu düzenledi. İstanbul merkezli 8 ilde 78 kişinin yakalanması için düzenlenen operasyonda 62 kişi gözaltına alındı.
İstanbul Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü dün sabah kripto para operasyonu düzenledi. İstanbul merkezli 8 ilde 78 kişinin yakalanması için düzenlenen operasyonda 62 kişi gözaltına alındı.
© 2018 LİZKUR | Tüm Hakları Saklıdır